Nro 1-2014
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ;  Kesä ;  Talvi ; 
Avainsanat: Pohjanlahden Rantatie, 7 Sillan Saaristo, Luoto, Tyynelän Tontut, Eija Porkola, tonttukylä, kirkkovärdin talo, kahvila, kappeli, antiikki, kesä, joulu


Tyynelän tonttujen touhuja voi seurata kesälläkin. kuvat: Aki Paavola

Pukin apulaisia arkipuuhissaan

Tyynelän tonttukylän veikeät tontut nostavat hymyn kävijöiden huulille.


  Joulun aikaan moni toivoo näkevänsä tonttuja ikkunoiden takana kurkistelemassa. Harmillisen usein nämä vikkelät veijarit ehtivät kuitenkin karata tiehensä ennen kuin lasten pienet silmät ovat tavoittaneet heidät. Tyynelän tonttukylässä tilanne on toinen. Siellä kymmenet pienet pukin apulaiset puuhastelevat arkitouhuissaan ympäri vuoden ilman aikomustakaan vilistää tiehensä.

  Mestarileipuri Jalmari aloittaa päivänsä jo aamuvarhaisella, kun muut vielä nukkuvat. Hänen tehtävänään on pitää tonttuväen suut makeana ja tonttula pullantuoksuisena. Päätonttu Topi huolehtii järjestyksen ylläpitämisestä ja työvuorojen jakamisesta. Aamupuuron jälkeen tontut rientävät päivän askareisiinsa. Illan hämärtyessä he kokoontuvat takkatulen ympärille kuuntelemaan Elmerin tarinoita.

Antiikin vaalijasta tonttumuoriksi


   Tyynelän tonttukylä sijaitsee ihastuttavassa 1700-luvun pohjalaismiljöössä Luodon kunnassa, Kokkolan ja Pietarsaaren välillä. Se koostuu päärakennus Tyynelästä, joka on tonttujen koti, sekä kirkkovärdin talosta, jossa toimii tonttukylän kahvila ja myymälä.

  Tyynelän tonttukylä syntyi, kun antiikkikauppiaana pitkään työskennellyt talonpoikaisantiikin vaalija Eija Porkola hankki perheelleen Tyynelän tilan kesäpaikaksi ja valmisti sinne somistukseksi tonttuja. Vähitellen niitä kertyi yhä enemmän ja samalla muutkin alkoivat kiinnostua Porkolan tontuista. Niitä haluttiin ostaa ja moni halusi myös vierailla Tyynelän tilalla katsomassa Porkolan luomaa upeaa tonttukokonaisuutta. Niinpä Eija Porkola päätti ryhtyä tonttumuoriksi ja avasi Tyynelän satumaisen miljöön yleisölle kahdesti vuodessa, joulukuussa ja heinäkuussa.

Talonpoikaisantiikkia maalaismaisemassa

   Tyynelä on jo sinällään näkemisen arvoinen, sillä se pursuaa viehättävää talonpoikaisantiikkia. Perinteisen pysähtyneen museon sijaan se on kuitenkin täynnä elämää, kun joka puolella keikkuu hymyileviä harmaanuttuisia tonttuja punalakit päässään. Osa istuskelee paikallaan ja toisilla on selvästi puuhat kesken.  Tonttujen touhut eivät rajoitu pelkästään päärakennukseen. Iloisia sankareita voi nimittäin tavata myös Tyynelän pihamaalla kaivon luona vettä noutamassa tai nurmella pitämässä piknikkiä.

  Päärakennuksen vieressä sijaitsevasta kirkkovärdin talosta löytyy istumapaikat noin 50 kahvittelijalle. Perusteellisen remontin läpikäynyt rakennus avattiin yleisökäyttöön joulukuussa.

   Kesäisin vierailijat pääsevät tutustumaan myös lukuisiin aittoihin, joissa on esillä muun muassa vanhanajan leluja, antiikkikäsitöitä, suutarin välineistöä ja leipomistarvikkeita. Kappeliaitassa voi istua hetken ja rauhoittua vanhanajan kirkkokaluston äärellä. Kesäaikaan kahvia voi nauttia myös tonttukylän pihapiirissä tai suuressa kasvihuoneessa, josta avautuu silmien eteen maalauksellinen maalaismaisema lehmineen ja niittyineen.


Kävijät ovat lähes poikkeuksetta ihastuneet tonttukylän taianomaiseen tunnelmaan.
 –Moni lapsi on kysynyt, että voiko tänne jäädä asumaan. Vierailu on ollut suuri elämys myös iäkkäille, jotka ovat voineet täällä tehdä aikamatkan lapsuuteensa, Eija Porkola toteaa.Tekstin kirjoittiSuvi Roselli


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »