Nro 1-2014
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Teatterit, orkesterit ;  Talvi ; 
Avainsanat: Kokkola, Kokkolan Talviharmonikka, Raimo Vertanen, Teuvo Lempiälä, Motion Trio, Vestersundby spelmän, Pietarsaari-päivä


Juniorkesteri ryhmäkuvassa.

Talviharmonikka valtaa Kokkolan

– Harmonikka on enemmän kuin soitin. Se on asenne, lataa Kokkolan Talviharmonikka -tapahtuman taiteellinen johtaja Raimo Vertainen. Helmikuussa kaupunki muuttuu jo 16:nnen kerran musiikilliseksi talvitaivaaksi.


  Kokkolan Talviharmonikka on vireä ja vuosi vuodelta tasaisesti kasvava festivaali.

  – Totuttuun tyyliin tapahtuman anti on yllätyksellinen, monipuolinen ja mielenkiintoinen. Kahdeksaan festivaalipäivään mahtuu paljon kuultavaa ja nähtävää, lupaa Raimo Vertainen.

  Tapahtuma käynnistetään juhlajumalanpalveluksella Kokkolan kirkossa. Uutuutena festivaali tekee syväluotauksen Kokkolan kaupungin elämään.

  – Kuulemme minkälaista on ollut talvisen rannikkokaupungin meininki tuulen tuiskutessa ja lumen narskuessa virsujen alla. Viikon aikana on Loiskiksen lastenkonsertteja ja Muistojen polulla sukellamme Unto Jutilan vuosiin. Nuoret virtuoosit irrottelevat, laskemme mäkeä ja tutustumme Vanhaan kaupunkiin. Harmonikka soi ympäri kaupunkia, sisällä ja ulkona, maalailee Vertainen.

Musiikillinen matka

  Uutta festivaaliviikolla on Pietarsaari-päivä, jolloin nautitaan musiikista uutuuttaan hohtavassa Schaumansalissa.

  – Torstaipäivä on omistettu kokonaan Pietarsaaren tapahtumille. Viime kevään junioriorkesterimme vierailu ja yhteiskonsertti pietarsaarelaisten kanssa osoittivat, että yhteispeli sujuu. Näen Kokkolassa ja Pietarsaaressa vahvaa yhteistä historiaa ja kihelmöintiä, jotka kannattaa hyödyntää, Vertainen pohdiskelee.

  Torstain konsertissa esiintyy pietarsaarelainen Vestersundsby spelmän -yhtye, joka esittää helmikuussa julkaistavan, ensimmäisen levynsä musiikkia. Mia Willnäsin johdolla pelimannit tarjoavat viihdyttävän repertuaarin. Mukana ovat viulut, harmonikat, kitarat, basso, mandoliini ja shamaanirumpu. Yhtyeen tunteikkaat laulajat tulkitsevat niin herkänkauniita lauluja kuin tulisia tangojakin. Suomenruotsalaisia, klassisia kansanmusiikkisäveliä esitetään uusin sovituksin. Mukana on myös merimieslauluja 1800-luvun laivanrakennus- ja merenkulkukaupunki Pietarsaaresta. Schaumansalissa kuullaan myös maailmanmusiikkia ja soittajien omia sävellyksiä.

Loistava Motion Trio

  Puolalaista harmonikkataituruutta tarjoaa Motion Trio.  – Olen haaveillut kauan Motion Trion konsertista, ja nyt se toteutuu. Loistokas puolalainen kolmikko on lyönyt läpi muun muassa New Yorkin Carnegie Hallissa, ja se soittaa ainoan Suomen konserttinsa juuri Kokkolassa, toteaa Vertainen tyytyväisenä. Perjantai-iltana esiintyvät myös Hehkumo ja Pauli Hanhiniemi.

Tekemisen meininkiä

  Kokkolan Talviharmonikka ry:n hallituksen puheenjohtaja Teuvo Lempiälä kiittää yhdessä tekemisen henkeä.

  – Mukana on iso joukko yhteistyötahoja varmistamassa omalta osaltaan ohjelman suorituspaikkojen järjestelyistä ja valvonnasta eri puolilla kaupunkia.

Tärkeä rooli on myös festivaalin tukijoilla.

  – Taloudellinen tuki mahdollistaa vuosittain kotimaisten ja kansainvälisten, korkeatasoisten artistien esiintymisen Kokkolan Talviharmonikassa. Viikon ohjelmarungon muodostaa kuitenkin Kokkolan ja lähialueen ohjelmansuorittajista koostuva laaja joukko, Lempiälä kiittelee. Hän korostaa festivaalitarjonnan monipuolisuutta.

  – Talvinen tapahtuma tarjoaa myös paljon ilmaistilaisuuksia.Tekstin kirjoittiMaiju Junko


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »