Nro 5-2013
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ;  Talvi ; 
Avainsanat: Pohjanlahden Rantatie, Vöyri, Maksamaa, Tottesundin kartano, Mikkelinsaaret, Varpin saaristotila, Vöyrin kirkko, Vitmossen, muinaisjäännösalue, pronssikausi, Oravainen, kivipuisto, Vänrikki Stoolin keskus, Furiirin puustelli, Kimon ruukki, Vöyrin hiihtokeskus


Vöyrin osalta Merenkurkun saariston maailmanperintöalueeseen kuuluvat Mikkelinsaaret. Kuva: Brita Lithén

Vöyri tarjoaa hengen ja ruumiin virkistystä

Vöyrin maisemille leimallista on puhdas luonto, meren läheisyys ja jyhkeiden pohjalaistalojen punamultasilhuetit.


  Vöyrin on elinvoimainen, kaksikielinen kunta, joka laajeni vuonna 2011 Vöyri-Maksamaan ja Oravaisten kuntaliitoksen myötä. Matkailijoille Vöyrillä on paljonkin annettavaa, sillä Suomen historia nivoutuu monella tapaa tähän alle 7000 asukkaan kuntaan.

Tottesundin kartano

  Tottesundin komea kartano sijaitsee Maksamaalla, noin kuuden kilometrin päässä valtatie 8:sta.

– Kesällä 1892 Tottesundin kartanon uljaissa maisemissa vietettiin Suomen kansallissäveltäjä Jean Sibeliuksen ja Aino Järnefeltin häitä, kertoo Vöyrin kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja Mikael Österberg.


Tottesundin kartano Vöyrin Maksamaalla, kuva: Inger Nykvist
  Tottesundin virkatalossa on vaikuttanut useita everstejä, ja näiden suurmiesten muotokuvat komistavat ensimmäisen kerroksen suurta Gladhammar-Wästrum-salia. Kartanossa on myös kartanon ja sen lähiympäristön pienoismalli, ja muinaisesta mahdista todistavat aatelissukujen vaakunat. Kartanon vintillä kolmannessa kerroksessa on kamari, jossa kartanon Valkoisen Rouvan kerrotaan jatkavan monta vuosisataa jatkunutta levotonta vaellustaan.

  Kartano on peruskorjattu 1990-luvulla huolella vanhaa kunnioittaen, ja kunnan rakennus- ja ympäristölautakunta toimii nykyisin kartanon tiloissa.

Lukuisia saaria

  Merenkurkun saaristo kuuluu UNESCO:n noin 160 kohdetta sisältävään maailmanluontoperintöluetteloon.

  – Vöyrin kuntaan kuuluvat Mikkelinsaaret ovat osa Merenkurkun saaristoa, Österberg selvittää.

  Kansallisrunoilija Zacharias Topelius on todennut Mikkelinsaarilla käydessään, että ”täällä on saaria yhtä monta kuin vuodessa päiviä”. Kummelskärin saarella on entinen merivartioasema, jossa toimii nykyisin Mikkelinsaarten luontoasema kesäkioskeineen ja majoitusmahdollisuuksineen. Kivisen maaston keskelle on rakennettu luontopolku, jonka varrella voi nähdä muun muassa 1500-luvun kalamajojen rauniot ja venevalkamat.

  Maksamaan saaristossa sijaitseva Varpin saaristotila on puolestaan idyllinen kokonaisuus, johon kuuluu muun muassa kaksi taidolla entisöityä 1800-luvun lopun hirsirakenteista maalaistaloa, Westerö ja Svan. Varpin tila järjestää kesäisin risteilyjä Mikkelinsaariin.

  Varpin lähellä sijaitsevalta Västerön vaellusreitiltä avautuvat kauniit näkymät Mikkelinsaarten saaristoon ja avomerelle. Täällä voi vaeltaa samoissa saaristoluonnon vaihtelevissa maisemissa, joilla oli aikoinaan tärkeä merkitys jääkäriliikkeelle.

Vöyrin kirkko

   Vöyrillä sijaitsee Suomen vanhin puukirkko, ja se on rakennettu vuonna 1626. Kirkon vanhin osa on kivisakaristo, joka on peräisin vuodelta 1519. Vöyrin kirkko rakennettiin alun perin yksilaivaiseksi hirsipilarikirkoksi, mutta muutettiin ristikirkoksi vuonna 1777.

   Kunnan alueella on kaksi muutakin vanhaa kirkkoa. Oravaisten keskustassa sijaitseva Oravaisten kirkko on rakennettu 1700-luvun lopulla ja Maksamaan kirkko vuonna 1825.

Pronssikautisia asuinsijoja

   Vitmossenin muinaisjäännösalueen vaellusreitit johdattaa vierailijat kivi- ja pronssikauden löydöille. Polun lähtöpaikalla on kaksi pronssikautisen rakennuksen ennallistusta. Punaisin nauhoin viitoitetun polun varrella on pronssikautisia muinaisjäännöksiä: useita röykkiökohteita sekä jyrkähköllä mäellä sijaitseva erikoinen kivi-pronssikautinen asuinpaikka. Pronssikauden aikaan asumus sijaitsi merenpoukamassa, joka ulottui silloin Vöyrin eteläosaan saakka. Alueeseen voi tutustua tilauksesta myös oppaan johdolla.

Kivipuistossa yli 100 kivilajia

   Meren äärellä, Oravaisten kahvituvan vieressä sijaitsevassa Oravaisten kivipuistossa on nähtävänä yli sata eri kivilajia kaikkialta Suomesta, näiden joukossa Suomen ja EU:n vanhimmaksi kivilajiksi luonnehdittu Pudasjärven gneissi.

   Maassamme ainutlaatuinen kivipuisto tarjoaa tietoa eri kivilajeista ja niihin liittyvästä tutkimuksesta, ja se onkin amatööriarkeologien ja matkailijoiden suosiossa.

Historiallinen Oravaisten taistelu

   Vuosina 1808–1809 käydyssä Suomen sodassa venäläiset joukot voittivat Ruotsi-Suomen armeijan Oravaisten taistelukentällä pakottaen ruotsalaiset ja suomalaiset joukot perääntymään. Taistelun seurauksena Suomi liitettiin suuriruhtinaskuntana Venäjään, ja yhteys Ruotsin valtakuntaan päättyi. Taistelusta kerrotaan muun muassa Johan Ludvig Runebergin runoteoksessa Vänrikki Stoolin tarinat.


Vänrikki Stoolin keskus, kuva: Sonja Onnela
   Vänrikki Stoolin keskus käsittää Oravaisten taistelun historiallisen alueen, ja sinne on siirretty yksi harvoista Ruotsin vallan ajalta säilyneistä upseerinasunnoista. Tässä komeassa Furiirin puustellissa voi tutustua Suomen sodan historiaan muun muassa pienoismallin, elokuvan ja näyttelyn kautta. Samalla voi nauttia kupposen kahvia 1800-luvun leivän kera tai maistella sotilaan keittoa.

Kimon ruukki

Kimon ruukki on Suomen vanhimpia teollisuuslaitoksia ja Pohjanmaan ainut rautaruukkimuseo. Se on nykyään elävä kulttuurikeskus, jossa kohtaavat vanhan ruukkiympäristö, luonnonkaunis puistoalue ja nykyaika.


Kimon ruukki, kuva: Jens Lax
  Kesäisen taontapäivän ohjelmaan kuuluu muun muassa vanhanajan tori, taontaesityksiä, vanhanajan leikkejä, kahvia ja ruokaa, opastusta ja musiikkia. Kesäisin ja syksyisin ruukissa järjestetään taontakursseja, ja kesäviikonloppuisin alueella voi nähdä seppiä työssään.

Liikunnan riemua

   Vöyrillä harrastetaan urheilua antaumuksella, ja Vöyri onkin tullut tunnetuksi koko maassa urheilijoidensa erinomaisten suoritusten ansiosta. Urheiluseurojen paraatilajeja ovat muun muassa yleisurheilu, hiihto ja jalkapallo.


Vöyrin hiihtokeskus, kuva: Emma Buss
   – Vöyrillä voi nauttia liikunnasta monella tapaa. Hiihtokeskuksessa on mahdollisuus lasketteluun, mäkihyppyyn tai murtomaahiihtoon, ja kesäisin keskuksessa on avoinna 9-reikäinen golfrata, näin muutamia mainitakseni, Österberg summaa.Tekstin kirjoittiIrmeli Kojonen ja Eeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »