Nro 5-2013
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ; 
Avainsanat: Pohjanlahden Rantatie, Kristiinankaupunki, museot, Carlsro, Lebellin kauppiaantalo, Kristiinankaupungin merimuseo


Carlsron ainutlaatuinen museo 1800-luvulta. Kuva: Kristiinankaupungin museotoimi

Historiaa elävästi museoissa

Kristiinankaupungin pitkä historia säilyy jälkipolville kaupungin museoissa.


Carlsro – yhden keräilijän unelma

  Carlsron ainutlaatuisessa museossa 1800-luvulta säilynyt huvila sulautuu omaleimaiseen ja monenkirjavaan esinekokoelmaan.

  Vuonna 1896 kauppaneuvos ja laivanvarustaja Carl Alfred Carlström rakennutti Carlsron kesähuvilakseen. Laivanvarustajan ajauduttua konkurssiin vuonna 1910 Carlsro muutettiin kesähotelliksi, ja sillä oli useita omistajia vuodesta 1922 lähtien. Toiminta ei kuitenkaan kannattanut, vaan hotelli sulki ovensa vuonna 1945, ja Carlsro seisoi tyhjillään 1960-luvun alkuun asti, jolloin kristiinankaupunkilainen Åke Weckström osti huvilan huutokaupassa perustaakseen sinne museon.

  Weckström oli ahkera keräilijä, ja museon kokoelmat karttuivat vähitellen. Nykyisin kokoelmissa on noin 11 000 esinettä 1600–1900-luvuilta, ja ne kertovat Kristiinankaupungin ja sen asukkaiden historiaa. Esimerkkejä hyvin säilyneistä kokonaisuuksista ovat kultasepänverstas ja apteekin irtaimisto, jotka ovat näytteillä herrasväen vanhoissa salongeissa ja makuuhuoneissa.

  Weckström ei noudattanut mitään tarkasti määriteltyä keräilyperiaatetta tai -menetelmää, vaan hän osti esineitä huutokaupoista ja vastaanotti lahjoituksia kaupunkilaisilta. Museon esineet painottuvat vahvasti paikallishistoriaan ja kertovat merenkulusta, hengellisestä elämästä, naisten muodista ja arkipäivän tavallisista askareista. Museon huoneet on sisustettu jugend-tyylisillä antiikkihuonekaluilla sekä fajanssi- ja posliinikakluuneilla. Museo ei tarjoa vain yhtä kuvaa tai näkökulmaa historiaan, vaan esineet ja museorakennus itse luovat monipuolisen kuvan sekä kaupungin että kartanon menneisyydestä. Carlsro tarjoaa ainutlaatuisen vierailukokemuksen, sillä huvila on säilynyt alkuperäisessä kunnossaan: esimerkiksi vuoden 1896 huonejako ei ole vuosien saatossa muuttunut. Kesäisin museolla esiintyy pelimanniyhtyeitä ja siellä järjestetään myös ulkoilmajumalanpalveluksia ja työpajoja.

Suuren maailman tyyliin Lebellin kauppiaantalossa

  Kristiinankaupungin keskustan ainutlaatuisessa puutaloympäristössä sijaitseva Lebellin kauppiaantalo kertoo siitä, miten kauppiasperhe asui ja eli merenkulkukaupungissa yli 200 vuotta sitten. Pihaa ympäröivät ulkorakennukset, joista yksi on harvoja säilyneitä suolamakasiineja.


Lebellin kauppiaantalo on vuodelta 1762.
  Ensimmäisen kauppiastalon rakennutti 1720-luvulla Casper Lebell, alun perin puolalainen sotavanki, joka vapauduttuaan sai oikeuden harjoittaa kauppaa Kristiinankaupungissa. Perheen arvovalta ja vauraus kasvoivat perheen pojan, Casper Lebell nuoremman, myötä, joka kohosi luottamusta nauttivaksi porvariksi ja loi omaisuuden viemällä maasta tervaa ja puutavaraa ja tuomalla suolaa. Nykyisen talon Casper Lebell nuorempi rakennutti vuonna 1762, ja siinä asui kolme Lebell-sukupolvea ja kaksi sukuun avioitunutta Holmströmin sukupolvea, kunnes talo siirtyi toisiin käsiin. Museona kauppiaantalo on toiminut vuodesta 1939.

  Museon harvinaisuuksiin kuuluvat 1760-luvulta 1840-luvulle vaihtelevat aistikkaat ja kauniit sisustukset, jotka kertovat elävästi siitä, miten aikakausien muodit löysivät jalansijansa myös Kristiinankaupungin kaltaisessa, pienessä suomalaisessa rannikkokaupungissa. Suuren salin isossa ammesohvassa on istunut merkkihenkilöitä, kuten kuningas Kustaa Adolf vuonna 1802 ja Venäjän keisari Aleksanteri I.

  Yläkerran komea barokkisali alkuperäisine kattomaalauksineen ja kudottuine sirotetapetteineen on ainutlaatuinen Suomessa. Tapetin jokaisessa liuskassa on eri kuosi, ja salin vihreä kaakeliuuni kuuluu Suomen vanhimpiin. Rokokoota edustaa Lebellin förmaakiksi kutsuttu kamari, ja talossa on myös kustavilaistyylinen sali, empiresalonki ja Biedermeier-tyylinen kamari.

  Monet kiehtovat esineet, kuten intarsialipas, peruukkipölkky, teepöytä, nahkapäällysteinen kirstu ja käsinmaalatut tapetit, luovat museoon ainutlaatuisen ilmapiirin – tuskin missään muualla Suomessa voi näin elävästi aistia suuren maailman tuulia!

Merestä, mereltä, merelle – merimuseossa


  Kristiinankaupungin merimuseo esittelee kaupungille tärkeiden laivanrakennuksen ja merenkulun historiaa. Meri antoi alueen asukkaille toimeentulon: osalle kalastuksen ja purjehduksen muodossa, toisille välillisesti kaupankäynnin ja muiden elinkeinojen avulla. Laivanrakennus oli kaupungissa vilkasta jo 1600-luvulla, ja sen kultakautta elettiin 1800-luvulla, jolloin laivoista tuli merkittävä kauppatavara Kristiinankaupungin ja sitä ympäröivän alueen laivanvarustajille.  Merimuseon päänäyttely sijaitsee kiinteästi alueen merenkulun historiaan kytkeytyvässä rakennuksessa, laivanvarustaja Simon Anders Wendelin perheensä asuinrakennukseksi rakennuttamassa empiretyylisessä talossa. Näyttelytilat on kekseliäästi rakennettu muistuttamaan purjelaivan kantta, ja sieltä löytyvät ohjaamo ruoreineen, kapteeninhytti ja laivakeittiö.

  Itse näyttely ajoittuu purjelaivojen kulta-aikaan 1800-luvun puolivälin tienoille. Näyttelyesineet ovat lähtöisin pääosin Kristiinankaupungista, ja ne kertovat pohjalaisen laivanrakennuksen ja merenkulun vaiheista. Yhdessä ulkomailta tuotujen matkamuistojen kanssa näyttelyesineet muodostavat mielenkiintoisen 1800-luvun merenkulusta kertovan kokonaisuuden: esillä on mm. köydenpunojan ja laivanmittaajan työkaluja, navigointivälineitä, täydellinen sukeltajan puku ja työkalusarja, meripihkalla koristeltuja piippuja sekä Kristiinankaupungissa rakennettujen laivojen pienoismalleja ja tauluja.

  Merimuseon toinen rakennus, merimakasiini, sijaitsee kaupungin eteläpäässä, Saunapuiston laidassa. Merimakasiinissa säilytetään suurempia näyttelyesineitä, ja siellä on mm. kolme, suhteessa 1:200 rakennettua pienoismallia kaupungista ajalta 1850–90. Merimakasiini toimii myös esineiden huolto- ja konservointitilana. Tällä hetkellä merimakasiinissa on esillä Kristiinankaupungista, Skaftungista ja Siipyystä olevien venemoottoreiden ja pienehköjen purjeveneiden kokoelma.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »