Nro 2-2014
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Ruokailu, majoitus ;  Museot, kirkot ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Pohjanlahden Rantatie, Liminka, Pitojen Helmi, Helmen Pirtti, tilausravintola, juhlapaikka, kotimuseo, pitopalvelu


Helmen Pirtin maalaistalo perinteisessä pohjalaisessa miljöössä. Kuva: Pitojen Helmi

Pitojen helmet
järjestetään Helmen Pirtissä

Upeassa pohjoispohjalaisessa maaseutumiljöössä sijaitseva Helmen Pirtti tarjoaa upeat puitteet juhlille, saunailloille sekä kokous- ja koulutustilaisuuksille.


  Limingalla, vain puolen tunnin matkan päässä Oulusta etelään sijaitseva Helmen Pirtti on jo 1700-luvulta peräisin oleva maalaistalo, jonka idyllinen, perinteinen pohjalainen miljöö tarjoaa ainutlaatuiset puitteet erilaisille tilaisuuksille. Helmen Pirtissä on erikokoisia tiloja, joissa järjestyvät niin intiimit perhejuhlat pienellä porukalla kuin isot yritysten kokous- ja koulutustilaisuudetkin.

Myös ryhmämatkojen taukopaikkana Helmen Pirtti on ihanteellinen: tiivis pihapiiri elämänmakuisine yksityiskohtineen tuo rentouttavaa vaihtelua pitkiin bussimatkoihin, ja kotoisaa perinneruokaa notkuvat pitopöydät iloisen emännän laulun ja kertomusten kera tuovat apetta mielelle ja vatsalle. Hyvä sijainti 4-tien varrella tekee Helmen Pirtistä suositun “puolimatkankrouvin”, ja eteläisestä Suomesta Lappiin hiihto- tai ruskaretkille matkaavat ryhmämatkalaiset pysähtyvätkin usein mennen tullen syömään Limingalla.

Kotimuseo kertoo menneestä elämästä

   Anne Kiljo-Pietilän ja hänen miehensä Raimo Pietilän isännöimä, historiaa henkivä tila on ollut saman suvun hallussa jo seitsemän sukupolven ajan. Intohimolla ja suurella rakkaudella työtään tekevä isäntäpariskunta on halunnut kunnioittaa menneiden sukupolvien työtä säilyttämällä tilan tunnelman ja perustamalla pihapiirin vanhaan savupirttiin kotimuseon, joka satojen esineidensä kautta kertoo siitä, minkälaista elämä on ennen ollut pohjalaisella maaseudulla.


Helmen Pirtin kotimuseo
   Museossa on nähtävillä tilan koko historia vanhasta kestikievarista sotaa edeltävään sekatavarakauppaan. Tilan historian lisäksi museo kertoo entisaikojen maalaiselämästä yleisemminkin: näytillä on tarve-esineitä työkaluista kivimankeleihin ja harvinaisiin leimattuihin kappamittoihin. Jokainen esine on nimikoitu, ja jokaisella niistä on oma tarinansa, jonka isäntäpari tietää ja mielellään jakaa vieraiden kanssa. Museossa vierähtääkin helposti tovi jos toinenkin, sillä se on todellinen aikamatka suomalaiseen maalaishistoriaan. Anne Kiljo-Pietilä kertoo, että museo kiinnostaa erityisesti eläkeläisryhmiä, sillä monet esineistä ovat heille tuttuja lapsuudesta.

Separaattorin suojissa


   Helmen Pirtti aloitti vuonna 1991 pitopalveluna, ja tilausruokailut ja -leivonnat ovat edelleen yrityksen ydintoimintaa. Ruokailuja järjestetään omalla tilalla, mutta tarvittaessa myös asiakkaan tiloissa.

   Yksi suuri asiakasryhmä ovat Pohjois-Pohjanmaan alueen yritykset, jotka järjestävät kokouksiaan, juhliaan ja koulutuksiaan Helmen Pirtissä. Anne Kiljo-Pietilä kertoo, että yritysten kannalta Helmen Pirtin sijainti on ihanteellinen, sillä se on kohtalaisen matkan päässä niin Oulusta, Raahesta kuin Kajaanistakin.


Separaattorikeskus.
   Yritystilaisuuksien ja juhlien sydämenä toimii usein vanha navetta vuodelta 1902, jonka hirsiseinien sisälle mahtuu helposti jopa 150–200 henkilön tilaisuudet. Myös Separaattoriksi nimitetyssä navetassa on esillä vanhaa esineistöä ja entisajan navettahenkeä: vanha vesisäiliö ympäristöineen toimii nykyisin baaritiskinä, ja vanha karjakeittiö on muutettu moderniksi jakelukeittiöksi, josta käsin suurenkin vierasjoukon kestitseminen käy näppärästi.

   Navetan suureen saliin järjestää helposti myös vaikkapa tanssit tai muuta liikunnallista ohjelmaa. Ryhmille on tilan henkeen sopivasti saatavissa myös maidon separointinäytös, sillä navetassa on edelleen toimiva aito separaattori. Taatusti mieleenpainuva kokousohjelma, jota ei löydy muualta!

Sopivan kaukana, sopivan lähellä


   Helmen Pirtti on jo miljöönsä puolesta mielenkiintoinen retkikohde kaikenlaisille ryhmille. Pohjalaisen umpipihan pihapiirissä on paljon ihmeteltävää, sillä siellä toimii puoti, kesäkahvila ja kesäisin taidenäyttely. Isäntäpari kertoo mielellään tilan historiasta ja isännöi vieraita lämmöllä ja sydämellä – jokainen vieras, oli sitten juhlaporukassa tai ryhmämatkalla, on aina yhtä tervetullut. Eikä pois ole koskaan kiire.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »