Nro 5-2013
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pohjanlahden Rantatie, Mustasaari, Stundars, joulumarkkinat, Lasten päivä


Stundars on sekä museo että kulttuurikeskus. Kuvat: Peter Båsk

Stundars – enemmän kuin museo

Mustasaaren kunnassa, Pohjanlahden Rantatien varrella, sijaitseva Stundarsin ulkoilmamuseo hakee vertaistaan Suomessa.


  Stundarsin luokitteleminen vain museoksi olisi pahasti aliarviointia. Kyseessä on Suomenkin mittakaavassa ainutlaatuinen kokonaisuus – iso museo ja elävä kulttuurikeskus, joka kunnioittaa mennyttä perinteitä vaalien. Se myös elää vahvasti nykyajassa säilyttäen, kouluttaen ja uutta luoden.

Pohjalainen maalaisidylli sadan vuoden takaa

  Kun Stundarsiin saapuu, tuntuu kuin astuisi menneeseen maailmaan, sillä ulkoilmamuseo on autenttisen tuntuinen matka suomalaiseen maalaiskylään yli sadan vuoden taakse. Museo koostuu yli kuudestakymmenestä rakennuksesta, jotka kuvaavat pohjalaista elämäntapaa 1900-luvun taitteessa. Rakennukset on siirretty Stundarsiin Mustasaaren kylistä ja muualta Vaasan seudulta.  Alueen suurin ja komein rakennus on mäenharjalla komeileva maalaistalo, pohjalainen paritupa, jonka etutupa on sisustettu matkustajien ja kyydeistä huolehtivien talonpoikien hollituvaksi. Maalaistaloa ympäröivät entisajan tyyliin aitat, navetta, luhti ja leipurin tupa.

  Museoalueen muita rakennuksia ovat mm. maalaiskauppa, kyläkoulu, eri ammatinharjoittajien pajat, messinkivalimo, merimiehen tupa, muutama tuulimylly ja savusauna. Ensi kesäksi museoon valmistuu kaksi uutta rakennusta: iso, lähes 200-neliöinen käsityöläistalo sekä pieni lasten nikkaripuoti, jonka hirret on valmistettu Stundarsin veistokurssilla. Käsityöläistaloon tulee tiloja käsityöhön liittyvään kurssitoimintaan sekä puusepän- ja maalaamotyöpajat.

Esineitä kahvikupeista hevoskärryihin

  Rakennusten luomaa vanhan ajan tunnelmaa täydentää valtava määrä, noin 10 000 kappaletta, museoesineitä. Esinekokoelmat, sisustusesineet, huonekalut, vaatteet ja työkalut, kuvaavat eri sosiaalisia luokkia, ja herättävät eloon ruotsinkielisen Pohjanmaan maaseutuyhteiskunnan sellaisena kuin se oli vuosien 1870 ja 1920 välisenä aikana. Museon esineistöön kuuluvat myös kokoelma erikoistyökaluja, arkisto, valokuvia, tekstiiliarkisto, taidetta ja kirjapainomuseo.

Elämää ympäri vuoden

  Stundars elää läpi vuoden, ja siellä voikin vierailla kaikkina vuodenaikoina. Suosittuja joulumarkkinoita vietetään joulukuun 1. päivänä, ja silloin museon pihamaa ja rakennukset kuhisevat ihmisiä, jotka haluavat joulupöytään paikallisten tekijöiden jouluherkkuja tai pukinkonttiin käsityöläisten loihtimia kauniita esineitä.  Ryhmille Stundars tarjoaa paljon mielenkiintoisia mahdollisuuksia yhteiseen, elämykselliseen ohjelmaan.

  – Meillä on eri ohjelmavaihtoehtoja, jotka sopivat kaikenikäisille, kertoo Stundarsin toiminnanjohtaja Gunilla Sand.

  Perinteisen opastetun museokierroksen lisäksi ryhmät pääsevät teemaopastukselle Smedis-Marian johdolla tai romanttiselle kierrokselle pohjalaisten häiden teemalla. Tarjolla on ohjelmaa myös käsityön ystäville: Stundarsin käsityökursseilla huovutetaan, veistetään, leivotaan tai laitetaan ruokaa inspiroivassa ympäristössä. Vanhoihin hirsirakennuksiin tutustuttavalta kierrokselta voi jäädä ajatuksia omankin talon remonttiin!

  Lapset ja lapsiperheet ovat yksi Stundarsin tärkeimmistä kohderyhmistä, ja museon toiminta perustuukin pitkälti lapsille tarjottavaan tekemiseen ja elämyksellisyyteen. Jokakesäiset lastenjuhlat järjestetään aina heinäkuussa ja ovat huippusuosittuja: viime kesänä Stundarsin lastenjuhlissa vieraili peräti 1500 lasta ja aikuista.  Päiväkoti- ja koululaisryhmät ovat Stundarsissa tuttuja vieraita. Vierailu museoon on lapsille mielenkiintoinen elämys, ja samalla mahdollisuus tutustuttaa heitä oman paikallishistoriaan, -kulttuuriin ja -perinteisiin. Lasten ohjelmapaketit voivat sisältää vaikka talvileikkejä, koulunkäyntiä vanhan ajan tapaan tai tutustumista entisajan vaatemuotiin.

Mustasaaren muut matkailukohteet

  Stundarsin lisäksi Mustasaari tarjoaa mielenkiintoisia matkailukohteita luonnonystäville ja kulttuurinnälkäisille. Merenkurkun maailmanperintöalue, Kyrönjoen laakeat maisemat sekä Björköbyn ja Paniken välinen vaellusreitti tarjoavat pohjalaisen luonnon ja maiseman parhaita paloja, ja kulttuurihistoriasta kiinnostuneelle nähtävää riittää Mustasaaren monissa kirkoissa.

  Kunta on myös suomalaisten siltojen historiassa aitiopaikalla: Suomen toiseksi vanhin, edelleen käytössä oleva kivisilta, vuonna 1781 valmistunut Tuovilan silta ja toisaalta Suomen pisin silta, Raippaluodon silta, ovat suomalaisen historian virstanpylväitä omalla alallaan.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »