Nro 2-2014
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Museot, kirkot ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pohjanlahden Rantatie, Liminka, Liminganlahti, luontokeskus, kukka- ja eläinpuisto Escurial, Helmen Pirtti, Lumian Ky, Ylilaurilan tila, Jahtitorven fasaanisafari, kotiseutumuseo, Vilho Lampi -museo, muistokoti Aapola


Kajakeilla Liminganlahdella. Kuva: Kaisa Korhonen

Lintujen matkassa Liminganlahdelle

Vain 15 minuutin päässä Oulusta sijaitseva Liminka on Suomen nopeimmin kasvava kunta. Nuorekas Liminka tarjoaa matkailijalle laajan valikoiman liikunta-, kulttuuri- ja luontoelämyksiä.


  Liminka on erityisesti luonnonystävälle paratiisi, jossa avara maalaismaisema ja lähellä siintävä meri antavat avaruuden tuntua ja tilaa hengittää. Limingan luonto tarjoaa matkailijalle monia virkistysmahdollisuuksia, joista keskeisin on lintubongarien suosikkikohteena tunnettu Liminganlahti.

   Liminganlahti, Perämeren suurin lahti, on Euroopankin mitassa arvokas lintuvesi ja kosteikko. Vuosittain lahdella vierailee yli 200 eri lintulajia, ja pesiviä lajeja on noin 100. Muuttoaikoina keväisin ja syksyisin lahdella voi kuulla ainutlaatuisen musiikkielämyksen, kun satojen tuhansien lintujen liverrys, toitotus, kaklatus, säksätys ja siipien havina yhdistyvät moniääniseksi luonnon omaksi sinfoniaksi.

Luontokeskus ja eläintarha

   Liminganlahden helmi on keväällä 2012 uudistunut Liminganlahden luontokeskus, joka tarjoaa hyvät mahdollisuudet tutustua laajasti lintujen elämään. Luontokeskuksen sisällä toiminnallinen Lintujen kahdeksan vuodenaikaa -näyttely tarjoaa elämyksiä kaiken ikäisille, ja raottaa siivekkäiden salaisuuksia koettavaksi kaikilla aisteilla. Ulkona lintujen elämää tarkkailee Lamunkarin videokamera, joka välittää reaaliaikaista luonto-ohjelmaa sisälle luontokeskukseen. Lintuja voi bongata myös livenä läheisellä Virkkulan lintutornilla. Sinne johtaa luontokeskuksen pihasta leveä pitkospuupolku, joka soveltuu myös liikuntaesteisille ja lastenvaunujen kanssa liikkuville.


Liminganlahden luontokeskus. Kuva: Jari Peltomäki
   Pysyvän näyttelyn lisäksi luontokeskuksessa nähdään ympäri vuoden vaihtuvia näyttelyitä, mm. maalauksia, veistoksia ja valokuvia. Huhtikuussa jo kahdeksannen kerran järjestettävä Lintukuvafestivaali kerää yhteen lintukuvauksen harrastajat ja ystävät.

Luontokeskukseen voi tutustua joko itsenäisesti tai opastetuilla kierroksilla. Opastettuja kierroksia järjestetään koko Liminganlahden lintualueelle, talvisin lumikengillä ja kesäisin kajakeilla. Luontokeskuksen henkilökunta järjestää tilauksesta ryhmille monenlaista ohjelmaa, mm. lintukuvauskursseja ja -retkiä sekä talviolympialaisia vaikkapa tyky-päivän ohjelmaksi. Luontokeskuksen ravintola Lintusessa tarjoillaan lounasta joka päivä, ja pihassa on myös nuotiopaikka makkaran paistoon.

Luontokeskuksen ohella eläimiin voi tutustua kesäisin Kukka- ja eläinpuisto Escurialissa, jonka tuttuja ja eksoottisia eläimiä kannattaa käydä katsomassa kauempaakin. Escurial tarjoaa mökkima¬joitusta ja mahdollisuuden nauttia kodasta, laavusta ja rantasaunasta sekä grillauksesta. Lisäksi puistossa on kauppapuutarha.

Erilainen kokous

   Liminganlahti on hyvän sijaintinsa ansiosta erinomainen paikka järjestää kokouksia ja muita tilaisuuksia, ja kunnassa onkin useita laadukkaita ja persoonallisia kokous- ja juhlapaikkoja, joissa mieleenpainuvat ohjelmanumerot tekevät kokouksesta elämyksen. Helmen Pirtin historiallisessa maalaismiljöössä kokousvieraat pääsevät syventymään maidon separoinnin saloihin, ja Lumian Ky:n itsekasvattamat etanat kyspyvät herkullisiksi annoksiksi viehättävän vanhan maalaistalon tilausravintolassa.

  Eksoottisempia kokouselämyksiä kaipaaville hyvä vaihtoehto on Ylilaurin tilalla järjestettävä Jahtitorven fasaanisafari, joka tarjoaa elämyksen myös kokeneemmille metsämiehille. Noin neljä tuntia kestävä safari alkaa perinteisesti jahtitorven töräyksestä, ja sen aikana nautitaan laavulla nokipannukahvit. 1700-luvulta olevalla tilalla lämpiää tilauksesta myös jahtisauna, ja lähes 300-vuotiaassa pirtissä emäntä valmistaa jahtiväelle maukkaan aterian lisukkeineen.

Historian havinaa

   Limingan historia ulottuu yli 500 vuoden taakse, ja aikoinaan Liminka oli varsinainen suurpitäjä ulottuen Pohjanlahdesta aina kauas Kainuuseen: nykyiset Oulun ja Kajaanin kaupungitkin olivat ennen osa Liminkaa.

   Vanhan Limingan alueella voi vielä nykyäänkin aistia historian siipien havinan. Liminganjoen vartta mukaileva Rantatie oli ennen Limingan keskus, ja maalaistalot joen molemmin puolin muodostivat tyypillisen nauha-asutuksen. Jokivarren asuintaloissa olivat myös kaikki palvelut, liikkeet ja virastot, joita maalaiskylässä tarvittiin.


Vilho Lampi -museo. Kuva: Anna Kamula
   Entisajan henki ja hyvin säilynyt pala aitoa maalaisidylliä on vielä koettavissa Vanhassa Limingassa, joka kuitenkin on elävä, kehittyvä kokonaisuus. Alueella sijaitsee myös Limingan museoalue, jonka muodostavat kotiseutumuseo, Vilho Lampi -museo sekä liminkalaissyntyisen oopperalaulaja ja laulupedagogi Aabraham Ojanperän museoksi muutettu huvila ja koti, muistokoti Aappola. Museoalue kuuluu Liminganjokivarren maisemakokonaisuuteen, joka on luokiteltu valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »