Nro 1-2014
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pohjanlahden Rantatie, Kokkola, Nerista, Oppistan, K.H. Renlundin taidemuseo, Roosin talo, Pedagogio, Näyttelyhalli, Lassanderin talo, Kieppi, Vohvelikahvila, Draken talo, kotimuseo, Tankar, m/s Jenny, OhtakariVanha merikaupunki
– elämyskeskus

Tunnelmallinen Kokkola tarjoaa upeita luonto- ja saaristoelämyksiä sekä laajan kirjon kulttuuria. Merenrantakaupungissa koet ainutlaatuisen läpileikkauksen vuosisatojen elämästä.


  Kuningas Kustaa II Adolfin vuonna 1620 perustama Kokkola on 47 000 asukkaan vireä Keski-Pohjanmaan maakuntakeskus. Kokkolan vanhakaupunki, Neristan, on yksi maamme yhtenäisimmistä ja laajimmista säilyneistä puukaupungeista.

Kahden kaupungin väkeä

  – Historiallisessa Kokkolassa varallisuus vaikutti kaupunkilaisten asuinpaikan valintaan jo varhain. Kaupunki onkin jaettu puhekielessä Neristaniin ja Oppistaniin, alakaupunkiin ja yläkaupunkiin, kertoo toimitusjohtaja Jaska Pensaari Kokkolan Matkailu Oy:stä.

  Eteläisen yläkaupungin, Oppistanin, tonteilla asuivat kaupungin varakkaat kauppiaat ja laivanvarustajat. Siellä sijaitsivat myös julkiset rakennukset, kuten raatihuone ja kirkko. Alakaupungissa, Neristanissa, tontit ja rakennukset olivat vaatimattomampia. Aluetta asuttivat käsityöläiset ja merimiehet.

  – Neristanin sisällä oli myös oma hierarkiansa. Isokadun varsi oli hienointa seutua, ja sen varrelle sijoittuivat mahtavimmat talot ja tontit.

Väärentämätön tunnelma

  Nykyään Kokkolan vanhallakaupungilla viitataan Neristanin alueeseen, joka on yksi Suomen parhaiten säilyneitä suurvalta-ajan kaupunkikokonaisuuksia.  – Neristan on onnistunut säilyttämään alkuperäisen leimansa vanhana puukaupunkina. Se on vakiinnuttanut asemansa elävänä perinnekaupunkina ja kansallisesti merkittävänä kulttuurihistoriallisena alueena, Jaska Pensaari selvittää.

  Neristanin valtteja ovat vanhan kaupungin henki, vuosisatojen mukanaan tuoma rauha ja aito tunnelma.

  – Näistä pääsee osalliseksi vaikkapa osallistumalla opastetulle kävely- tai bussikierrokselle Kokkolan Matkailuoppaiden johdolla.

Museoiden aarreaitta

  Neristanin tuntumassa, laivanvarustajaperhe Roosin talossa (1813) sijaitsee K.H. Renlundin taidemuseo, joka on saanut nimensä peruskokoelmansa lahjoittaneen suurliikemiehen (1850–1908) mukaan. Museossa on esillä Suomen taiteen kultakauden töitä 1800–1900-lukujen taitteesta. Museokorttelissa sijaitsevat ITE-taidetta täynnä oleva Pedagogio (1696), vaihtuvien näyttelyjen tila Näyttelyhalli (1818) sekä Lassanderin talo (1748), jossa puolestaan näkee, miten kauppiasperhe asui Kokkolassa 1750-luvulla.

  – Samassa pihassa sijaitsee Kokkolan luonnontieteellinen museo, Kieppi, jossa on ihailtavana Veikko Salkion elämäntyönä syntynyt laaja luontokokoelma lintuineen, nisäkkäineen ja muine luontoon liittyvine materiaaleineen. Esillä on myös huomattavat Viljo Nissisen mineraalikokoelma ja Armas Järvelän perhoskokoelma.

  – Museokorttelissa voi myös herkutella Vohvelikahvilan antimilla ja ostaa paikallisten taiteilijoiden töitä, kutsuu Jaska Pensaari.

Herkkuja ja historiaa

  Kauppakaupungin perinne elää Neristanin viihtyisissä putiikeissa. Miljöö on omiaan vaikkapa onnistuneille antiikki- ja käsityöostoksille. Ystävällinen ja henkilökohtainen palvelu ovat perinteitä, joita Neristanin kauppiaat pitävät edelleen kunnia-asianaan. Vanhassakaupungissa pääsee kurkistamaan myös harvinaislaatuiseen kotimuseoon, Frederik ja Anna Draken kotiin.

  – Sisarukset lahjoittivat testamentissaan kotitalonsa irtaimistoineen Kokkolan kaupungille vuonna 1997. Ehtona oli, että talo säilyisi koskemattomana ja se nimettäisiin heidän vanhempiensa mukaan. Draken talo on harvinaislaatuinen kotimuseo, jossa sama käsityöläisperhe on asunut neljän sukupolven ajan, Jaska Pensaari valottaa. Rakennukset, ympäristö ja yksittäiset esineet ovat peräisin eri aikakausilta 1700-luvun lopulta 1900-luvun loppupuolelle.

Mahdollisuuksien meri

  Merellä ja saaristolla on aina ollut suuri merkitys Kokkolan rannikkoseudulle. Vanhassa satamakaupungissa on aikojen kuluessa rakennettu tuhat purjelaivaa ja käyty tervalla kauppaa. Meri on edelleen tärkeä osa Kokkolan arkea ja juhlaa.

  Matkailijoille on tarjolla runsas kirjo upeita luonto- ja saaristoelämyksiä: lumoavia kesäöitä meren helmassa, vene- ja kanoottiretkiä jokitaipaleilla, vaelluksia metsien ja soiden halki… Merelle pääsee mukavasti m/s Jennyllä. Risteilyjen kohteena on majakkasaari Tankar.

Majakkasaaren syke


  Kokkolan edustalla sijaitseva karu ja kallioinen Tankarin majakkasaari on monipuolinen matkailu- ja retkeilykohde. Saarella sijaitsee vuonna 1889 rakennettu majakka, vanha kalastajakylä ja vuodelta 1754 oleva kirkko sekä lintu- ja luotsiasema.


Tankar sijaitsee noin 15 kilometrin päässä Kokkolan satamasta. Saaren sydän on 125-vuotias majakka.
  – Tankar tarjoaa vieraalleen unohtumattomia luontokokemuksia ja makupaloja vanhasta saaristolaiselämästä. Suosittelen kohdetta erityisesti luontomatkailijoille. Rannikko puolestaan takaa kalastajille mahtavat apajat, Pensaari vinkkaa.

  Omatoimisesti veneileville on ankkurointimahdollisuus. Saarella voi myös yöpyä saaristohenkisissä majoituspaikoissa.

Auringonpalvojan paratiisi

  Kokkola on kuulu upeista hiekka- ja uimarannoistaan. Lohtajan Ohtakari ja Lohtajan uimaranta ovat auringonpalvojien ja lapsiperheiden paratiisi: avaraa hiekkarantaa ja dyynejä ja puhdas merivesi! Upean alueen linnusto on myös huomionarvoinen. Vattajanniemen kärjessä, pengertien päässä sijaitsee Ohtakarin saari ja kalastajakylä. Näkötornit, luontopolut ja kalastusmuseo ovat suosittuja käyntikohteita.Tekstin kirjoittiMaiju Junko


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »