Nro 1-2014
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Pohjanlahden Rantatie, Kalajoki, Keramiikka Iso-Pahkala, keramiikkapaja, myymälä, kahvila, lounas, retkikohde


Keramiikka Iso-Pahkalassa pääsee tutustumaan keramiikkapajan toimintaan, tekemään ostoksia sekä nauttimaan vaikkapa maittavan keittolounaan.

Purjehtijan paja

Iso-Pahkalan keramiikassa näkyy meren innoittava vaikutus.


  Perämeren rannikolla sijaitseva Kalajoki tunnetaan ennen muuta merellisenä kaupunkina. Siksi ei olekaan yllättävää, että meri on tarjonnut innoituksen myös monille Kalajoella asuville taiteilijoille ja käsityöläisille. Yksi heistä on Antti Isopahkala, Keramiikka Iso-Pahkalan toimitusjohtaja.

  ―Meri on kiehtova elementti. Se merkitsee rauhaa, mutta siitä saa myös voimaa, inspiraatiota ja perspektiiviä tekemiseen, purjehdusta koko ikänsä harrastanut Isopahkala kuvailee.

  Keramiikka Iso-Pahkala valmistaa käyttökeramiikkaa ja taide-esineitä korkeapolttoisesta kivitavarasavesta. Materiaali koostuu neljästä eri raaka-aineesta: kaoliinista ja pallosavesta, joita saadaan Englannista sekä kvartsista ja maasälvästä, joita löytyy koto-Suomen maaperästä.  Meren innoittava vaikutus näkyy useissa yrityksen tuotteissa aihevalintana tai muotokielenä. Esimerkkinä voi mainita sinivalkoisen Majakan, jonka sisälle voi laittaa lämpökynttilän loistamaan ikään kuin majakan valona tai Majakkalampun, joka on sähköinen versio Majakasta.

  Merellistä tunnelmaa heijastavat myös keraaminen Lokki sekä Hiekka-vaasi ja -maljakko, joiden kylkiä koristaa heinikkoinen hiekkaranta. Tuikkutaloja keräämällä voi koota itselleen kokonaisen kalastajakylän, sillä sarjan valikoimasta löytyy muun muassa pohjalaistalo, tupa, huvimaja, mylly, kansakoulu ja kirkko. Tuikkutalon sisälle laitetaan lämpökynttilä, joka heijastaa ympäristöön lämmintä valoa talojen pienten ruutuikkunoiden kautta.

  Hieman modernimpaa muotoilua edustaa pelkistetyn linjakas Vene, joka on tarjoiluastiaksi soveltuva uuninkestävä kulho. Veneessä voi säilyttää myös kynttilöitä tai muita pieniä esineitä.

Meriantiikkia ja matkamuistoja

   Tuotteita myydään keramiikkapajan myymälässä, joka on avoinna ympäri vuoden. Samassa rakennuksessa toimii myös merihenkinen kahvila Seili, jossa voi nauttia keittolounasta ja herkkuja kiinnostavien esineiden keskellä.Kipparin kodiksi sisustettu kahvila muistuttaa pohjalaista pirttiä, mutta kätkee sisäänsä myös aitoa meriantiikkia ja meriaiheisia matkamuistoja ympäri maailmaa. Esillä on muun muassa laivojen kompasseja ja ruoreja. Kahvilan tammipöydät on valmistettu laivan rungosta.

  Komeat purjeveneiden pienoismallit on rakentanut Antti Isopahkalan veli Tomi Isopahkala, joka valmistaa työkseen pienoismalleja muun muassa museoihin ja kirkkoihin.  Kahvilaan mahtuu reilu bussilastillinen väkeä. Kesällä lounasta ja kahvia voi nauttia myös myymälärakennuksen suurella aurinkoterassilla kesäisen kukkaloiston ja keskieurooppalaisen tunnelman keskellä.

Kurkistus saven maailmaan

   Ryhmille ja virkistyspäivän viettäjille Keramiikka Iso-Pahkala tarjoaa mahdollisuuden tutustua saven kiehtovaan maailmaan. Havainnollisten työnäytösten aikana kävijöille valkenee, miten savi taipuu keraamikon käsissä valmiiksi tuotteeksi. Kierroksen varrella nähdään dreijoja, kurkistetaan polttouuniin sekä kuullaan kiinnostavia yksityiskohtia perheyrityksen vaiherikkaasta historiasta.

  Yrityksen tarina sai alkunsa, kun Antti Isopahkalan vanhemmat, Irma ja Kari Isopahkala, päättivät 1960-luvun lopussa lähteä Etelä-Ruotsissa sijaitsevaan Höganäsin savikaupunkiin opiskelemaan keramiikan valmistusta. Heidän tiensä kulki pienten savipajojen kautta suureen keramiikkatehtaaseen, missä he viettivät muutaman antoisan vuoden kansainvälisessä seurassa työskennellen ja keramiikan valmistuksen niksejä opetellen. Karille avautui jopa mahdollisuus päästä kuuluisalle taideosastolle, missä hän sai työskennellä Ruotsin yhden sen hetken nimekkäimmän keramiikkataiteilijan, Stig Lindbergin, ateljeessa.

  Koti-ikävä sai pariskunnan palaamaan takaisin kotikonnuilleen ja perustamaan oman keramiikkapajan Kalajoelle vuonna 1972. Dreija pyöri ahkerasti ja tuotteita valmistui, ensin punasavesta ja sittemmin korkeapolttoisesta kivitavarasavesta, joka on käytössä edelleen. Pienestä alusta kasvoi keramiikkatehdas, joka työllistää nykyisin kuusi ihmistä.

Harvinainen lajissaan

   Toimitusjohtaja Antti Isopahkala astui yrityksen remmiin sukupolvenvaihdoksen kautta vuonna 2008.

  Keramiikkapajan liepeillä lapsesta saakka kasvanut Isopahkala valitsi keramiikan valmistuksen elämänurakseen jo nuorena. Ennen nykyiseen tehtävään astumista hän toimi itsenäisenä keramiikka-alan yrittäjänä reilun kymmenen vuoden ajan.

   – Minua on aina kiinnostanut luova käsillä tekeminen ja oman kädenjäljen näkeminen. Myös uusien lasitteiden kehittäminen on kiehtovaa, hän kertoo.   Keramiikka Iso-Pahkala on lajissaan melko harvinainen nyky-Suomessa, sillä sen kotimaisuusaste on varsin korkea.

   – Tämän kokoluokan keramiikkapajoja on hyvin vähän jäljellä, koska tuotantoa on viime vuosina siirretty yhä enenevässä määrin ulkomaille. Pieniä pajoja toki löytyy. Suomalaista käsityötä kannattaa suosia, koska siten voi samalla edesauttaa käsityöperinteiden ja ammattitaidon säilymistä tulevillekin sukupolville. Pelkona on, että Suomesta loppuvat muutoin osaavat tekijät, Isopahkala toteaa.

   Keramiikka Iso-Pahkalan tuotteille on myönnetty Avainlippu-tunnus, joka takaa niiden suomalaisen alkuperän.Tekstin kirjoittiSuvi Roselli


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »