Nro 5-2013
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pohjanlahden Rantatie, Korsnäs, Korsnäsin kirkko, kotiseutumuseo, pappilamuseo, koulumuseo, Molpehällorna, Moikipään luontoasema, kalastussatama, Kalastajatorppa, Bredskär, Strand-Mölle, Stenbrytaren


Venevajoja Korsnäsissa. Kuvat: Korsnäsin kunta

Korsnäs
– Manner-Suomen läntisin kunta

Korsnäs sijaitsee karun kauniilla Pohjanmaan rannikkokaistaleella, noin 40 minuutin ajomatkan päässä Vaasasta. Maa kohoaa täällä voimakkaasti: vielä parituhatta vuotta sitten kunnan alueet olivat veden peitossa.


  Upea luonto, koskemattomat metsät ja puhtaat saaristomaisemat tarjoavat lukuisia tapoja nauttia monenlaisesta liikkumisesta alueella. Täältä löytyy myös ainutlaatuisia museoita, jotka kertovat menneiden polvien elämästä.

   – Vaikka Korsnäs on täynnä historiaa, se elää samalla voimakkaasti tätä päivää, kunnanjohtaja Anita Ismark toteaa. Sijainti lentokentän, rautateiden ja sataman läheisyydessä edesauttavat asiaa. Ismarkin mukaan kunnassa arvostetaan kaikenlaista yrittäjyyttä, ja reilun 2200 asukkaan kunnassa yrityksiä onkin todella runsaasti – 300 kpl. Iho- ja kosmetiikkatuotteita kauppaava Dermoshop Oy voitti jopa Vuoden nettikauppa -palkinnon vuonna 2013.

Historiallinen kirkkoympäristö

   Korsnäsin helmi on sen hyvin säilynyt kirkko, joka muodostaa useiden vanhojen rakennusten kanssa eheän kokonaisuuden. Kirkko on kuuluisan arkkitehti C.L. Engelin piirtämä ja sijaitsee puistomaisen alueen keskellä.   – 1830-luvulla rakennettu uusklassinen kirkko on Engelin tyylin mukaisesti valoisa ja avara muun muassa neljään suuntaan avautuvien korkeiden ikkunoidensa ansiosta, Ismark toteaa.

   Kirkolla on ollut edeltäjiä todennäköisesti jo keskiajalta. Alttari sijaitsee, harvinaista kyllä, keskellä rakennusta. Erinomaisen akustiikkansa vuoksi kirkossa järjestetään usein konsertteja. Kellotapuli on vuodelta1747, ja sen kellot kutsuvat edelleen kirkkokansaa koolle. Kellotapuli on kunnan vanhimpia rakennuksia.

   Kirkon läheisyydestä, vanhalta hautausmaalta löytyy sankarihauta, jossa lepää 64 kolmessa sodassamme kaatunutta. Kirkon pohjoispuolella on viljamakasiini vuodelta 1820. Se rakennettiin aikoinaan katovuosien varalta pitäjän väen turvaksi.

Kotiseutumuseon aarteet

   Kunnan vanhin museo, Korsnäsin kotiseutumuseo, sijaitsee punamullalla maalatussa puurakennuksessa.Tilan suurimmassa huoneessa, tuvassa, aika tuntuu seisahtaneen: muhkea leivinuuni ja ylhäällä orrella roikkuvat leipävartaat aivan kuin odottaen emäntää töihin. Tupaa kiertävät seinäpenkit henkivät entisajan tunnelmaa. Tekstiilihuoneesta löytyvät museon todelliset aarteet: kokoelma vanhempia ja uudempia värikkäitä Korsnäsin paitoja. Korsnäsin paita on suorastaan käsite, ja kesäisin sen valmistamista voi täällä seurata erityisissä näytöksissä. Esillä on myös monenlaisia muita perinnetekstiilejä, muun muassa raanuja ja patjapeitteitä.

Harvinaislaatuinen pappilamuseo

   Korsnäsin pappilamuseo aloitti toimintansa vuonna 1982. Museo on harvinaisuus maassamme. Se esittelee pappilan elämää viime vuosisadan alun aikoihin. Itse rakennus on valmistunut jo 1830-luvulla. Ison salin seiniä koristaa Korsnäs-tapetti, joka on uudispainos alkuperäisestä mallista. Paikka toimii elävänä museona tarjoten puitteet kaste- ja häätilaisuuksien viettoon sekä konsertti- ja runoilloille. Huonekalut on saatu lahjaksi eri pappissuvuilta.

   Kesäisin pappilamuseossa on erikoisnäyttelyitä. Vintillä toimii koulumuseo, jossa voi tutustua kirkkoherra Sigurd Öhrnbergin antamaan keskikouluasteiseen opetukseen 1930-luvulla. Museoissa pääsee kiertämään huoneesta huoneeseen oppaan johdolla. Pappilat toimivat entisaikaan puutarhaviljelyn edelläkävijöinä, ja niinpä täälläkin voi kesäisin ihailla perinneruusu- ja yrttitarhaistutuksia. Museoaluetta kiertävä tunnelmallinen luonnonpolku on myös tutustumisen arvoinen.

Molpehällorna – maailmanperintökohde Korsnäsissä

   Merenkurkun saaristo nimettiin vuonna 2006 yhdeksi UNESCO:n maailmanperintökohteeksi.

   – Korsnäsin Molpehällorna on osa tätä Suomen ainoata luonnonperintökohdetta. Se sijaitsee Moikipään eli Molpen kylän ulkosaaristossa, viitoitetun väylän varrella, 6 km Bredskärin kalasatamasta, Ismark kertoo.

   – Sinne tehdään myös opastettuja veneretkiä, joita elävöittävät tarinat alueen historiasta, hän muistuttaa.

   Vanha merivartioasema palvelee nykyisin Moikipään luontoasemana. Sieltä saa kesäaikaan tilauksesta muun muassa opastus- ja ruokailupalveluja. Laaja ja tasainen pihapiiri sopii hyvin leirikoulukäyttöön. Rakennus ja sen lähimaasto soveltuvat myös liikuntaesteisille.

   Molpehällorna on usean matalan saaren muodostama saariketju, joka maan kohoamisen myötä kasvaa hiljalleen yhteen. Pienistä järvistä ja umpeenkasvaneista merenlahdista voi hyvällä kalaonnella saada haukia.

   Matalakasvuisen maaston, lehtimetsän ja ruovikoiden lomitse kulkee noin kilometrin mittainen luontopolku. Sen pieni sivuhaara johtaa kesällä 2001 uudelleenrakennetulle pookille, eli tunnusmajakalle, ja historialliselle muistomerkille. Ne on pystytetty viimeisen majakanvartijan, Jakob Raution muistoksi, joka menetti henkensä puolustaessaan majakkaa Suomen sodassa.

Tuulivoimaa ennen ja nyt

  Harrströmin kylässä sijaitsee Myllymäki, Kvarnbacken, jolla seisoo kaksi vanhaa myllyä. 1840-luvulla rakennettu Isomylly on yksi maamme suurimpia vielä käyttökunnossa olevia myllyjä. Pienempi mylly on rakennettu 1800-luvun lopulla. Kesällä myllyt käynnistetään juhlien ajaksi, jolloin vieraat voivat ihailla niiden upeata laulua. Myllymäeltä löytyy muitakin vanhoja rakennuksia, muun muassa luhti ja savusauna.

  Vanha kalastussatama on kesäisin vilkas paikka. Luonnonsatamaa ympäröivät vanhat ja uudet venevajat ovat pittoreski näky. Sataman läheisyydessä sijaitseva Kalastajatorppa esittelee kalastajaperheen elämää noin sata vuotta sitten.

  Tänä päivänäkin Korsnäsissä käytetään tuulta energian tuottamiseen, sillä Suomen ensimmäinen tuulivoimapuisto löytyy Bredskäristä.

  – Alueelta löytyy matkailijoita ajatellen myös korkeatasoisia ruokapaikkoja, kuten Molpen kylässä sijaitseva ravintola Strand-Mölle sekä Korsnäsissä sijaitseva ravintola Stenbrytaren, Ismark sanoo toivottaen matkailijat tervetulleiksi Korsnäsin kauniisiin maisemiin.Tekstin kirjoittiIrmeli Kojonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »