Nro 1-2014
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Pohjanmaa ;  Keski-Suomi ;  Alue-esittelyt ;  Aina ; 
Avainsanat: Pohjanlahden Rantatie, 7 Sillan Saaristo, Uusikaarlepyy, Pedersöre, Pietarsaari, Luoto, Kruunupyy Kokkola, Kalajoki, Pyhäjoki, Raahe

Pohjanlahden Rantatie - lähes 900 km luontoa, kulttuuria ja lähimatkailuaPohjanlahden Rantatie
– osa 3.

Vuonna 2010 valtakunnallisen matkailutiestatuksen saanut Pohjanlahden Rantatie on uusin valtakunnallinen matkailutie mukaillen Suomen länsirannikkoa Vehmaalta Tornioon. Numerossa 4/2013 aloittamamme Rantatien esittelysarja on edennyt jo kolmanteen osaan käsittäen tällä kertaa osuuden Uudestakaarlepyystä Raaheen.


  Länsirannikolla kulkeva matkailutie on vaihtoehto nykyisille nopeille, suorille valtateille. Sen valitseva joutuu toki käyttämään matkantekoon enemmän aikaa, mutta saa samalla matkasta enemmän irti. Reittiä on kuljettu jo vuosisatojen ajan, ja siksi Rantatiellä on oma, valtateistä poikkeava luonteensa. Tiehän on yhdistänyt länsirannikon jokisuiden kaupunkeja jo keskiajalla, sillä jo 1500-luvun lopulla tieyhteys ylsi Pohjanlahden ympäri Tukholmasta Turkuun. 1600-luvulla muodostettu postilaitos käytti tietä silloin, kun kelirikko tai myrskyt sulkivat suoran merireitin valtakunnan osien välillä.

   Pohjanlahden Rantatie toimii maantieteellisesti kokoavana historiallisena tienä, jolta erkanevat muun muassa Revontultentie, Tervan tie, Sininen tie ja Saariston Rengastie.

Historiaa ja kulttuuria

   Rantatietä kulkiessa saa muun muassa kattavan kuvan Suomen länsirannikon kaupunkien historiasta. Reitin varrella on nähtävänä eri aikakausien asutusta ja rakennustapoja. Alueelle tyypillisen maankohoamisen myötä on rannikon lähelle sisämaahan jäänyt hyvin säilyneitä asuinalueita eri aikakausilta, kun ihmiset ovat muuttaneet lähemmäs merenrantaa.

   Majakkaa kuvaavat matkailutiekyltit innostavat poikkeamaan yksitoikkoiselta Kasitieltä. Kylttejä seuraamalla löytää sivuteiden varrelta hyvin säilynyttä rakennusperintöä sekä merellisiä luontokohteita. Luonto ja kulttuuri yhdessä luovat omintakeisen maiseman. Esimerkiksi Porin seudulla kannattaa poiketa päätieltä tutustumaan Ahlaisten kulttuurimaisemaan tai Ulvilan keskiaikaiseen historiaan. Kulttuurimatkailijan kannattaa suunnata vaikkapa Pohjanlahden idyllisiin puukaupunkeihin. Luontoharrastajaa kiinnostaa varmasti Merenkurkun luonnonperintö, Selkämeren uusi kansallispuisto ja rannikon lintukosteikot. Mutkaiset vanhat tieosuudet tarjoavat elämyksiä myös motoristeille ja pyöräilijöille. Lähiseudun asukkaille Rantatie mahdollistaa päivän tai parin lyhytloman kotinurkilla.

Hyvinvointimatkailua Rantatiellä

Hyvinvointimatkailu on yksi Pohjanlahden Rantatien vahvuusalueista. Se pystyy tarjoamaan matkailijoille suomalaisen hyvinvointiloman, jonka tunnuspiirteitä ovat muun muassa irtautuminen arkirutiineista, luonnosta ja rauhasta nauttiminen, rentoutuminen, akkujen lataaminen sekä luontoon tutustuminen. Tarjolla on henkilökohtaista palvelua, terveys- ja kuntoliikuntaa sekä hemmottelua ympäristö ja kestävä kehitys huomioiden.

Lähde: Maunu Häyrynen ja Mikael Lähteenmäki: Tie meren ympäri, Pohjanlahden Rantatien matkailutie -osatutkimusraportti.

OSA 3: Uudestakaarlepyystä Raaheen

   Tämä Pohjanlahden Rantatien osuus alkaa mielenkiintoiselta 7 Sillan Saariston alueelta. Vuonna 1620 perustettu idyllinen Uudenkaarlepyyn pikkukaupunki tunnetaan muun muassa Zacharias Topeliuksen kotikaupunkina. Aktiivilomailuun sopivan Pedersören kunnan historia ulottuu peräti 660 vuoden taakse. Pitkä merenkulun historia on puistojen ja puutarhojen Pietarsaarella, joka tunnetaan myös Johan Ludvig Runebergin syntymäkaupunkina. Myös pienen Luodon kunnan saarilla on paljon mielenkiintoista nähtävää, kuten upea tonttukylä. Kruunupyyn kunnan historiaan voi puolestaan tutustua kesäisin avoinna olevalla Torgaren museoalueella.

   Matka jatkuu Kokkolaan, jonka vanhakaupunki Neristan on yksi maamme yhtenäisimmistä ja laajimmista säilyneistä puukaupungeista. Kaupungin edustalla sijaitseva Tankarin majakkasaari on monipuolinen matkailu- ja retkeilykohde.

   Kokkolan lisäksi länsirannikon upeista hiekkarannoista voi nauttia myös Kalajoen kuuluisilla Hiekkasärkillä, jolloin rantaloman jälkeen tuliaisostoksilla kannattaa poiketa Iso-Pahkalan keramiikkapajalla ja perinteikkäällä Tyngän Myllyllä.

   Pyhäjoella kuvankaunis Kielosaari leirintäalueineen ja liikuntapuistoineen sekä meri ja joki koskineen ovat kokemisen arvoisia. Kesäkuun lopussa kymmenet tuhannet ihmiset suuntaavat kohti pientä Pyhäjoen kuntaa osallistuakseen siellä järjestettäviin vuoden 2014 Suviseuroihin.

   Tämän osuuden päätepiste on kreivi Pietari Brahen vuonna 1649 perustama Raahen kaupunki. Nykyisin Raahe on merkittävä satama-, koulu- ja teollisuuskaupunki. Uuteen keskustaan kiinteästi nivoutuva Vanha Raahekaan ei ole museoalue, vaan elävä kaupunginosa. Raahen edustan saaristo kuuluu Natura 2000 -verkostoon linnustonsa, kasvillisuutensa ja luontotyyppinsä perusteella.


Jäätä pitkin Taskuun. Taskun saari on yksi Raahen saariston suosikkikohteista. Kuva: Leena Harju
Näkemistä ja kokemista siis riittää, joten Pohjanlahden Rantatiellä kulkiessa kannattaa varata runsaasti aikaa. Kiireettömästi matkustaessa ehtii nauttia kauniista ja vaihtelevista maisemista sekä poiketa reitin varrella sijaitsevissa monissa mielenkiintoisissa kohteissa.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »