Nro 1-2014
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Tampere, Poliisimuseo, Poliisi fiktiossa, Maritta Jokiniemi, Poliiisikamari Pokela, poliisiajoneuvot, pommirobotti


Poliisimuseo sijaitsee Tampereen Hervannassa. Kuva: Polamk

Poliisimuseo valottaa poliisin työtä kiehtovalla tavalla

Tampereella toimiva Poliisimuseo tarjoaa tavallisille kansalaisille mielenkiintoisen näköalan poliisin ammattiin ja työhön. Koko perheelle suunnattu museo on kaikille avoin ja ilmainen.


  Museon perusnäyttely 900 vuotta poliisin historiaa Suomessa kuvaa Suomen poliisin toimintaa ja historiaa keskiajalta nykypäivään saakka. Laaja näyttely tutustuttaa kävijän poliisien erilaisiin toimintaympäristöihin, eri aikojen univormuihin ja kulkuneuvoihin. Näyttelyä elävöittävät sadat valokuvat sekä lukuisat harvinaislaatuiset filmit. Voipa museovieras myös kokeilla, miltä tuntuu istua oikeassa mustassamaijassa.

  Poliisin työ on jaettu teemojen mukaan. Museossa voi esimerkiksi perehtyä poliisin erikoisyksikkö Karhun toimintaan ja nähdä heidät suorittamassa haasteellista tehtävää. Näyttelyssä esitellään myös joukkojenhallintaan erikoistuneiden poliisien valmistautumista kenttätehtäviin. Monenlaista mielenkiintoista vempaintakin on esillä, kuten toimintavalmis pommirobotti, ensimmäinen lottokone sekä vanha rikostutkimuslaboratorio.

Poliisi fiktiossa

  Vaihtuvat näyttelyt uusitaan 1–2 kertaa vuodessa. Ajankohtainen Poliisi fiktiossa -erikoisnäyttely avattiin keväällä 2013. Se kuvaa sitä, miten kotimainen fiktiivinen kirjallisuus, elokuvat ja tv-tuotannot ovat muovanneet kansalaisten mielikuvia poliisista ja poliisityöstä. Näyttely luotaa historiaa 1800-luvun pilkkarunoista tämän päivän moni-ilmeiseen tuotantoon.

  – Järjestimme keväällä 2012 leikkimielisen äänestyksen kansalaisten suosikkipoliisihahmosta, Maritta Jokiniemi Poliisimuseosta kertoo. Facebookissa toteutetussa Unohda faktat - keskity fiktioon -äänestyksessä ylivoimaisiksi voittajiksi selviytyivät Reinikainen sekä komisario Palmu apulaisineen. Reinikaisen ja Palmun ohella näyttelyssä esiintyy runsaasti muitakin fiktiivisiä poliisihahmoja.

  Eläväksi näyttelyn tekevät multimediat, joiden avulla pääsee tutustumaan virassa olevien poliisien kommentteihin dekkarien poliisihahmoista. Poliisien näkemyksiä verrataan myös tavallisten kansalaisten käsityksiin. Lisäksi nykypäivän kirjoittavat poliisit Marko Kilpi, Mikko Karppi ja Pasi Lönn kertovat näyttelyssä omakohtaisia kokemuksiaan siitä, miten he ovat yhdistäneet poliisin ja kirjailijan työn. Näyttely jatkuu 31.10.2014 asti.

Niin miesten kuin lasten suosiossa


  Poliisin ammatti koetaan useasti jännittäväksi, ja se kiehtoo monia. Maritta Jokiniemen karkea arvio on, että aikuisista kävijöistä iso osa on miehiä, enemmän kuin yleensä museoissa.

  – Museosta löytyy kiinnostavia sisältöjä aivan kaiken ikäisille, Jokiniemi toteaa.


Lasten omassa poliisikamari Pokelassa voi pukeutua poliisiunivormuun ja kokeilla erilaisia poliisin tehtäviä.
Kuva: Polamk
  Monelle pienelle lapselle poliisin työ on palomiehen toimen ohella toiveammatti. Museo onkin lasten suosiossa. Täällä käy runsaasti koululais- ja päiväkotiryhmiä, joita palvelee lastenosasto Poliisikamari Pokela. Siellä voivat pienet kävijät museokierroksen jälkeen vaikkapa pukea univormun ylleen ja hypätä auton rattiin. Jokiniemen mukaan myös erilaiset esillä olevat poliisiaiheiset lelut, etenkin legot, ovat suosittuja nekin.Tekstin kirjoittiIrmeli Kojonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »