Nro 2-2014
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pohjanlahden Rantatie, Kempele, kauppakeskus Zeppelin, Kirkonmäki, vanha kirkko, Pyhän Kolminaisuuden kirkko, virkistysuimala Zimmari, Kalliomonttu


Pohjois-Suomen suurin kauppakeskus Zeppelin sijaitsee Kempeleessä. Kuvat: Kempeleen kunta

Kempele
    keskellä kaikkea

Oulun läheisyydessä sijaitsevassa Kempeleessä näkemistä ja tekemistä riittää koko perheelle. Kempeleessä historialliset ja perinteiset nähtävyydet kohtaavat nykyaikaiset vapaa-ajanviettomuodot.


  Kempeleen keskustassa sijaitsevat muun muassa kunnan kaksi kirkkoa, ja valtatie 4:n itäpuolella Pohjois-Suomen suurin kauppakeskus Zeppelin.

Uusi ja vanha kirkko rinta rinnan

   Monien värikkäiden vaiheiden jälkeen kempeleläiset saivat vuonna 1688 luvan rakentaa kyläänsä saarnahuoneen. Kuntalaiset, pohjalaisia kun olivat, eivät kuitenkaan tyytyneet tavanomaiseen saarnahuoneeseen, vaan rakensivat oikean tornillisen kirkon. Kirkon länsipäädyn korkea torni ei kuitenkaan ollut pelkästään pohjalaista suuruudenhulluutta tai tyylisuunnan sanelema ratkaisu: kirkon pitkälle näkyvä torni toimi aikoinaan myös maamerkkinä merenkulkijoille.   Kempeleen vanha kirkko on yksi Suomen vanhimmista puukirkoista, ja suosittu nähtävyys. Museovirasto on ehdottanut sitä UNESCOn maailmanperintölistalle sen poikkeuksellisen tukipilarirakenteen vuoksi. Vanhan kirkon maalaukset on tehnyt kuuluisa kirkkomaalari Mikael Toppelius vuosina 1785–1795. Kaunis saarnatuoli on pohjoisranskalaista tyyliä 1700-luvulta, sitä kannattelee puuäijä, jota kutsutaan Simsoniksi. Mikael Toppelius maalasi saarnatuolin peileihin Vapahtajan, evankelistojen ja apostoli Paavalin kuvat symboleineen.

   Kun 180-paikkainen vanha kirkko alkoi käydä pieneksi, Kempeleen seurakunta järjesti kutsukilpailun uuden kirkon suunnittelemiseksi vanhan kirkon läheisyyteen. Vuonna 1993 käyttöön vihityn uuden kirkon pääkohtia ovat kirkkosalin holvimainen kuorirakenne ja kuori- ja alttarialueen korostaminen sekä salitilassa että koko rakennuksessa.

   Kempeleen kirkot sijaitsevat vierekkäin Kirkonmäellä, joka on yksi Suomen valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä. Uuden ja vanhan kirkon väliin jää hautausmaa, jolla kasvava puusto eristää vanhan puukirkon omaksi kokonaisuudekseen, eikä moderni ja massiivinen tiilikirkko häiritse pientä ja siroa puukirkkoa.

Monipuolinen Zeppelin

   Parin kilometrin päässä Kempeleen keskustasta, aivan valtatie 4:n varrella sijaitsee Pohjois-Suomen suurin kauppakeskus Zeppelin. Erinomaisten kulkuyhteyksien ansiosta Zeppelinissä asioi Oulun seudun ja ympäristökuntien väestön lisäksi paljon matkailijoita, jotka poikkeavat kauppakeskuksessa ostoksilla pohjoisen matkoillaan. Zeppelinissä käy vuosittain noin 3,8 miljoonaa asiakasta.

   Zeppelinissä on noin 100 liikettä, joissa voi hoitaa niin päivittäistavarahankinnat kuin erikoiskaupan ostokset. Kauppojen, kahviloiden ja ravintoloiden lisäksi kauppakeskuksessa on monipuolisesti myös muita palveluita: Zeppelinistä löytyy niin matkatoimisto, kuntosali, kirjasto kuin kappelikin. Pysäköinti kauppakeskuksessa on ilmaista kaikilla sen 1500 autopaikalla.

Zimmari, sammarit, kummarit ja pipo…


   Koko perheen puuhapaikka on kauppakeskus Zeppelinin kupeessa sijaitseva virkistysuimala Zimmari. Vuonna 1997 avatusta virkistysuimalasta on tullut yksi Ouluseudun suosituimmista vapaa-aikakohteista, eikä ihme, sillä Zimmarissa löytyy puuhaa ja palveluja koko perheelle.


Iloisia polskuttelijoita virkistysuimala Zimmarissa.
Monitoimialtaassa on lämmin vesi, poreallas ja viisi vesihieronta-asemaa. 25-metrisessä isossa altaassa pääsee matkauimarikin ottamaan pitkiä vetoja, ja lasten vesileikkejä varten Zimmarista löytyy opetusallas ja 30-metrinen vesiliukumäki. Lisäksi aivan perheen pienimpiä varten on käytössä Zimppa-krokotiilin kotiallas, jonka kahluualtaassa ja liukumäessä voi turvallisesti totutella uuteen elementtiin. Zimmarissa on myös kahvio, joka tarjoaa pientä purtavaa vesileikkien päätteeksi.

   Toinen vesipetojen suosikki on uimarannaksi kunnostettu vanha kalliolouhosalue Kalliomonttu, joka sijaitsee suojaisessa paikassa ja silti hyvien kulkuyhteyksien varressa Ouluntullin huoltamoalueen läheisyydessä. Kalliomontun louhosmontussa vesi on pohjasta tihkuvaa kirkasta pohjavettä, joka pitää veden viileänä myös helteisinä päivinä – mikä olisikaan oivallisempi tapa katkaista matkanteko kuin pulahtaa autosta viilentävään ja virkistävään veteen! Rannassa on pukusuojat ja kolme hyppytasoa, ja lapsia varten on rannasta erotettu matalan veden alue. Muualla veden syvyys on parhaimmillaan yli 8 metriä, joten Kalliomonttu on oiva paikka myös sukellusharrastukseen. Talvisin vanhassa louhosmontussa toimii talviuintipaikka lämmitettyine pukutiloineen.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »