Nro 2-2014
Luokittelu: Lappi ;  Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Aina ; 
Avainsanat: Pohjanlahden Rantatie, Lumijoki, Liminka, Kempele, Oulu, Ii, Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio

Pohjanlahden Rantatie – lähes 900 km luontoa, kulttuuria ja lähimatkailuaPohjanlahden Rantatie
– osa 4/4

Pohjanlahden Rantatie on uusin valtakunnallinen matkailutie mukaillen Suomen länsirannikkoa. Tässä numerossa Rantatien esittelysarja on edennyt viimeiseen osaan, joka päättyy reitin pohjoiseen päätepisteeseen Tornioon.


Historiaa ja kulttuuria

  Pohjanlahden Rantatie on maantieteellisesti kokoava historiallinen tie, jolta erkanevat muun muassa Revontultentie, Tervan tie, Sininen tie ja Saariston Rengastie.

  Rantatietä pitkin on kuljettu jo vuosisatojen ajan, mikä on tuonut sille oman, valtateistä poikkeava luonteensa. Tie on yhdistänyt länsirannikon jokisuiden kaupunkeja jo 1500-luvun lopulta tieyhteyden yltäessä Pohjanlahden ympäri Tukholmasta Turkuun. 1600-luvulla muodostettu postilaitos käytti tietä silloin, kun kelirikko tai myrskyt sulkivat suoran merireitin valtakunnan osien välillä.

  Rantatietä kulkiessa saa muun muassa kattavan kuvan Suomen länsirannikon kaupunkien historiasta. Reitin varrella on nähtävänä eri aikakausien asutusta ja rakennustapoja. Maankohoamisen seurauksena sisämaahan on jäänyt eri aikakausilta hyvin säilyneitä asuinalueita, kun uusi asutus on rakennettu lähemmäs kauemmaksi siirtynyttä merenrantaa.

  Majakkaa kuvaavia matkailutiekylttejä seuraamalla löytää sivuteiden varrelta myös merellisiä luontokohteita. Luontoharrastajaa kiinnostaa varmasti Merenkurkun luonnonperintö, Selkämeren uusi kansallispuisto ja rannikon lintukosteikot.

Lähde: Maunu Häyrynen ja Mikael Lähteenmäki: Tie meren ympäri, Pohjanlahden Rantatien matkailutie -osatutkimusraportti.

OSA 4: Siikajoelta Tornioon

  Tässä osassa jatkamme matkaa Raahesta pohjoiseen. Aivan rannikon tuntumassa kulkien saavumme Siikajoen kautta Lumijoelle, jossa merkittävimmät elinkeinot olivat aikoinaan hylkeenpyynti ja kalastus. Lumijoella kannattaa poiketa Varjakan kylässä vaikkapa juomassa taukokahvit perinteisellä Hailuoto-laivalla.

  Seuraava kohde on Liminka, joka on tunnettu erityisesti Liminganlahden lintuvesistä ja kosteikoista. Alueen luontoon pääsee parhaiten tutustumaan uudistetussa Liminganlahden luontokeskuksessa. Koko perhe viihtyy kesäretkellä takuuvarmasti myös Kukka- ja eläinpuisto Escurialissa. Kalaruuan ystävien kannattaa ehdottomasti pysähtyä ruokailemaan Limingalla, sillä siellä sijaitsee pelkästään kalaruokaan keskittynyt ravintola Vihiluodon Kala. Perinteiseen pohjalaiseen miljööseen voi tutustua ryhmämatkojen taukopaikkana suositussa Helmen Pirtissä.

  Kempeleessä on Pohjois-Suomen suurin kauppakeskus Zeppelin, jonne monet matkailijatkin poikkeavat ostoksille. Samalla voi poiketa myös virkistysuimala Zimmarissa, joka sijaitsee kauppakeskuksen kupeessa.

  Oulun seudulla riittää tekemistä ja näkemistä. Oulu on monipuolinen kulttuurikaupunki, jossa teatteriesityksiä on tarjolla ympäri vuoden, onhan Oulun kaupunginteatteri yksi Suomen suurista ammattiteattereista ja Meri Oulu puolestaan Suomen suurin kesäteatteri. Ruumiinravintoa saa Oulun monista ruokapaikoista, kuten kulinaristisia elämyksiä tarjoavasta Ravintola Hugosta tai Sokeri-Jussin Kievarista, joka puolestaan tarjoilee hirsimakasiinissa konstailematonta suomalaista perinneruokaa. Kartanotunnelmaa on tarjolla Maikkulan Kartanossa, joka kunnostettu tilausravintolaksi vanhaa kunnioittaen.

  Oulusta matka jatkuu Iin kuntaan. Iin Wanha Hamina oli keskiajalla Perämeren itärannikon tärkeimpiä kauppapaikkoja. Se on säilyttänyt historiallisen leimansa ja on edelleen keskeinen tapahtuma- ja ajanviettopaikka. Ii tunnetaan myös kansainvälisestä ART Ii Biennaalista, joka järjestetään tänä vuonna neljättä kertaa. Monet pohjoiseen matkaavat pysähtyvät aivan nelostien varrella sijaitsevassa maisemaravintola Merihelmessä, jossa maittavan aterian lisäksi voi nauttia upeista merimaisemista.

  Simon kunnan erityispiirteitä ovat avoin maaseudun kulttuurimaisema sekä sodan tuhoilta säästynyt peräpohjalainen rakennuskanta. Uudessa Maankohoamispuistossa noin 8 km alueella kulkee reitti, jonka varrella on 10 kohdetta opastetauluineen kertomassa Perämeren maankohoamisilmiöstä.

  Kemin matkailun talvisia helmiä ovat LumiLinna ja jäänmurtaja Sampo, joka kyyditsee matkailijoita nyt ensimmäistä kertaa myös kesällä. Kesäisin kannattaa poiketa myös Kemin sisäsatamaan, jonka vanhat makasiinit, kesäravintolat, vehreä Meripuisto ja vilkas vierasvenesatama houkuttelevat viihtymään.

  Keminmaalla E75-tien molemmin puolin on monipuolinen kaupan keskus, jossa on hyvä poiketa ostoksille. Samoin kannattaa käydä tutustumassa Keminmaan Pyhän Mikaelin kirkkoon, jolla on poikkeuksellisen mielenkiintoinen historia. Keminmaalla sijaitsee myös Paavo Väyrysen isännöimä Pohjanrannan matkailutila.

  Pohjanlahden Rantatie päättyy mielenkiintoiseen Tornioon. Kaupunki on kasvanut yhteen Ruotsin Haaparannan kaupungin kanssa muodostaen maantieteellisesti ja kulttuurillisesti yhtenevän kaksoiskaupungin. Näin samalla reissulla voi siis käydä myös ulkomailla!


Lippoamista ja koskeanlaskua Kukkolankoskella. Kuva: TornioHaparanda matkailutoimisto
  Pohjanlahden Rantatiellä kulkiessa näkemistä ja kokemista siis riittää, ja se on mielenkiintoinen vaihtoehto nopeille ja suorille valtateille. Rannikolla asuvillekin reitti antaa mahdollisuuden avartavaan lähimatkailuun. Mutkaiset vanhat tieosuudet tarjoavat elämyksiä myös motoristeille ja pyöräilijöille.

  Toivomme, että tämä esittelysarja saa niin yksittäiset matkailijat kuin ryhmätkin suuntaamaan kohti mielenkiintoista länsirannikkoa. Retkeen kannattaa varata runsaasti aikaa, sillä kiireettömästi matkustaessa ehtii nauttia kauniista ja vaihtelevista maisemista sekä poiketa reitin varrella sijaitsevissa monissa mielenkiintoisissa kohteissa.

  Antoisia retkiä Pohjanlahden Rantatiellä!Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »