Nro 2-2014
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Kesä ;  Syksy ;  Kevät ; 
Avainsanat: Pohjanlahden Rantatie, Liminka, Escurial, eläinpuisto, kukkapuisto, retkikohde, mustajoutsen, valkoinen riikinkukko, eläintarha, mökkimajoitus, sauna, uintiEscurial tarjoaa
    eläimellisiä elämyksiä

Talven selän taittuessa kukka- ja eläinpuisto Escurialissakin alkaa odottava pöhinä kun eläimet ja henkilökunta valmistautuvat tulevaan kesäkauteen.


  Limingassa Pohjois-Pohjanmaalla kotiaan pitävä kukka- ja eläinpuisto Escurial on ilahduttanut eläinten ja kasvien ystäviä jo 27 vuoden ajan. Escurial on koko perheen matkailukohde ja oiva retkikohde koululaisille ja muille ryhmille.

Tuttua ja eksoottista

   Suomen eläintarhojen joukossa Escurial on yksi monipuolisimmista. Eläintarhassa on noin 350 eläintä, jotka edustavat noin 40:tä eri lajia suomalaisista kotieläimistä aina eksoottisempiin asukkeihin. Alpakat, papukaijat ja gekot elelevät rinta rinnan porojen, porsaiden ja lampaiden kanssa noin 7,5 hehtaarin alueella. Pääasiassa eläimet asuvat lajitoveriensa kanssa omissa aitauksissaan, mutta kesäisin lapsia varten rakennetaan oma aitaus, jossa he pääsevät silittelemään mm. pikkukilejä ja tutustumaan eläimiin läheisemmin.

   Talvi sujuu Escurialissa päivittäisten rutiinien, siivouksen ja eläinten ruokinnan parissa: joka päivä pilkotaan ruuaksi mm. kolme sankoa salaattia ja kaksi sankoa leipää. Koppeja siivotaan ja pahnoja vaihdellaan, ja ehtinevät Esurialin isännät siinä sivussa eläimiä vähän rapsuttelemaankin.

Kevät tuo uudet tuulet

   Pitkän ja pimeän talven jälkeen eläintarha alkaa heräillä eloon ja kuonot alkavat haistella kevään tuoksuja. Sisätiloista päästään pian muuttamaan ulkotarhoihin, ja niin eläimet kuin henkilökunta alkavat valmistautua tapaamaan tuhannet ja taas tuhannet vieraat, jotka saapuvat Limingalle eläimiä tervehtimään. Escurial pyrkii uudistumaan joka vuosi niin, että vakiovieraillekin löytyisi joka kaudelle jotain uutta. Niin myös tulevana kesänä: papukaijat pääsevät muuttamaan uusiin, entistä isompiin tiloihin, ja eläintarhan lajikirjo kasvaa jälleen kun uudet asukkaat, highland-vasikat ja uudet fasaanilajit pääsevät aloittamaan elämänsä Escurialissa.

Mustan joutsenen ja valkoisen riikinkukon lumoissa

   Escurialin kausi alkaa vappuna ja kestää elokuun loppuun, ja tuona aikana puistossa vierailee noin 30 000 ihmistä. Kesä onkin eläintarhassa toisella tapaa työntäyteinen: pitkät aukioloajat aamukymmenestä iltakahdeksaan pitävät isännät kiireisinä lipunmyynnin, neuvonnan ja kasvimyynnin parissa. Monesti vierailijat viipyvät vielä pidempäänkin, istuskellen grillipaikalla makkaraa paistellen ja eläinterapiasta nauttien. Vieraiden lähdettyä hoidetaan vielä eläinten iltatoimet ruokkimisineen ja tilojen siivoamisineen, joten kesäaikana työpäivä Escurialissa päättyy usein vasta puolenyön jälkeen.


Mustajoutsenia ja punakaulahanhia
  Eläintarhan laajasta lajikirjosta jokainen kävijä löytää varmasti omat suosikkinsa. Pienet lapset rakastavat paijattavia kaneja ja kilejä, mutta suurin mielenkiinto kohdistuu eläintarhan erikoisuuksiin, mustiin joutseniin ja valkoisiin riikinkukkoihin. Mustajoutsen on kotoisin Uudesta-Seelannista ja Australiasta, jossa se myös on Länsi-Australian osavaltion nimikkolintu. Mustat höyhenensä mustajoutsen sai tarun mukaan variksilta, jotka peittivät sen omiin höyheniinsä joutsenen jouduttua kiilapyrstökotkan raatelemaksi. Valkoiset riikinkukot puolestaan herättävät kiinnostusta kokovalkoisella värityksellään – lajin tavaramerkiksi muodostunut pyrstökin on avautuessaan kaikessa valkoisuudessaan kuin morsiushuntu.

Enemmän kuin eläintarha

   Eläintarhan lisäksi Escurialissa toimii kukkapuisto. Maaliskuun koittaessa Escurialin kasvihuoneet laitetaan lämpiämään, ja kesäkukkien kasvatus alkaa. Puiston kesäkukista noin puolet käytetään puiston somistukseen, ja loput myydään kävijöille. Myynnissä on kaikkia yleisimpiä lajeja, ja alueen istutuksista voi bongata myös harvinaisempia lajikkeita.   Vaikka Escurialin vetonaulana ovat sen eläimet, Escurial on paljon enemmän kuin eläinpuisto. Se on kokonaisuus, jossa voi viettää koko päivän – tai vaikka useammankin. Puistossa on mökkejä, joissa on 20 yöpymispaikkaa, ja yöpymishinta sisältää myös pääsymaksun eläinpuistoon. Eläinten ihailun ohella Escurialissa voi grillailla, uida ja saunoa – pienen lammen rannalla sijaitseva rantasauna on puistokävijöiden käytössä päivittäin. Perheen pienimpiä huvittavat leikkimökki ja pallomeri sekä ratsastuskäytössä olevat ponit.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »