Nro 5-2013
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pohjanlahden Rantatie, Kristiinankaupunki, Kiili, museo, virkistysalue, käsityöläispäivät, viisufestivaalit, hapansilakkajuhlat, 1700-luvun pidot, Hostel Kilstrand, savusauna, Franssintalo, Jannen tupa, 1700-luvun talo, puhelinsentraali, lainakirjasto, koulumuseo, rantakappeli, laivanrakennusmuseo


Kiilin kesään kuuluu myös Lasten päivä. Kuva: Kristiinankaupungin kaupunki

Rannikon kulttuuri
kukoistaa Kiilissä

Kiilin kotiseutumuseo Kristiinankaupungin Siipyyssä esittelee laajasti koko ruotsinkielisen Pohjanmaan rannikkokylien maatalous-, kalastus- ja talonpoikaiskulttuuria.


  Kiili on ainutlaatuisen laaja museo- ja virkistysalue, joka sijaitsee luonnonkauniilla paikalla vanhan kalasataman tuntumassa Selkämeren rannikolla. Museoalueeseen kuuluu kolmisenkymmentä rakennusta, jotka on siirretty alueelle Kristiinankaupungin eri kylistä ja pystytetty talkoovoimin. Kiili ei kuitenkaan ole pelkkä museo: sen alkuperäinen tarkoitus oli paitsi vaalia suomenruotsalaista kulttuuria, myös tarjota seudun asukkaille kokoontumis- ja ajanviettopaikka ja edistää seudun kehitystä. Tavoitteessa on myös onnistuttu hyvin, sillä Kiili on aktiivinen ja elävä museoalue, jossa järjestetään paljon tapahtumia. Kesäisin museoalueella pidetään mm. käsityöläispäivät, Lasten päivä, viisufestivaalit ja hapansilakkajuhlat sekä taidekursseja ja 1700-luvun pitoja.

  Kiili on suosittu leirikoulu- ja juhlapaikka, jossa on vietetty muun muassa monia häitä ja muita yksityistilaisuuksia. Alueella toimii ravintola kaikkine oikeuksineen, ja majoittujia palvelee Hostel Kilstrand.

   Kiilissä on aina vaalittu saunakulttuuria, olihan yksi Kiilin perustajajäsenistä edesmennyt ”saunaprofessori” Harald Teir. Viime kesänä Kiiliin rakennettiin uudet saunat, ja nyt aivan meren rannalla sijaitsee sekä perinteinen savusauna että normaalisauna nykyaikaisine pesutiloineen. Oleskelutilat sijaitsevat omassa rakennuksessaan, ja myös sieltä on upea merinäköala.

Museoita moneen makuun

  Kiilin päärakennus on Franssintalo, joka on rakennettu noin vuonna 1800. Alun perin Skaftungissa sijainnut rakennus on paritupa, jossa on porstua, porstuankamari, iso kamari ja edustupa.Talossa on poikkeuksellinen kaunis kuisti, ja sen edustuvan seiniin on käsin maalattu suuria, kauniita kuvioita. Talon päätykamareissa voi tutustua Suupohjan runsaaseen tekstiiliperinteeseen.

  Vanhassa verkkohaassa sijaitseva Jannen tupa kertoo alueen vahvasta kalastajakulttuurista. Alkuperäiseltä paikaltaan Kiilin pohjoispuolelta museoalueelle siirretty tupa on aikojen saatossa tarjonnut monille kalastajaperheille vaatimattoman kodin. Rakennuksessa on esillä kalastajien ennen vanhaan käyttämiä pyyntivälineitä ja muita tarvikkeita.

  1700-luvun talossa on näytteillä vanhoja työkaluja ja välineitä. Alun perin savupirttinä toiminut rakennus edustaa alueen vanhinta rakennustyyliä.

Haloo, onko sentraalissa…??


  Museoalueen kultakimpaleita on ”puhelinsentraali”, jonka käsivälitteinen vaihde oli käytössä aina 1970-luvulle asti Lapväärtissä. Sentraalissa esitellään puhelimen ja puhelinlaitoksen kehitystä läpi aikojen. Lukutoukkia saattaa kiinnostaa Henriksdalin kylästä siirretty tupa, jossa on lainakirjasto. Kirjasto toimi kylässä 1800-luvulta alkaen. Kaikki talon esineet on kerätty Henriksdalin kylästä paikallisen marttayhdistyksen aloitteesta.

  Alueella on myös pieni koulumuseo ja ennallistettu rantakappeli, joka edustaa 1600- ja 1700-lukujen rannikolla yleisiä saaristokappeleita. Satamassa on pieni laivanrakennusmuseo, sillä Kristiinankaupunki oli 1800-luvulla Suomen suurimpia laivanrakennuskaupunkeja. Siipyyläiset ovat rakentaneet monet suuret purjealukset, jotka 1800-luvulla purjehtivat maailman merillä.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »