Nro 5-2013
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Teatterit, orkesterit ;  Museot, kirkot ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pohjanlahden Rantatie, Närpiö, Frank Mangs, julistaja, Frank Mangs Center, Puimahuone, kokous, konsertti, kurssit, juhlatila, filmistudio


Frank Mangs julistamassa. Kuvat Frank Mangs Center

Frank Mangsin askelissa

Pohjanmaan kauniista maisemista, Närpiöstä, löytyy kiinnostava käyntikohde, suomalaissyntyisen evankelistan Frank Mangsin kotitila. Ympäri vuoden vireästi toimivan Frank Mangs Centerin muodostavat entisöity kotitalo sekä pihapiirissä oleva Puimahuone, joka on kunnostettu filmistudioksi, moderniksi ravintolaksi ja yli 300 hengen kokoustilaksi.


  Frank Mangs on ollut Suomen suurimpia hengellisiä vaikuttajia, joka tunnetaan myös niin muissa Pohjoismaissa kuin Yhdysvalloissa. Suomalaista historiaa Mangs teki eduskunnassa, suuren valiokunnan istuntosalissa 18.4.1944, kun hän julisti siellä kutsuttuna puhujana evankeliumia suurelle joukolle kansaedustajia ja kutsuvieraita.

  Vuonna 2003 käyttöön vihitty Frank Mangs Center avaa näkökulmaa Mangsin elämään, kirjalliseen tuotantoon ja hengelliseen ajatusmaailmaan. Se on oiva tutustumiskohde Mangsin persoonasta kiinnostuneille ja tarjoaa myös puitteet erilaisille kristillisille tapahtumille, kuten konserteille, kokouksille ja kursseille.

Tie evankelistaksi

  Mangs syntyi vuonna 1897 kuusilapsisen perheen kuopukseksi. Kevättalvella 1914 ihaillessaan iltamyöhällä tähtikirkasta taivasta tapahtui jotain käänteentekevää – Mangs koki hengellisen heräämisen. Hän oivalsi, että Jumalalla on jokaiselle ihmiselle oma suunnitelmansa, ratansa, samaan tapaan kuin jokaisella taivaankappaleellakin.

  Mangs alkoi innokkaasti tutkia Raamattua. Hän tunsi tarvitsevansa jotain, joka antaisi sisäisen turvan, jotain joka voisi tyydyttää hänen elämänjanonsa, ja tuoda sielulle rauhan.

  Marraskuussa 1916 Mangs osallistui raamattu- ja evankelistakurssille, ja suuntasi sen jälkeen vapaaehtoisena Killinkoskelle kaivamaan ampumahautoja. Frank oli kämpän neljästäkymmenestä nuorukaisesta ainoa tunnustautuva kristitty. Siellä hän koki voimakkaasti Jumalan kutsun.

  "Minulle tuli hätä kavereiden puolesta. Ajattelin, että minun pitää tehdä jotain, jotta tavalliset ihmiset saisivat mahdollisuuden pelastua. Ei riitä, että itse elän vanhurskasta elämää", hän tilitti myöhemmin.

Arvostettu julistaja

  Mangs aloitti julistustyönsä omalta kotiseudultaan. Hänellä oli vahva myötätunto ahdingossa olevia kohtaan, ja yleisö aisti hänen rehellisen sanomansa. Salit täyttyivät kuulijoista.

  Syksyllä 1923 Mangs sai Lähetyskirkolta kutsun Uppsalaan, ja seuraavana keväänä tuli kutsu Göteborgiin. Mangsin kampanjat jatkuivat ympäri Ruotsia, ja herätys levisi kaupungista toiseen. Örebrossa rakennettiin Mangsin tilaisuuksia varten kokousteltta, johon mahtui 3000 henkilöä. Myös Jönköpingissä järjestettiin suurkokouksia.

  Mangs ei kuitenkaan unohtanut Suomea, vaan sota-aikanakin ponnisteli monin tavoin saadakseen tukea kärsivälle Suomen kansalle.

  – Yhdysvalloissa ollessaan Mangs organisoi Suomen hyväksi keräyksen, jonka tuotto nykyrahassa olisi miljoonia, kertoo Frank Mangs Centerin toiminnanjohtaja Kurt-Erik Nordin.

Sanomaa näytelmän keinoin


  Kesäaikaan metsän ja rakennusten välisellä nurmialueella on ulkolava, jossa esitetään dramatisointeja Raamatun kertomuksista. Näytelmät kertovat esimerkiksi Jerikon tien kulkijoista tai Syykarin kaivon tapahtumista.  Toiminnan alkaessa ensimmäinen dramatisointi kertoi Frank Mangsin elämästä. Laulu elämästä oli menestys, ja sitä esitettiin kolmena kesänä. Myös Runebergin elämästä on tehty oma näytelmäsovitus. Tuotannoista on tehty dvi-taltiointeja, joita on myynnissä keskuksen päärakennuksessa olevassa pienessä myymälässä.

  – Frank Mangs eli itse vahvasti ajassa, ja Frank Mangs Center haluaa vaalia hänen hengellistä perintöään, toteaa Nordin.

  – Meillä on myös oma korkeatasoinen filmistudio sekä omaa kustannustoimintaa, Nordin selvittää. Esimerkiksi suomalaisella TV7-kanavalla on esitetty monia keskuksessa tuotettuja ohjelmia.

Vanhan pohjalaistalon tunnelmaa

  Keskuksen sydän on Frank Mangsin entisöity lapsuudenkoti. Komea keltamullalla ja punamullalla maalattu pohjalaistalo tarjoaa mitä viihtyisimmät puitteet perhejuhlille, kursseille ja kokouksille. Alakerrasta löytyvät tuon ajan tapaan porstua, porstuakamari, sali ja tupa, jotka henkivät vanhan ajan tunnelmaa. Tuvan takka täydentää palaessaan aitoa 1800-luvun tupamiljöötä.

  Porstuakamarissa voi tuntea historian havinaa: täältä löytyvät Mangsin vanha kirjoituspöytä sekä kitara, jolla hän säesti lauluaan.

  – Eräänä talvipäivänä Frank ajoi polkupyörällään kapeaa lumista ja jäistä polkua pitkin kitara selässään kohti kokouspaikkaa. Jäisellä polulla Frank menetti pyöränsä hallinnan, ja hän kaatui pyörineen ja kitaroineen polun vierellä olevaan ojaan. Mies ja pyörä selvisivät vammoitta, mutta kitaran kannessa näkyy edelleen syvä polkupyörän polkimen jättämä kolo, kertoo Nordin hymyillen.

  Alakerran salissa on siirrettävät luentopöydät, ja se soveltuu hyvin kokouksien pitoon. Jokaisessa huoneessa on laajakaistayhteys. Myös moderni keittiö edustaa nykyaikaa palvellen tämän päivän tarpeita.

  Talon yläkerrassa on kirjastohuone sekä useita pikkukamareita, joissa vieraat voivat myös edullisesti yöpyä. Kamareiden lisäksi noin kymmenelle hengelle majoitustilaa on pihapiiriin 1970-luvalla rakennetussa Eliksen talossa, jossa on kahden makuuhuoneen lisäksi olohuone, keittiö ja kylpyhuone.

Tilaa isollekin ryhmälle


  Pihapiiriin kuuluva Puimahuone toimii nykyisin seminaarien, filmiesitysten, konserttien ja hääjuhlien pitopaikkana.Kesäkäytössä olevassa 350 hengen kokoustilassa on nouseva katsomo, joka mahdollistaa esteettömän näkyvyyden esityslavalle. Rakennuksen toisessa päässä on 120-paikkainen moderni tilausravintola, jonka yläkerrassa on tasokas filmistudio. Laaja pysäköintialue vaunupaikkoineen mahdollistaa osaltaan suurienkin tilaisuuksien järjestämisen.

  Frank Mangs Center on erilainen, tutustumisen arvoinen retkikohde.Tekstin kirjoittiIrmeli Kojonen ja Ahti Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »