Nro 5-2013
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Kesä ;  Syksy ;  Kevät ; 
Avainsanat: Pohjalahden Rantatie, Kaskinen, Sea Charter, tilausristeily, Sälgrundin majakka, merimatkailu, kalastus, luontomatkailu, elämysmatkailu, majoitus, sauna

Kari Häggblomin vene kuljettaa maakravut merelle.Merelle Sea Charterin kyydissä

Kaskisissa meri on kaikkialla. Jos itselle meri on elementtinä vieras, kannattaa uskoutua sen armoille jonkun sellaisen kanssa, joka tuntee meren kiemurat ja osaa väistää karikot. Sellaisen kuin Kari Häggblom, jonka yritys Kaskinen Sea Charter kuljettaa veneellään matkailijoita merelle ja läheiselle Sälgrundin majakkasaarelle.


Tilauksesta ryhmille

  Häggblom on pyörittänyt merimatkailuyritystään nyt neljä täyttä kautta, ja turistit ovat löytäneet Sea Charterin hyvin: viime kesänä Häggblomin 11-metrisen teräsveneen kyydissä merelle suuntasi noin 1000 henkilöä – yli 80 veneellistä. Syystäkin Häggblom on menneeseen kauteen tyytyväinen. Sea Charterin vene ei tee reittiliikennettä, vaan yritys toimii täysin tilauspohjalta. Jokainen matka suunnitellaan ryhmän kanssa erikseen ja räätälöidään sen toiveiden mukaisesti. Matkat järjestyvät niin isommille kuin pienemmillekin ryhmille.  Pääsääntöisesti Häggblomin kyydissä matkaavat turistit suuntaavat Kaskisten edustalla sijaitsevalle Sälgrundin majakkasaarelle, mutta myös pidemmille retkille on tilausta. Sea Charter tekee Kaskisten lähivesillä kolmen tunnin mittaisia risteilyjä, joiden aikana pääsee nauttimaan raikkaasta merituulesta, veneilyn hurmasta sekä sisäsaariston ja ulkomeren upeista maisemista. Ruokailumahdollisuutta ei veneessä ole, mutta Häggblomin pitopalvelun kautta ruokailu voidaan järjestää esimerkiksi Sälgrundissa. Tarjolla on useimmiten, kuinkas muuten, meren antimia – vaikkapa omassa uunissa valmistettua savukalaa loistavan saaristolaisleivän kera.

Kalaan!

  Kalastuksesta kiinnostuneille itsekin innokas kalamies Häggblom järjestää kalastusretkiä Kaskisten ympäristössä. Kaskisten vedet ovat tunnetusti kalaisat, joten saalista ”luultavasti tulee, mutta takuuta ei anneta”, kuten Häggblom sanoo. Aloittelevalle kalastajalle Kaskinen on oiva paikka päästä alkuun – välineet järjestyvät tarvittaessa Häggblomin kautta, ja opastustakin annetaan. Myös muunlaiset ohjelmalliset retkipaketit kuuluvat Sea Charterin palveluvalikoimaan, joten kannattaa kysyä tarjousta juuri oman ryhmän tarpeisiin.

Vanhan luotsiaseman lumoa Sälgrundissa  Sälgrundin majakkasaari on oiva retkikohde luonto- ja elämysmatkailulle, ja siellä voi viipyä myös yön yli. Sälgrund sijaitsee Kaskisten edustalla alle kilometrin merimatkan, eli noin puolen tunnin päässä Kalasatamasta. Saaren eteläkärjessä seisoo Sälgrundin majakka ja sen vieressä vanha luotsiasema, jonne on kunnostettu nykyaikaiset kokoustilat. Luotsiasemalta aukeavat upeat näköalat avomerelle, ja ainutlaatuinen saaristomiljöö luo erinomaiset puitteet erilaisten tilaisuuksien, vaikkapa kokouksien järjestämiselle.

  Sälgrundiin houkuttelevat upea, koskematon saaristoluonto, hiljaisuus, jonka vain meren äänet rikkovat sekä entisen majakan ja luotsiaseman lumo. Luotsiaseman hirsinen päärakennus tarjoaa makoisat unet meren äänten säestämänä. Päärakennuksessa on kaikkiaan 31 vuodepaikkaa: kaksi kahden hengen huonetta, joista toisesta on näkymä avomerelle ja majakan suuntaan, toisesta avautuu näkymät metsään. Muut huoneet ovat 3–8 hengelle, ja osassa niistä on kerrossängyt. Luotsiaseman erillinen päätyhuoneisto sopii erityisesti perheille. Rakennuksessa on myös viihtyisät oleskelutilat tulisijoineen, ruokasali, keittiö ja kylpyhuoneita, joten Sälgrundissa on kaikki, mitä onnistuneeseen yön yli -retkeen vaaditaan – helppoutta ja huolettomuutta erityislaatuisissa olosuhteissa.

  Kesällä lisää majoituskapasiteettia tarjoavat pihapiirin tunnelmalliset aitat, joihin mahtuu nukkumaan 14 henkilöä. Sälgrungin majakkasaaren majoituksen varaaminen onnistuu helposti Kaskinen Sea Charterin kotisivuilla olevan Online-varausjärjestelmän kautta.

  – Saaren lempeälöylyinen sauna lämpiää aina yöpyjille, mutta tilauksesta saunan saa lämpimäksi myös päiväkävijöille, Häggblom lupaa.

  Häggblomin Sea Charter on vastannut Sälgrundin palveluista nyt yhden kauden, ja Häggblom uskoo, että kiinnostus majakkasaareen jatkuu myös tulevaisuudessa. Sälgrundin valtteja ovat siistit ja toimivat tilat, jotka täydentävät mieleenpainuvan merielämyksen.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »