Nro 1-2014
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pohjanlahden Rantatie, Pietarsaari, Rosenlundin pappila, Aspegrenin puutarha


Aspegrenin puutarhan huvimaja. Kuva: Jan Holmgård

1700-luvun pappilamiljöö
 herää unestaan

Pietarsaaressa sijaitseva historiallinen Rosenlundin alue sai alkunsa vuonna 1754, kun seurakuntaan valittiin uusi pappi. Tämä oli jo pitkään haaveillut pappilasta, jonka alueella vallitsisi kaikenpuolinen harmonia. Tätä unelmaansa Gabriel Aspegren ryhtyi heti toteuttamaan innokkaasti.


  Paikalle kohosi kohta komea, kartanomainen päärakennus, jota kehystävät tilan sivurakennukset. Pappilasta avautuu viehättävä näkymä alas muotopuutarhaan. Puiden katveessa sijaitsee aikakaudelle ominainen huvimaja. Uutta ja outoa oli ansari, englanninkieliseltä nimeltään orangerie, jossa idätettiin keväisin taimia, ja josta löytyi niinkin harvinaisia etelän kasveja kuin appelsiineja. Tämä lasiseinäinen kasvihuone sijaitsee puutarhassa itä-pohjoisnurkassa.


Tilan jykevä kivinavetta on säilynyt hyvin meidän päiviimme asti. Siinä toimii nykyisin kotiseutumuseo, joka on tutustumisen arvoinen.
  Puutarhan kukoistuskausi kesti Aspegrenin elinajan. Hänen seuraajiensa aikana puutarha rapistui hiljalleen. Ajatus puutarhan jälleenrakentamisesta heräsi 1990-luvun lopulla, jolloin siihen haettiin myös EU-tukea. Suureksi hyödyksi koituivat Aspegrenin aikanaan puutarhasta piirtämät kartat, joista yksi löytyi Pietarsaarenseudun seurakuntayhtymän arkistosta ja toinen Tukholman valtionarkistosta. Jälleenrakennus päästiin toteuttamaan näin Aspegrenin mallien mukaan vuosina 2001–2003. Aspegrenin puutarha on tänä päivänä seutukunnan ylpeys.

Pappilan uusi aika

  Rosenlundin pappila avaa ovensa kesällä 2014 entistä ehompana, sillä paraikaa on käynnissä pappilan peruskunnostus- sekä restaurointityöt. Museovirasto on mukana miljoonahankkeessa, jolla halutaan palauttaa rakennus alkuperäiseen loistoonsa oikeaa huonejakoa myöten. Hankkeen päärahoittaja on ELY-keskus, mutta tukea on saatu muiltakin tahoilta, kuten kunnilta ja yrityksiltä.  Talkootyötä on tehty paljon. Osa seinämateriaaleista on hyvin säilyneitä, kuten eteisen roiskemaalaus. Tavoitteena on, että kävijät voivat aistia 1700-luvun pappilan aidon ja alkuperäisen tunnelman.

  – Pappila avaa ovensa kaikille. Tänne rakennetaan sitä ajatellen myös kahvila sekä kokous- ja juhlatilat, Carina Wikman, Aspegrenin puutarhasäätiön asiamies kertoo. Tiloja voi vuokrata eri tilaisuuksiin ja tarvittaessa saatavilla on myös ruokatarjoilu.

Puutarhan loistoa ja tapahtumia

Suosittu hyötypuutarha on parhaimmillaan loppukesästä syksyyn, mutta Rosenlundissa järjestetään tapahtumia lähes ympäri vuoden. Perinteeksi ovat muodostuneet muun muassa joulumarkkinat, pääsiäiskokko, juhannussalon pystytys ja sadonkorjuumarkkinat, joiden ohella ohjelmassa on myös kulttuuritarjontaa.

  – Luvassa on myös elämyksellisiä opaskierroksia tilauksesta ryhmille pappilassa, kotiseutumuseossa ja puutarha-alueilla, Wikman paljastaa. – Tapahtumien yhteydessä voi olla myös säännöllisiä opaskierroksia.

  Perheet ja yksittäiset vieraat ovat ryhmien ohella tervetulleita tutustumaan puutarhaan. Keväisin hyötypuutarhaan ilmestyvät infokyltit, joissa kerrotaan tarkemmin viljelyksistä. Kesällä voi nähdä seurueita nauttimassa piknikkiä Rosenlundin ikivanhojen puiden katveessa.

  – Ja jos eväät unohtuivat matkasta, ei haittaa. Meiltä voi ostaa valmiin eväskorin ja nauttia talon antimista, Wikman kertoo.Tekstin kirjoittiIrmeli Kojonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »