Nro 1-2014
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pohjanlahden Rantatie, 7 Sillan Saaristo, luonto, meri, saaristo, Pedersöre, Saukonreitti, Runoilijoiden polku, Kruunupyy, Seljes, melonta, kiipeily, geokätkentä, metsästys, Pietarsaari

7 Sillan Saaristo


Pedersören Saukonreitillä avosoiden ja kosteikkojen yli on rakennettu pitkospuut. Kuva: 7 Sillan Saaristo

Erä- ja meriluonto parhaimmillaan

7 Sillan Saaristo avaa matkailijalle mahtavat maisemat ja aktiviteettien kirjon. Pietarsaaren, Uudenkaarlepyyn, Pedersören, Kruunupyyn ja Luodon meri- ja saaristoluonto, polveilevat metsät ja järvi-idyllit monine harrastusmahdollisuuksineen ja tapahtumineen takaavat onnistuneen loman koko perheelle.


  Pedersören 50 kilometrin pituinen Saukonreitti kulkee harvimpaan asuttujen alueiden läpi. Vaeltaja pääsee osaksi koskematonta luontoa, virkistysmetsiä ja puhdasta erämaata. Elämyksiä tarjoavat niin ojittamattomat suot, pienet erämaajärvet kuin aarniometsien kalliotkin.

  Eläimistö on rikas. Kulkija voi tehdä tuttavuutta liito-oravien, hirvien ja valkohäntäpeurojen kanssa. Reitillä voi törmätä myös nimikkoeläimeen, saukkoon. Onpa alueella tavattu kaikkia maamme isoja petoeläimiämmekin. Saukonreitin vesistö on kalaisa. Esimerkkinä Ähtävänjoki, joka on kuulu isoista hauista, harjuksista ja taimenista.

Valloita Ilveskivi

   Saukonreitillä voi kiivetä turvallisesti Suomen suurimmalle siirtolohkareelle. Ilveskiveksi ristityn kivenjärkäleen huipulle pääsee kätevästi kierreportaita pitkin. Laella on viehättävä parveke, jolta aukeaa upea erämaisema. Ilveskiven lähellä on laavu, hyviä telttapaikkoja ja kuivakäymälä.

   Reitillä on kaikkiaan kahdeksan tulisijallista laavua, joissa vaeltajat voivat yöpyä, pitää taukoa, syödä eväitä ja grillata makkaraa. Bockabron-silta on luonnonkaunis piknik- ja kalastuspaikka.

   Avosoiden ja kosteikkojen yli on rakennettu yli kaksi kilometriä pitkospuita. Niitä pitkin samoilijat saavat lähikosketuksen kauniisiin suopaikkoihin, joihin muuten olisi mahdoton tutustua. Alueella on uusi lyhyt vaellusreitti, Runoilijoiden polku. Se on omistettu paikalliselle kirjailijapariskunnalle Hjalmar Krokforsille ja Viola Renvallille.

Pohjanmaan Punkaharju

   Kruunupyyn Seljesiä voi hyvällä syyllä kutsua Punkaharjun kansallismaiseman pikkuveljeksi. Luonnonkaunis, kahden kilometrin harjumaisema tarjoaa monet mahdollisuudet vapaa-aikaan.

   Harjumaisemassa sijaitseva Lomakylä Seljes Camping tarjoaa ravintola- ja majoituspalveluita. Matkailija voi kalastaa ja uida kirkasvetisessä Seljesissa. Saunarannassa kutsuu kylpytynnyri, uimaranta on lapsiystävällinen ja kalastajille tarjoutuu mahdollisuus niin mato-ongintaan kuin lohikalastukseenkin.  Lukuisat retkeilypolut kutsuvat samoilemaan, ja kaunista harjumaisemaa voi ihailla vaikka kanoottisafarilla Perhonjoella.

   Kruunupyy on tunnettu monista luontopoluistaan. Vaihtelevasta reitistöstä löytävät omansa niin aloittelijat kuin kokeneetkin vaeltajat. Matkavaihtoehtoja on 40 kilometriin asti.

Ammattitaitoiset oppaat

  7 Sillan Saariston alueella toimii monia ammattitaitoisia erä- ja kalastusoppaita. Melontaan, kiipeilyyn ja geokätkentäänkin on omat innostavat oppaansa. Tarjolla on myös metsästysretkiä. Pietarsaareen ja Pedersöreen tulevat ryhmät saavat tunnin ilmaisen opastetun kiertoajelun ryhmän omalla linja-autolla.

  Tarkemmat tiedot ovat kätevästi katsottavissa 7 Sillan Saariston nettisivuilta. Sivustolta aukeaa myös kätevä linkki koko alueen mökkitarjontaan. Valittavana on niin luksusasumista kuin erämaan sydämessä olevia metsämökkejä – ja kaikkea tältä väliltä.Tekstin kirjoittiMaiju Junko


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »