Nro 2-2014
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Ruokailu, majoitus ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Pohjanlahden Rantatie, Liminka, Vihiluodon Kala, kalakauppa, keittiö, kalaravintola, Seppo Helanen, kokous, juhlatila, sauna

Vihiluodon Kalakauppa ja Keittiö Limingan TupoksellaVihiluodon keittiössä
Kala muuntuu moneksi herkuksi

Vihiluodon Kalakauppa ja keittiö vannoo herkullisen kalaruuan nimeen. Suosiosta päätellen niin tekee moni muukin.


  Vihiluodon yrittäjä Seppo Helasella pitää kiirettä. Vihiluodon Kalakauppa ja Keittiö Limingan Tupoksella on pian kolmen toimintavuotensa aikana lyönyt itsensä läpi niin paikallisten lounasravintolana kuin pohjoisen hiihtokeskuksiin suuntaavien matkailijoiden taukopaikkana. 30 prosentin vuosittainen kasvu kertoo siitä, että laadukkaalle kalaruualle on kysyntää.

Idea tuli maailmalta

   Vihiluodossa tarjotaan ainoastaan kala- ja kasvisruokia, lihaa on ruokalistalta turha etsiskellä. Helasen mukaan profiloituminen on ollut tietoinen valinta, ja idea sai alkunsa maailmalta.

  – Olimme kahdeksan vuoden ajan käyneet Saksassa joulumarkkinoilla valmistamassa ja tarjoilemassa kalaruokia saksalaisille. Olin maailmalla törmännyt muutamaan pelkkää kalaruokaa tarjoilevaan ravintolaan, ja koska Suomessa ei vastaavia ollut, päätimme kokeilla täällä jotain uutta, Helanen kertoo.

   Kalaravintola perustettiin kesällä 2011, kun Helasen vuodesta 1989 asti toiminut Vihiluodon kalajalostamo sai uudet tilat Limingalta. Kalatehtaan yhteyteen rakennettiin lähes 100-paikkainen ravintola kokous- ja saunatiloineen. Kolmen vuoden jälkeen näyttää siltä, että uuden kokeileminen kannatti.

  – Hyvän sijaintimme ansiosta meillä käy paljon ryhmiä, mutta myös satunnaisia yksittäisiä matkailijoita, erityisesti niitä, jotka matkustavat Leville, Rukalle tai Saariselälle, Helanen kertoo.

  – Erityisen iloinen olen kuitenkin siitä, että paikalliset ovat löytäneet meidät lounasravintolana. Meillä syö päivittäin noin 200 lounasruokailijaa.

Kalan matka kuluttajalle on lyhyt

   Vihiluodon kalakeittiössä fraasi ”kahta samanlaista työpäivää ei ole” pitää varmasti paikkansa. Päivän ruokalista nimittäin valmistuu vasta kunkin päivän aamuna, kun selviää, minkälainen yön kalasaalis on ollut. Mitään ei voi ennakoida. Päivittäin listalta löytyy vain lohikeitto, johon raaka-aineet löytyvät varmuudella. Suositun keiton herkullisuuden takaa ruodoista keitetty liemi. Keiton lisäksi Vihiluodon vakioannoksia ovat loimulohi, paistetut muikut ja kalalautanen. Perinteisten suomalaisten kalaruokien rinnalle on tuotu kansainvälistä makua antavat, aitobrittiläiseen tapaan valmistettavat kalat ja potut, Fish and chips.


Loimulohisalaatti
   Vihiluodon raaka-aineet tulevat vakiokalastajilta Perämerellä, Oulunjärvellä ja Kuusamossa, ja pyydetyt kalat käsitellään tuoreeltaan ravintolan seinän takana omassa jalostamossa.

  – Pyrimme siihen, että kalan matka kuluttajalle on mahdollisimman lyhyt, Helanen sanoo.

   Vihiluodon Kalassa luotetaan perinteisiin valmistusmenetelmiin ja käsityöhön. Kalat fileoidaan ja ruodot nypitään käsin ja savustetaan Hailuodon leppälastusavulla samaan tapaan kuin on tehty satoja vuosia.

Hauki on (herkullinen) kala

   Helasen mukaan kalasta on moneksi. Vihiluodossa on joka päivä tarjolla monta vaihtoehtoista ruokalajia ja erilaisia variaatioita, joista jokainen ruokailija varmasti löytää itselleen mieluisimman. Kalan suosio ruokana on myös kasvattanut suosiotaan: kalan terveysvaikutukset ovat ihmisillä hyvin tiedossa ja sen menekki kasvaa, Helanen sanoo.


Limehauki
  – Liekö jotain tekemistä kalan kanssa, mutta joka päivä kalaa syövästä henkilökunnastamme 10 henkilöä on ollut äitiyslomalla viimeisen parin vuoden aikana, hän lisää nauraen.

   Myös kokille kala on mieluisa raaka-aine. Helanen itse pitää haukea yhtenä mielenkiintoisimmista kalalajeista.

  – Hauesta tuntuu ihmisillä olevan eniten ennakkoluuloja, ja sitä pidetään yleisesti vähempiarvoisena kalana. Kuitenkin kun on hyvät raaka-aineet ja tuore kala, ei hauenkaan valmistamiseen tarvita ihmeitä. Onkin hauska nähdä ihmisten reaktio hauesta valmistettuun hyvään ruokaan: moni ei usko, että hauesta saa sellaista aikaiseksi, kalakauppias kertoo.

Kokoukset, juhlat ja saunaillat

   Päivittäisten ravintolavieraiden lisäksi Vihiluodon Kalakauppa ja keittiö palvelee kokous- ja juhlavieraita avaimet käteen -periaatteella. Vihiluodon Kalan toisessa kerroksessa on kaksi tasokasta kokoustilaa, ja niiden yhteydessä on myös 10 hengen tilaussauna, jossa voi järjestää vaikkapa saunaillan. Alakerran ravintolasali on isompien kokous- ja juhlaryhmien käytössä ravintolan aukioloaikojen ulkopuolella. Seppo Helasen mukaan myös kokoustilojen käyttö lisääntyy koko ajan – tällä hetkellä Vihiluodossa järjestetään 2–5 kokousta viikossa. Keskeinen sijainti takaa sen, että kokousasiakkaita tulee ympäri maakuntaa.   Ruokailu Vihiluodossa on kalaruuan ystävälle ehdoton kokemus. Makuelämystä voi jatkaa matkalle, sillä Vihiluodon Kalakaupasta voi ostaa mukaan päivän saalista tuoreena, fileinä tai jalostettuna. Kalojen lisäksi Kalakaupan tiskiltä löytyy muiden lähialueen valmistajien tuotteita kuten kalasäilykkeitä, tyrnimarjamehua ja paikallista kotijäätelöä.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »