Nro 1-2014
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: 7 Sillan Saaristo, puisto, puutarha, Rosenlundin pappila, Aspegrenin puutarha, Koulupuutarha, Kruunupyy, Sixten Ahlsvedin ateljee, Luoto, Bjärgasin kotiseutumuseo, Pedersöre, Blomqvistin puutarha, Leif Blomqvist

7 Sillan Saaristo


Pietarsaaren Koulupuutarha. Kuva: Ben Griep

Puistot ja puutarhat
                        – viheridylli

7 Sillan Saariston arvokkaiden puistojen ja puutarhojen vihreä perintö on kaikkien saatavilla. Matkailijalla on valittavanaan kaikkea mahtavista kaupunkipuistoista pieniin, idyllisiin kotipuutarhoihin.


  Pietarsaaren kaupunkialueella Rosenlundin pappila ympäröivine rakennuksineen ja Aspegrenin puutarha muodostavat historiallisen ja ainutlaatuisen kokonaisuuden. Rovasti Gabriel Aspegren perusti puutarhan 1700-luvulla, ja se on yksi vanhimmista pappilapuutarhoista Suomessa.


Aspegrenin puutarhaa, taustalla punainen orageria. Kuva: Mikael Enlund.
  Niinikään Pietarsaaressa sijaitseva Koulupuutarha puolestaan tarjoaa tietoa kauniissa paketissa. Tämä kasvitieteellinen puutarha perustettiin 1900-luvun alussa oppikoulun kasviopin tueksi. Apteekkari Victor Schaumanin suku lahjoitti kaupungille kasvihuoneen, maa-alueen ja rahasumman puiston perustamista varten vuonna 1915. Kasvitieteellisen puutarhan suunnitteli puutarha-arkkitehti Bengt Schalin, joka jakoi sen arkkitehtonisesti ja kasvitieteellisesti eri osastoihin. Puutarhan alaosa on englantilaistyylinen luontoa mukailevine muotoineen ja vesiaiheineen. Yläosan barokkityylinen muotopuutarha taas on jaettu eri osiin kasvien heimojen ja käyttötarkoitusten mukaisesti.

Versailles mallina

  Alapuutarhassa on kaarevia kävelyteitä ja istutusten reunustamia nurmikoita. Vuoripuro solisee ja kalalammikon keskellä komeilee suihkulähde. Keskusaukion mallina on ollut Versaillesin puutarha. Alueen aurinkokello on näyttänyt aikaa jo vuodesta 1920.  Hyötytarhassa kasvatetaan vihanneksia, mausteita, viljoja sekä muun muassa lääke- ja muita vanhoja kulttuurikasveja. Perinnöllisyysosassa näytetään havainnollisesti kasvien muotojen ja värien periytymistä risteytymissä. Systemaattisessa osastossa kasvit on ryhmitelty heimoittain. Luonnonvaraisille kasveillekin on varattu oma osastonsa.

  Puutarha voi ylpeillä yli sadan lajikkeen ruusutarhallaan. Yhteensä puistoa elävöittää noin 1 000 eri kasvilajia. Puutarhan yhteydessä on ulkonäyttämö kesätapahtumia varten. Noin 1,35 hehtaarin laajuisen puiston eri osien välille on rakennettu luiskat helpottamaan pyörätuolilla liikkumista. Alueelle on vapaa pääsy.

Monta kiinnostavaa kohdetta


  Kruunypyyssä viherpeukaloitten kannattaa piipahtaa taiteilija Sixten Ahlsvedin ateljeessa, jonka yhteydessä avautuu upea pihapuutarha. Vierailija pääsee ihailemaan lajirunsautta ja väriloistoa polveilevassa maastossa. Taiteilija itse ammentaa luomisvoimansa pitkälti kotimaisemasta, jonka tunteen ja tuttuuden hän siirtää taustamateriaalinaan käyttämäänsä purkulautaan. Itse taustalautaa hän ei väritä, vaan antaa sen kertoa omaa kieltään rakenteensa ja patinansa kautta. Teokset ovat joko tauluja tai pienoistaloja.

  Mielenkiintoinen käyntikohde on myös Luodon Bjärgasin kotiseutumuseo. Sen yhteydessä on yrttimaa vuosittain vaihtuvine teemoineen. Maata hoitaa kotiseutuyhdistys, joka panee yrttimaan monipuolisen sadon syksyisin myyntiin.

  Ruusujen ja omenien ystävät viihtyvät Pedersören Lepplaxin kylässä. Blomqvistin puutarhan isäntä, Leif Blomqvist on tunnettu puutarhakirjoistaan ja laajoista kanadanruusutarhoistaan.Tekstin kirjoittiMaiju Junko


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »