Nro 5-2013
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Teatterit, orkesterit ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pohjanlahden Rantatie, Maalahti, Bergö, Petolahti, Ur Bykiston, Åminne Folkapark, kesäravintola, Strandservice, Åminnen lomakkylä, Merenkurkun venemuseo, Brinkenin ulkomuseo, kotiseutujuhlat, Malax storjetari, Rautakaudenpolku, Taidepaja Malakta

Maalahti on yksi Suomen kahdeksasta saaristokunnasta – ainokainen Pohjanmaalla.


Långforsin mylly. Kuva: Malax museiförening r.f., muut kuvat: Maalahden kunta

Merellinen Maalahti

Meren tuoma vapaus sekä merenkulku ja kalastus ovat aina olleet tärkeä osa maalahtelaisten arkea. Nykyäänkin moni maalahtelainen kalastaa joko ammatikseen tai harrastusmielessä, ja myös erätaidot ovat hallussa.


  Maalahden kunta on virallisesti kaksikielinen, vaikka suurin osa, peräti 87 % sen reilusta 5 500 asukkaasta, puhuu äidinkielenään ruotsia. Samasta kielestä huolimatta siinä on erotettavissa eri murteita. Paikalliset erottavat puheesta, tuleeko toinen Bergöstä, Petolahdesta vai Maalahdesta.

  – Vaikka pohjanmaalaisia ruotsalaismurteita sanotaan niin vaikeiksi, ettei ruotsalaisetkaan niitä ymmärrä, kyllä meidänkin kaikista murteista selvän saa, vakuuttaa kunnanjohtaja Mikko Ollikainen naureskellen.

   Lisäväriä kielten kirjoon tuo kunnassa asuva parin sadan hengen maahanmuuttajajoukko, joka puhuu äidinkielenään yli 30 eri kieltä.

Bergö, vireä saarikylä

   Maalahden edustalla sijaitsevalla Bergö on idyllinen saaristokylä, joka oli vuoteen 1973 asti itsenäinen kunta. Nykyisin saarella asuu ympäri vuoden noin 500 asukasta, muuta kesän tullen väkimäärä moninkertaistuu, kun mökkiläiset mantereen puolelta ja muualta lähiseudulta saapuvat sinne lomanviettoon.Matka saareen taittuu lossilla merimatkan kestäessä 10 minuuttia. Lossi on kulkenut saaren ja mantereen väliä jo 50 vuoden ajan. Nykyään moni bergöläinen käy päivittäin työssä mantereen puolella. Peruspalveluiden vuoksi saarelaisten ei kuitenkaan tarvitse lähteä saarelta, sillä vireässä kylässä on oma kirkko sekä toimivat peruspalvelut kouluineen, neuvoloineen, posteineen, pankkeineen ja kauppoineen.

   – Bergö valittiin tänä vuonna Pohjanmaan vuoden kyläksi, Ollikainen toteaa.

   Bergöön historiaan voi tutustua kesäisin Bergön kotiseutumuseossa, jossa päärakennus Klockargårdenin lisäksi on kokoontumistilaksi kunnostettu torpparintupa sekä ulkorakennuksia. Bergössä on yleinen uimaranta saunoineen sekä maastoratsastuksiakin järjestävä ratsastustalli Wild West.

Yhdessä ja yhteisvoimin

   Maalahdessa yhteisöllisyys on voimissaan ja yhdistystoiminta vilkasta. Kesäisin kunnan asukkaat järjestävät monenlaisia tapahtumia. Maalahden vuotuisiin tapahtumiin kuuluu myös Bergössä joka syksy järjestettävät saaristolaismarkkinat.

   – Paikallisesti ja talkoovoimin järjestetyt tapahtumat ovat aitoja, kehaisee Ollikainen.

   Petolahden kotiseututalolla toimiva kesäteatteri Ur Bykiston on tarjonnut kesäteatterielämyksiä jo yli 30 vuoden ajan. Amatöörinäyttelijöiden esitykset ovat olleet erittäin suosittuja, ja yleisölle on rakennettu 356-paikkainen katsomo. Teatterilla on ollut suuri merkitys Petolahden kyläyhteisölle.

Åminne – kesäinen kohtaamispaikka

   Åminnen Huvikeskus, Folkpark, on yksi Pohjanmaan suosituimmista kesätapahtumapaikoista. Joka kesä siellä järjestetään keskimäärin kymmenet tanssit, jonne saapuu väkeä läheltä ja kaukaa. Laulun riemusta voi nauttia Åminnen yhteislauluilloissa, joista tehtiin televisio-ohjelma joitakin vuosia sitten.   – Lauluillat ovat todella suosittuja, kertoo Ollikainen.

   Åminnen kesäravintolassa tarjolla on niin pitsaa kuin à la Carte -annoksia. A-oikeuksin varustetun ravintolan terassilta on mukava katsella mereltä Åminneen saapuvia veneitä, jotka kiinnittyvät Åminnen rantaan. Åminnen satamassa on veneiden tankkaamismahdollisuus ja Strandservicen kioskista voi kuskillekin ostaa voimanlähteeksi vaikkapa muhkean hampurilaisen.

Lomanviettäjät viettävät kesäpäivää usein myös Åminnen uimarannalla ja kesäravintolan vieressä olevalla 18-reikäisellä minigolfradalla.

Huvikeskuksen ja Åminnen lomakylän välisellä alueella on punainen rivistö rakennuksia, joiden suojissa sijaitsee talkoovoimin rakennettu Merenkurkun venemuseo. Kokoelmineen se on Pohjoismaiden suurin yleis- ja käyttöveneiden museo Lomakylästä ja museosta voi lukea lisää artikkelista "Vierailulla Åminnen lomakylässä".

Maalahtelaista historiaa ulkomuseossa

   Kesäisin avoinna oleva Brinkenin ulkomuseo koostuu 20 rakennuksesta sekä entistetystä puutarhasta. Ainutlaatuinen kokonaisuus on vuodelta 1879 peräisin oleva Orregårdenin talo ulkorakennuksineen ja alkuperäisine sisustuksineen ja esineistöineen. Talossa on jopa lahjoituksen tehneiden Orren sisarusten valokuvia ja koulutodistuksia. Talon iso kukkapuutarha on ennallistettu 1930-luvun kuosiin. Muut rakennukset on siirretty alueelle ja ryhmitetty Tufvasgårdenin, sotilastorpan ja karjamajan ympärille.

Brinkenin museossa on pysyvä maatalousnäyttely sekä Puutarha ja torielämä -näyttely. Kesäisin siellä järjestetään kotiseutujuhlat sekä muita tapahtumia.

   – Kotiseutujuhlassa on tapana julkistaa vuoden maalahtelainen, Malax storjetari, kertoo Ollikainen.

Maalahden esihistoriaan voi tutustua Rautakaudenpolulla, jossa vajaan kahden kilometrin kävelymatkalla voi nähdä nelisenkymmentä hautaröykkiötä. Arkeologianäyttelyssä on esillä aito Maalahden solki, joka on peräisin kansainvaellusajalta 450–500 e.Kr. ja se on alkuaan todennäköisesti Saksasta.

Nykykulttuuria Malaktassa

   Maalahden vireästä nykypäivästä hyvänä esimerkkinä toimii Taidepaja Malakta, joka on mielenkiintoinen ja inspiroiva paja Maalahden keskustan tuntumassa. Vanhan meijerin tiloissa sijaitsevassa pajassa työskentelee eri kulttuurialojen toimijoita, kuten liikkuvan ja still-kuvan ammattilaisia, äänimaailman osaajia ja taidemaalareita. Työtilojen lisäksi Malaktassa on muun muassa elokuvasali sekä Torni, jota voi käyttää vaikkapa konsertti- ja tanssisalina. Malaktassa järjestetään myös taidenäyttelyitä sekä erilaisia tapahtumia.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »