Nro 5-2013
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pohjanlahden Rantatie, Kaskinen, ruutukaava, pihakirppis, Puistojazz, Piknik Jazz, Kaskisten Musiikkikesä, Sälgrundin majakkasaari, Bladhin talo, vieravenesatama

Käsityöläisten, kalastajien ja merenkulkijoiden idyllinen saarikaupunki


Kuva: Kaskisten kaupunki

Kaskinen – Suomen Manhattan

Väkiluvultaan Suomen pienin kaupunki Kaskinen on idyllinen puutalokaupunki, jossa palvelut ovat lähellä.


  Kaskista kutsutaan usein ”Suomen Manhattaniksi” sen sijainnin ja ruutukaavaan perustuvan asemakaavan vuoksi. Kaupunki sijaitsee kokonaan saarella, ja sen Suomen oloissa poikkeuksellisen yhtenäinen ja hyvin säilynyt ruutukaava on Museoviraston suojelema, mikä tekee kaupunkikuvasta omaleimaisen hyvin säilyneine puutalomiljöineen, puistoineen ja leveine katuineen. Kaskisten historia juontaa juurensa aina 1700-luvulle, ja kaupungin tunnelmallisessa keskustassa voikin hyvin matkata mielessään menneisiin aikoihin.


Kaskisten asemakaava v. 1785 Carl J. Cronstedt
  Kaskisiin pääsee kahta siltaa pitkin. Kaupunkikuvaa leimaavat Astrid Lindgrenin Melukylää muistuttavat suloiset talot puuaitoineen ja vanhoine piharakennuksineen, meren syleily ja kiireettömyys: kaduilla vastaan tulee enemmän kävelijöitä, pyöräilijöitä ja talvisin potkukelkkailijoita kuin autoja, ja Kaskisissa kulkija saattaa törmätä jopa kadulla lekotteleviin kissoihin. Täältä ei ole kiire minnekään!

Tunnelmallisia tapahtumia

  Noin 1500 asukkaan Kaskinen on koostaan huolimatta aktiivisten ihmisten kaupunki, jossa riittää tapahtumia ympäri vuoden. Kenties tunnetuin ja yleisömäärillä mitattuna suurin on jokavuotinen pihakirppistapahtuma, joka lähes kaksinkertaistaa kaupungin väkimäärän. Matkailijan kannattaakin poiketa Kaskisissa pihakirppistapahtuman aikaan heinäkuussa, sillä silloin pääsee ihan luvalla tutustumaan suloisten puutalojen pihoihin, ja kenties tekemään löytöjä! Viime kesänä pihakirppiksiä pidettiin peräti 60 kaskislaisella pihalla. Tapahtuman kruunaa ilmainen, koko perheen Puistojazz.

  Klassisen musiikin konserttisarja Kaskisten Musiikkikesä järjestettiin viime kesänä jo kuudetta kertaa. Musiikkikesä tuo Pohjanmaan rannoille klassisen musiikin ystäviä ja taitajia, ja konserttiohjelmaan kuuluvat vuosittain niin kamarimusiikkiesitykset kuin lasten- ja laulukonsertitkin. Mikä olisikaan ihanampi tapa viettää kesäiltaa kuin nauttia merellisestä tunnelmasta kauniin musiikin säestyksellä! Konsertteja pidetään ympäri idyllistä kaupunkia, jopa eksoottisesti Sälgrundin majakkasaarella. Ensi kesänä Musiikkikesää vietetään 10.–13.7.2014.

  Pihakirppistapahtuman ja Musiikkikesän lisäksi Kaskisissa vietetään vuosittain kevätmarkkinoita, majakkaviikonloppua, silakkamarkkinoita ja perinteisiä Kalarantapäiviä. Kesäkuun viimeisenä viikonloppuna paikalliset ja turistit kokoontuvat idylliseen Kalarantaan, vanhalle kala-aittapaikalle, jossa tervan ja silakan tuoksu on yhä tallessa aitoissa ja verkkotelineissä muistuttamassa ajasta, jolloin kalastaja oli meren kuningas ja kalastus Kaskisten tärkein elinkeino.Kalarantapäivillä herkutellaan kalaruuilla ja muilla saaristolaisherkuilla, ostetaan ja myydään käsitöitä ja nautitaan ainutlaatuisesta tunnelmasta meren partaalla. Entisaikojen kalastajien toisinaan karuunkin elämään pääsee kurkistamaan historiallisissa kalastajamajoissa, ja kalastusmuseossa voi tutustua siihen, miten kalaa ennen pyydettiin ja käsiteltiin.

Kädentaitajien Kaskinen

  Kaskisissa asuu monipuolinen taiteilija- ja käsityöläisyhteisö, ja alueen upea saaristoluonto onkin omiaan inspiroimaan kuvataiteilijoita ja valokuvaajia. Käsillä tekemisen taitoa arvostetaan ja ylläpidetään Kaskisissa, jonka käsityöläiset käyttävät tuotteidensa materiaalina kierrätettyjä tekstiilejä ja huonekaluja. Myös perinteisen kudonnan ja huovutuksen taitajia on useita. Taiteilijat ja käsityöläiset työskentelevät usein kotonaan ja pitävät galleriaa tai myymälää oman kotinsa yhteydessä. Kannattaa käydä kolkuttelemassa, sillä ilmoitettujen aukioloaikojen lisäksi useimmat avaavat mielellään ovensa vierailijoille aina kotona ollessaan.

  Kaupungin käsityöläiset eivät kilpaile asiakkaista vaan tekevät yhteistyötä ja puhaltavat yhteen hiileen, mistä osoituksena on kädentaitajien yhteinen sesonkipuoti, joka on avoinna koko syyskauden aina jouluun asti. Yhteispuodissa on esillä kaikkien taiteilijoiden tuotteita, ja puodin auki pitämisestä huolehditaan hyvässä yhteistyöhengessä vuorotellen. Syyskauden putiikki pitää majaansa historiallisessa Bladhin talossa – edelliset puodit sijaitsivat torin laidalla. Puodissa on myynnissä käsitöitä, sisustusesineitä ja -tekstiilejä sekä koruja. Veneellä tai ilman

  Kaskisten salmi tunnettiin hyvänä laivaväylänä jo keskiajalla, ja hyvä luonnonsatama oli myötävaikuttamassa kaupungin perustamisen vuonna 1785. Nykyään Kaskisten satama on yksi Suomen merkittävimpiä sellun ja puutavaran vienti- sekä kuitupuun tuontisatamia, ja myös pienveneilijöiden suosima vierasvenesatama on kesäisin vilkkaassa käytössä. Idyllisen puutalokaupungin keskustassa sijaitsevaan suojaisaan venesatamaan johtaa suora väylä avomereltä, ja kaikki veneilijöiden tarvitsemat palvelut löytyvät satamasta tai heti sen lähettyviltä. Vierasvenesatamaan kannattaa poiketa, vaikkei venettä omistaisikaan, sillä sataman kahvilan pullat hakevat vertaistaan! Ensi kesänä vierasvenesatama on avoinna toukokuun lopusta elokuun loppuun.

  Kaskisten vasta uusitut matkailusivut löytyvät osoitteesta www.visitkaskinen.fi.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »