Nro 1-2014
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pohjanlahden Rantatie, Pyhäjoki, Kielosaari, Hanhikivi, Annalan kotiseutumuseo, Etelänkylän Isosilta, kalarannat, Perheviikko, Motoristikirkko, Haukikuningas-kilpailu, Pyhäjoki-melonta, Tornien taisto, Merikirkko, Syysmessut, Kuulumiset-lehti


Hourunkosken kuohuja Pyhäjoella. Kuva: Pyhäjoen kunta

Pyhäjoella virtaa

Meri sekä joki koskineen ja penkkateineen avaavat Pyhäjoella mahdollisuuksia yhtä lailla aktiiviliikkujille kuin luonnonrauhaa arvostaville lomailijoillekin.


  Kielosaaren leirintäalue ja liikuntapuisto muodostavat ainutlaatuisen matkailualueen aivan kuntakeskuksen palvelujen läheisyydessä. Energinen kunta on tunnettu myös Annalan kotiseutumuseosta ja Kielosaaren vieressä sijaitsevasta Suomen vanhimmasta puusillasta. Pyhäjoen pohjoispuolella sijaitsevaa Hanhikiveä pidetään mahdollisena vuoden 1323 Pähkinäsaaren rauhan rajakivenä.

  Tiesitkö, että Pyhäjoella toimii myös yrittäjyyteen ja omatoimisuuteen opettava yrittäjyyslukio? Oppilaiden osaamiseen voi tutustua Pyhäjoen virallisen Kuulumiset-lehden välityksellä tai jokasyksyisillä Syysmessuilla. Kuulumiset ja Syysmessut ovat molemmat lähes kokonaan oppilaiden omia tuotoksia.

Pyhäjoen kuohuvat kosket

  Pohjanlahden rannikkopitäjän päävesistö on kahtena koskisena suuhaarana mereen laskeva Pyhäjoki. Kunnassa onkin hyvät ulkoilu- ja kalastusmahdollisuudet. Vedet tarjoavat kalannarraajille haukea, ahventa ja siikaa. Pyhäjoessa näkemisen arvoisia paikkoja ovat Ruukinkoski, Pirttikoski, Hellaakoski ja Kupuliskoski sekä Hourunkoski, jonne on kulku myös liikuntaesteisille.

Leirintää ja liikuntaa Kielosaaressa

  Kuvankaunis Kielosaari sijaitsee aivan Pyhäjoen kuntakeskuksen läheisyydessä. Saaresta löytyvät mökkien ja vaunupaikkojen lisäksi uimaranta, leikkipuisto, nuotio- ja kalastuspaikkoja, luontopolku ja lintutorni. Kosken kohina ja saniaisten paljous saavat unohtamaan arjen kiireet. Saaren alue on kuin luotu rentouttavaan perhelomailuun. Kielosaari on kauneutensa ja sijaintinsa vuoksi ainutlaatuinen matkakohde Pohjois-Pohjanmaalla.


Portti johdattelee Kielosaareen. Kuva: Pyhäjoen kunta
  Kielosaaren harrastusmahdollisuuksia täydentää sen vieressä oleva Kielosaaren liikuntapuisto. Puistossa on jokaiselle liikkujalle jotakin innostavaa: tennis- ja pienpelikentät, beach volley -kenttä, monitoimitalo, jäähalli, yleisurheilukenttä… Liikuntapuistosta kävelymatkan päässä houkuttelevat liikkumaan Annalan frisbeegolfpuisto, Rautiperän mäkinen pururata ja Pyhäjokea molemmin puolin myötäilevät penkkatiet. Veteen pulahtamisen mahdollistavat monet uintipaikat joen ja meren rannalla.

Suomen vanhin puusilta

  Pyhäjoella kannattaa käydä ihailemassa myös Kielosaaren vieressä olevaa Etelänkylän Isosiltaa. Suomen vanhin käytössä oleva 77,5 metrin pituinen tukiansassilta on valtakunnallinen tiemuseokohde. Se on rakennettu vuonna 1837.

  Hirsien ikä on saatu selville ristiinajoittamalla. Sillä tarkoitetaan puiden vuosilustosarjojen ajoittamista toisiinsa rinnastaen. Puulustotutkimuksilla pystytään määrittämään ikä vuoden tarkkuudella.

Kalarantaperinteet

  Kaukon, Jokipuojin ja Parhalahden vanhat kalarannat kertovat alueen kalastusperinteestä. Ne edustavat Pohjanmaan merikalastukselle ja jokien suualueilla tyypillisiä tiiviisti rakennettuja venerantoja ja vaja-alueita. Pyhäjoen kolme kalasatamaa käsittävät useita kymmeniä venevajoja, verkkovajoja ja kala-aittoja. Osa kalamajoista on rakennettu jo 1900-luvun alussa.

  Kylien jakokuntien rakentamat kalasatamat ja venerannat muodostavat pitkin jokisuistoa levittyviä tiiviitä rakennusryhmiä, joiden sisällä on pieniä aukioita ja kalastukseen liittyviä rakennelmia. Ranta on kylien yhteismaata ja rakennukset kunkin talon omia.

  Matkailijoille on etenkin kesäaikaan tarjolla monenlaista nähtävää, esimerkiksi Tervon kalasataman vuosittainen Haukikuningas-kilpailu. Veneilijöiden käytössä on uusittu Tervon pienvenesatama.

Annalan kotiseutumuseo

  Kotiseutumuseohanke sai kipinän vuonna 1957 pidetyn pitäjänäyttelyn museo-osaston esineistä. Hanke toteutui vuonna 1963, jolloin kotiseutumuseoksi muuttunut Annalan tila avattiin yleisölle.


Annalan pihapiiri. Kuva: Jaana Hämäläinen
  Pohjois-Pohjanmaan museo on inventoinut Annalan museorakennukset, ja samassa yhteydessä arvioitiin museorakennusten kunto ja kulttuurihistoriallinen arvo. Inventoinnin tuloksena Annala on luokiteltu valtakunnallisesti merkittäväksi kohteeksi. Se on yksi Pohjois-Suomen suurimmista kotiseutumuseoalueista, jossa on 22 rakennusta ja yli 8 000 esinettä. Kiinnostavia ovat esimerkiksi kalastukseen liittyvät kokoelmat, hevosaikakauden maatalousteemat ja pula-ajan kyläkauppa.

  Kesäisin Annala muuntuu myös lasten taideleirin ja kotiseutujuhlien pitopaikaksi sekä kesäteatterinäyttömöksi. Annalan kotiseutumuseo avaa ovensa jälleen kesällä 2014.

Tapahtumien Pyhäjoki


  Pyhäjoella tapahtuu läpi vuoden. Vakiintuneita tapahtumia ovat muun muassa Perheviikko huhtikuussa, Motoristikirkko vappupäivänä, Haukikuningas-kilpailu ja Tornien taisto -lintutornikisa toukokuussa, Pyhäjoki-melonta kesäkuussa, Kotiseutujuhla ja Merikirkko heinäkuussa sekä yrittäjyyslukiolaisten järjestämät Syysmessut syyskuussa. Kesäkuussa 2014 järjestään Pyhäjoen Yppärissä yksi Pohjoismaiden suurimmista kesätapahtumista, Suviseurat.Tekstin kirjoittiMaiju Junko


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »