Nro 1-2014
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Tapahtumat ;  Teatterit, orkesterit ;  Aina ;  Talvi ; 
Avainsanat: Kokkola, Guardia Nueva, Raimo Vertainen, Kokkolan Talviharmonikka, Jonna Pirttijoki, Astor Piazzola


Guardia Nueva tangon tunnelmissa. Kuva: Keski-Pohjanmaan kirjapaino Oyj / Clas-Olav Slotte

Guardia Nueva
– tangon sielu ja syke

Suomen parhaaksi tango-orkesteriksikin tituleeratun Guardia Nuevan Suuri viihdekonsertti huipentaa Kokkolan Talviharmonikka -tapahtuman helmikuussa.


  Tango on suomalaiseen mielenmaisemaan mukautuvaa tanssimusiikkia. Ei siis ihme, että Guardia Nuevan näyttävät konsertit jazzahtavine rytmeineen ovat voittaneet kuulijoiden sydämet. Raimo Vertainen perusti johtamansa 16-jäsenisen tango- ja viihdeorkesterin vuonna 2001.

Piazzollan jalanjäljillä

  Keskipohjalainen menestystarina, Guardia Nueva, on ihastuttanut yleisöä niin kotimaassa, Turkissa kuin Argentiinassakin. Orkesterin repertuaari on kasvanut argentiinalaisesta tangosta suomalaiseen viihdemusiikkiin, elektrotangoon, kirkko- ja joulumusiikkiin.

  Orkesteri on niittänyt mainetta niin kuulijoiden kuin arvostelijoidenkin keskuudessa. Esimerkiksi Helsingin Sanomien musiikkikriitikko Hannu-Ilari Lampila on nimennyt Guardia Nuevan Suomen parhaaksi tango-orkesteriksi.


Kapellimestari Raimo Vertainen on myös konserttien mainio juontaja. Kuva: Anne Yrjänä.
  – Musiikillisena runkona on ollut alusta alkaen suomalainen ja argentiinalainen tango ja erityisesti Astor Piazzolan musiikki. Ohjelmistoon on vuosien aikana päässyt myös muiden argentiinalaissäveltäjien musiikki. Ohjelmistoon on vuosien aikana päässyt myös ikivihreitä iskelmiä ja suomalaisen viihdemusiikin helmiä, kertoo Raimo Vertainen.

  Astor Piazzolla (1921–1992) aloitti uransa perinteisen tangomusiikin parissa. Hän lähti opiskelemaan jazzmusiikkia Yhdysvaltoihin, jossa alkoi ranskalaisen opettajansa kehotuksesta käsitellä kotimaansa musiikkia. Mies loi omintakeisen tyylin, jossa yhdistyvät perinteisen tangon soundi ja tunnelma, jazzfiilikset ja klassinen musiikki.

Huippusolisteja kautta vuosien

  Jo 13 vuoden olemassaolonsa aikana Guardia Nueva on ehtinyt tehdä yhteistyötä monien merkittävien solistien kanssa. Omasta kotikaupungista löytyivät espanjaksi ja suomeksi esiintyvä karismaattinen laulaja Tuomas Airola ja Kokkolan oma tangokuningas Matti Korkiala.

  – Yhteistyö laulaja-näyttelijä Merja Larivaaran kanssa kesällä 2006 sai yleisöltä erinomaisen palautteen argentiinalaisen tangotanssin MM-kilpailujen yhteydessä pidetyssä juhlakonsertissa. Solisteina ovat toimineet myös muun muassa Johanna Rusanen, Tapani Kansa, Jari Sillanpää, Angelika Klas, Tomi Metsäketo ja Arja Koriseva.

  – Mielenkiintoinen aluevaltaus oli myös keväällä 2008 Guardia Nuevan ja tanssitaiteilija Jorma Uotisen kantaesitys, Astor Piazzollan Enkeli-sarja Kokkolan kaupunginteatterissa, Vertainen listaa.

Upea viihdekonsertti

  Kokkolan Talviharmonikka -viikon kruunaa Guardia Nuevan Suuri viihdekonsertti lauantai-iltana 22. helmikuuta. Snellman-salissa solisteina ovat Mari Palo, Mika Pohjonen ja Jonna Pirttijoki.


Laulusolistinakin esiintyvä Jonna Pirttijoki soittaa Guardia Nuevassa harmonikkaa ja bandoneonia. Kuva: Keski-Pohjanmaan kirjapaino Oyj / Clas-Olav Slotte.
  Ooppera- ja viihdelaulaja Mika Pohjonen on monialainen taiteilija, joka voitti tangokuninkuuden vuonna 1992. Muutaman vuoden viihdeuran jälkeen Pohjonen siirtyi klassiseen musiikkiin ja sai kiinnityksen Suomen Kansallisoopperaan.  

Oopperalaulaja Mari Palo on ansainnut kannuksensa muun muassa Merikanto-laulukilpailussa, Suomen Kansallisoopperassa ja Savonlinnan oopperajuhlilla. Sibelius-Akatemiasta vastavalmistunut harmonikkataiteilija ja laulaja Jonna Pirttijoki puolestaan on osallistunut voittoisasti moniin suomalaisiin harmonikkakilpailuihin.Tekstin kirjoittiMaiju Junko


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »