Nro 5-2013
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ;  Talvi ; 
Avainsanat: Pohjanlahden Rantatie, Teuva, Snowpark Parra, Luonto-Parra, frisbee-golf, Siirrettävien saunojen kokoontumisajot, Pyörätalli, Orrela, Teuvan kirkko, Tove Jansson, 10 neitsyttä -alttaritaulu, maailman suurin keihäs, Pauli Nevala


Snowpark Parran street. Kuvat: Teuvan kunta

Matkailuyllätyksiä Teuvalla

Kristiinankaupungista koilliseen, Suupohjassa, sijaitsee pieni ja vireä Teuvan kunta. Aimo annoksella reipasta yrittäjähenkeä ja ripauksella pohjalaista pähkähulluutta Teuvasta on rakentunut matkailukunta, joka yllättää.


Lunta ja luontoelämyksiä Parrassa

  Laskettelukeskus ei ehkä ole niitä ensimmäisiä asioita, joihin Pohjanmaan lakeuksilla luulisi törmäävänsä. Teuvan matkailu keskittyy kuitenkin pitkälti Parran laskettelurinteen ja luontokeskuksen ympärille. Parra muodostaa upean kokonaisuuden, jossa valinnanvaraa löytyy niin luonnonrauhan ihmettelylle kuin räväkämmällekin menolle.

  Snowpark Parra käsittää kaksi rinnettä, toinen helppo, sininen, ja toinen haastavampi, punainen. Myös lapsille on oma ilmainen rinteensä naruhisseineen. Rinnetarjontaa täydentävät reilit, hyppyrit ja pujottelurata – perheen pienimpien rinnepäivää voi viettää myös pulkkamäessä tai hiihtokoulussa asiantuntevien opettajien ohjauksessa. Ei vielä laskeville lapsille on Talvipuistossa pulkkamäki ja leikkivälineitä. Talvipuistosta löytyvät myös grillikodat makkaranpaistoon ja eväiden syöntiin.

  Murtomaahiihdosta nauttivat pääsevät suksille suoraan laskettelukeskuksesta. Parraa kiertää viiden kilometrin mittainen valaistu latu, ja kaikkiaan alueen hyvin hoidettu latuverkosto tarjoaa sivakoitavaa lähes sadan kilometrin verran. Yöpyä Parrassa voi alueen vuokrattavissa mökeissä tai Luonto-Parran caravan-alueella.

Hiihtoa ja heittelyä

   Rauhallisemmista luontoelämyksistä nauttivan kannattaa ottaa suunnaksi laskettelukeskuksen läheisyydessä sijaitseva Luonto-Parra, jossa mahdollisuuksia on sekä ohjelmalliselle että omaehtoiselle luontoretkeilylle. Luonto-Parran merkityillä reiteillä pääsee turvallisesti reippailemaan ja tutustumaan pohjalaisiin maisemiin – yhdistelemällä reittejä saa pidemmän patikoinnin vaikka viikonlopuksi, mutta myös lyhyemmille, muutaman tunnin mittaisille retkille reitit soveltuvat hyvin. Reittien varrella on nuotiopaikkoja ja laavuja taukopaikoiksi.

  Retkeilyn ohella Luonto-Parrassa voi harrastaa frisbee-golfia, jota varten alueelle on rakennettu hieno ja monipuolinen rata. 9-väyläinen rata kulkee puistossa, metsässä ja vesistön äärellä, ja se soveltuu hyvin sekä aloittelijoille että kokeneemmille pelaajille. Luonto-Parran mökit on rakennettu pihatilaa säästelemättä, joten jokaiselle majoittujalle on oma rauha taattu. Illanistujaisia ja muita tilaisuuksia voi viettää joko Luonto-Parran kokoustilassa tai elämyksellisesti Luonto-Parran tunnelmallisessa kodassa.

Saunahullu Suomi


   Suomalaiset tunnetaan maailmalla erilaisista erikoisista tapahtumistaan, kuten eukonkannosta ja suopotkupallosta. Pohjanmaalla ei jäädä pekkaa pahemmaksi: Teuvalla suomalainen hulluus ja saunakulttuuri yhdistyvät vuosittaisissa Siirrettävien saunojen kokoontumisajoissa.Parran lammen ympärille tuodaan aina elokuun ensimmäisenä viikonloppuna kymmeniä mitä erilaisimmille alustoille rakennettuja saunoja – viime kesänä saunoja oli 54, joukossa mm. vanhaan vesivaraajaan rakennettu sauna, paloautosauna ja joukkuetelttasauna. Yleisöä viime kesän kokoontumisajot keräsi huimat 10 000. Yleisöllä onkin mahdollisuus päästä saunomaan näissä hullunkurisissa rakennelmissa, ja välissä pääsee virkistymään läheiseen lampeen. Saunomisen ohella kokoontumisajojen ohjelmaan kuuluu erilaisia teemaan liittyviä kilpailuja, kuten vihranheittokilipaalu sekä Paras saunatakkiasu -kilpailu. Ensi kesänä kokoontumisajoja vietetään 2.8.2014.

Polkupyörämuseo

  Teuvalta löytyy myös maamme ainoa polkupyöriin ja pyöräilyyn erikoistunut museo. Pyörätalli osoittaa arvostustaan polkupyörille, sillä ne ovat vaikuttaneet merkittävästi ihmisten menoon ja liikkumisen vapauteen viimeisen sadan vuoden aikana. Museo perustettiin vuonna 1999, ja se sai alkunsa saksalaissyntyisen polkupyöräkorjaaja Reiner Bojen keräämästä ja kunnostamasta pyöräkokoelmasta ja pyöriin liittyvästä noin 400 esineestä. Niiden lisäksi nähtävillä on runsaasti pyöräilyyn liittyviä valokuvia – eikä museovieraan tarvitse tyytyä vain katselemaan: Pyörätallissa pääsee nimittäin kokeilemaan erikoispyörillä ajamista, ja isopyöräisellä ajavalle myönnetään jopa diplomi. Pyörätalli sijaitsee kulttuuritalo Orrelan läheisyydessä ja on avoinna tilauksesta.

   Orrela on Teuvan kulttuurielämän keskus, joka toimii myös kokous- ja juhlatilana. Orrelassa järjestetään vuosittain suosittu Ars Nova Botica -näyttely, joka esittelee uutta pohjalaista kuvataidetta.

10 neitsyttä ja maailman suurin keihäs

   Ehdoton nähtävyys on Teuvan kirkkoa koristava alttaritaulu Kymmenen neitsyttä, jonka on maalannut ”Muumimamma” Tove Jansson. Se on ainoa taiteilijan maalaama alttaritaulu, ja se herätti aikanaan huomiota muotonsa vuoksi: poikkeuksellisesti vaakamallinen taulu on leveydeltään yli viisi metriä ja korkeudeltaan noin puolitoista.Tove Jansson maalasi alttaritaulun vuonna 1953 suoraan rakenteilla olevan kirkon seinään. Kaikki ”ei mennyt niin kuin Strömsössä”, mikä käy ilmi Janssonin muistelmista: "Kirkon ikkunalasit vielä puuttuivat maalaamisen aikana. Neitsyiden sädekehien lehtikulta lenteli tuulen mukana, ja muurauslaastisangot putoilivat keskelle ymmärtämättömiä neitsyitäni, ja työmiehet kirosivat niin, ettei kirkosta tullut pyhää ennen kuin vihkimistilaisuudessa”.

   Nähtävyys on myös Parrassa sijaitseva maailman suurin keihäs. Tämä 26-metrinen monumentti on pystytetty teuvalaisen keihäänheiton olympiavoittajan, Pauli Nevalan, 60-vuotissyntymäpäivien kunniaksi vuonna 2000. Pohjalaista suuruudenhulluutta ja urheilurakkautta hyvin kuvastava muistomerkki vastaa muodoltaan ja mittasuhteiltaan täysin Nevalan olympiakeihästä.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »