Nro 1-2014
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pohjanlahden Rantatie, Pietarsaari, museo, kaupunginmuseo, Malmin talo, Tupakkamakasiini, Runebergin tupa, Westmaninmuorin tupa, Concordia, J.L. Runeberg


Pietarsaaren museon tärkein toimipiste sijaitsee Malmin talossa. Kuva: Pietarsaaren museo

Meri Pietarsaaren
museoiden suola

Pietarsaarelainen fregatti Concordia purjehti ensimmäisenä kauppalaivana Suomesta aina Kaukoitään asti, Hercules-parkki puolestaan seilasi historiaan maailmanympärimatkallaan. Ainutlaatuisen merikaupungin museot kutsuvat sukellukselle suolanmakuiseen historiaan.


  Pietarsaaren kaupunginmuseo tarjoaa mielenkiintoisen aikamatkan merenkulun ja laivanrakennuksen historiaan. Malmin talo on vanha laivanvarustajakoti, jonne on rakennettu kauniita kokonaisuuksia ja sisustuksia. Alueella pääsee tutustumaan myös Tupakkamakasiiniin. Kesäaikaan pääsee vierailulle myös Runebergin tupaan ja Westmaninmuorin tupaan.

Suomen vanhimpia


   Pietarsaaren kaupunginmuseo perustettiin vuonna 1904, ja kaupunki otti sen hoitaakseen vuonna 1906. Museo onkin yksi Suomen vanhimmista kunnallisista museoista.

  Kaupunginmuseon päätoimipiste on Malmin talo, jossa esitellään kattava otos merihistoriaa ja kaupunkikulttuuria sekä kaupungin tärkeimmät kokoelmat. Valkoisen rakennuksen näyttävine puutarhoineen rakennutti laivanvarustaja ja kauppamies Peter Malm, ja se valmistui vuonna 1838.

   Malmit kuuluivat Suomen suurimpiin kauppias- ja laivanvarustajasukuihin. Ensimmäinen suomalainen maailman ympäri purjehtinut parkki, Hercules, oli juuri Peter Malmin omistuksessa. Enimmillään patruuna omisti 42 alusta.

Kuuluisa Concordia

   1700-luvun jälkipuoliskolta alkanut laivanrakennus- ja varustamotoiminta loi pohjan nykypäivän Pietarsaaren satama- ja teollisuuskaupungille. Merkkipaalu maamme kauppamerenkulussa ja pietarsaarelaisten itseoikeutettu ylpeydenaihe on fregatti Concordia, joka purjehti ensimmäisenä suomalaisena laivana Itä-Intiaan jo 1782–1785. Nimi Concordia tarkoittaa sydämellistä yhteisymmärrystä. Perinteet velvoittavat: samalla nimellä on kastettu vuosisatojen saatteessa monia Pietarsaaren seudulla rakennettuja aluksia.

Hääleninki Malmin helmi

   Malmin talossa on näytteillä perheen kaunista sisustusta ja muistoesineitä. Amalie Malmin hääleninki vuodelta 1855 kuuluu museon helmiin. Lisäksi kokoelmassa on suvulle kuuluneita käsitöitä ja pukuja sekä muita säätyläis- ja talonpoikaistekstiilejä.


Laivanvarustajakotiin on luotu kauniita sisustuksia esineillä, taiteella ja tekstiileillä. Kuva: Pietarsaaren museo
  Kattavaan taidekokoelmaan kuuluu muun muassa Fanny Churbergin ja Helena Westermarckin teoksia Suomen kuvataiteen kultakaudelta. Lisäksi nähtävillä on maalauksia, grafiikkaa, veistoksia, kunniamerkkejä, valokuvataidetta ja pienoismalleja. Edustettuna ovat erityisesti pietarsaarelaistaiteilijat Karin Sidorow ja Erik Knif.

Askel aitoon historiaan

   Malmin talon piharakennukseen on ennallistettuna monia sisustuksia aitoine esineineen. 1950-lukua kuvaavat kyläkauppa, kampaamo ja työläisasunto. Maalaistalossa taas on 1800-luvun sisustus. Takilakamarissa säilytetään purjealusten purjeita, köysiä ja muita merenkulkuun liittyviä tykötarpeita.


Museon piharakennuksessa on ennallistettuna mm. 1950-luvun kampaamo. Kuva: Pietarsaaren museo
   Pietarsaaren museoissa riittää katsomista kaikkina vuodenaikoina, ja kaupunginmuseo on mukana myös monissa vuodenkiertoon liittyvissä tapahtumissa. Yksi tärkeimmistä on jouluaikaan järjestettävä Joulu Etelänummella -tapahtuma.

Kansallisrunoilijan kesäkoti...

   Kesäaikaan suosittu vierailukohde on Runebergin tupa, jonka Runebergin isä ja eno rakensivat metsästys- ja kalastusmajaksi Itälään vuonna 1811. Heidän kanssaan Runeberg vietti siellä suuren osan kesälomistaan metsästäen ja kalastaen.

Runebergin tupa Pietarsaaren Itälässä.
  Tupa kertoo Suomen kansallisrunoilija J. L. Runebergin lapsuus- ja nuoruusvuosien tarinaa. Paikka on ollut Pietarsaaren kaupungin omistuksessa jo reilut sata vuotta, ja siitä on vuosikymmenien saatossa tullut tärkeä muistomerkki ja matkailijoiden suosima retkikohde.

…ja koululuokka


   Yksi kesäkävijöiden suosikeista on 1790-luvulla rakennettu Westmaninmuorin tupa. Se esittelee vierailijoille vaatimattoman opinahjon, jossa Johan L. Runeberg kävi ensimmäiset kouluvuotensa. Yksityinen alakoulu toimi tuvan vintillä, ja pieni luokkahuone on säilynyt autenttisena meidän päiviimme asti. Merimiehen leski Anna Lena Westman ansaitsi elantonsa monien aikalaisleskirouvien tapaan opettamalla pikkulapsia omassa kodissaan. Vastaavanlaisia alakouluja lienee ollut nelisenkymmentä tuon ajan Pietarsaaressa.

Makasiini sykkii taiteelle

   Tupakkamakasiini on vuonna 1905 rakennettu kaunis punatiilirakennus, joka on osa Pietarsaaren arvokasta rautatieaseman maisemaa. Rakennus heijastaa Pohjanmaan rannikon 1800-luvun teollistumisvaihetta. Makasiini tarjoaa pittoreskit tilat taiteelle ja kulttuurihistoriallisille näyttelyille.

  Suuret, valoisat salit sopivat erityisen hyvin taiteen esittelyyn. Suurin osa onkin taidenäyttelyitä, mutta myös esimerkiksi kulttuurihistorialliset kokoelmat ovat tilassa omiaan. Monet ulkomaiset taiteilijat pystyttävät näyttelynsä mielellään juuri Tupakkamakasiiniin. Kaupunginmuseon vuotuiset lastentapahtumat järjestetään niin ikään täällä.Tekstin kirjoittiMaiju Junko


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »