Nro 5-2013
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pohjanlahden Rantatie, Kristiinankaupunki, kauppatori, Avoimet portit -tapahtuma, Mikkelin markkinat, Vanhan ajan toripäivät, Kanuunanlahti, Leppäsalmen kalastajalaituri, Yttergrundin majakkasaari, Högklubb, vierasvenesatama, Pyhävuoren alue, Tiilitehtaanmäen luontopolku, Susiluola


Kristiinankaupungin viehättäviä puutaloja. Kuva: Sara Bondegård

Kristiinankaupunki
– onnellisten olohuone

Idyllisiä puutalokortteleita, meren kimmellystä, vahvaa me-henkeä ja perinteiden kunnioittamista. Persoonallinen Kristiinankaupunki vannoo hyvän ja leppoisan elämän nimeen.


  Kristiinankaupungin idyllinen keskusta mataline puutaloineen ja kapeine kujineen on harvinainen koko Pohjolan mittakaavassa, ja syystäkin sitä kutsutaan usein Pohjanlahden helmeksi. Vuonna 1649 perustettu kaupunki henkii edelleen ainutlaatuisella tavalla vuosisataista perinnettään, jonka pystyy helposti aistimaan kaupungin kaduilla ja kujilla. Ainoana suomalaisena kaupunkina kansainväliseen Cittaslow-verkostoon kuuluva Kristiinankaupunki toteuttaa elämänlaatua korostavaa ideologiaa, joka matkailijalle näyttäytyy vieraanvaraisuutena, paikallisen kulttuurin arvostamisena ja leppoisana tunnelmana.

Ehjä merellinen puutalomiljöö

  Kristiinankaupungin historiallisen keskustan lähes 300 puista asuin- ja talousrakennusta on suojeltu, ja viime vuosikymmenien innostus vanhan säilyttämiseen on osaltaan ollut vaikuttamassa ainutlaatuisen kulttuuriympäristön säilymistä. Kaupungissa ei ole koko sen 350-vuotisen olemassaolon aikana sattunut yhtään laajaa tulipaloa, ja vaikka kaupungin keskusta on vuosisatojen saatossa muuttanut ilmettään, sen puutalokorttelit ja kapeat kujat saavat helposti mielikuvituksen laukkaamaan aikoihin, jolloin Kristiinankaupunki oli vilkas laivanrakennuksen, merenkulun ja kalastuksen keskus – kun terva tuoksui, kapakoista kaikuivat merimieslaulut ja maailmalta palaavat kauppa-alukset purkivat sisuksistaan kaukaisten maiden herkkuja ja aarteita.

  Kantakaupungin kaavassa on vielä hyvin nähtävissä renessanssiajan ihannoima suorakulmaisuus. Pitkästä historiasta kertovat erityyliset puutalot, jotka heijastelevat oman aikansa ihanteita, kruununa porvareiden rakennuttamat upeat empiretyyliset kauppakartanot. Eri puolilla kaupunkia sijaitsevat romanttiset kaivot on säilytetty muistona ajalta, jolloin vesi vielä kannettiin koteihin. Uniikit tullituvat vuosilta 1680 ja 1720 kertovat siitä, että Ruotsin vallan aikana kaupunkiin ei tultu noin vain, vaan kaupunkiin saapuvilta perittiin maksu.

  Kaupungin keskipisteenä on vilkas ja elämää sykkivä Kauppatori, jolle johtaa upea, yli 300-metrinen kivisilta – todennäköisesti Pohjoismaiden pisin. Vuonna 1845 käyttöön otettu silta on mahtava muistomerkki maakunnan asukkaiden yhteistyöstä.

  Kaupungin ainutlaatuinen puutalokeskusta avautuu yleisölle aina kesäkuussa suositussa Avoimet portit -tapahtumassa, jossa kaupunkilaiset ja matkailijat pääsevät tutustumaan kaupungin pihoihin. Ohjelmassa on mm. musiikki- ja teatteriesityksiä, näyttelyitä ja pihakirppiksiä. Kaupungissa vaalitaan vahvasti markkinaperinnettä, ja kaupungin talvi- ja kesämarkkinat, Mikkelin markkinat ja Vanhan ajan toripäivä keräävät vuosittain jopa kymmeniä tuhansia kävijöitä Kristiinankaupungista ja muualta maakunnasta.

  Kristiinankaupunkiin voi tutustua myös Toomas-junan kyydissä tai opastetuilla kierroksilla, joita järjestetään niin aikuisille kuin lapsille. Omatoimisesti kaupungin saloihin tutustuvia auttavat opaskirjat Kurkistuksia Kristiinankaupunkiin ja Laivahiiri Lassin kanssa kaupungissa.

Meren sylissä

  Merellä on ollut suuri merkitys Kristiinankaupungin synnyssä, ja meren läheisyys on vielä nykyäänkin kaupungin peruselementti: erityisesti matkailijat nauttivat meren läheisyydestä ja sen tarjoamista elämyksistä. Kaupungin keskustasta lyhyen matkan päässä sijaitseva Kanuunanlahti tarjoaa lekottelusta nauttivalle sileät, aurinkoiset kalliot ja aaltojen rauhoittavaa kuiskailua. Samalla reissulla voi tutustua myös idylliseen Skatan kalastajakylään. Kristiinankaupungin keskustassa meren tuulia voi haistella kaupunginlahden rannoilla tai keskustan ulkopuolella Leppäsalmen kalastajalaiturilla, jolla voi auringonlaskua ihaillessaan nauttia viereisen kioskin viilentävistä herkuista, tai pulahtaa vaikka mereen!

  Omalla veneellä matkustaville retkikohteita löytyy Kristiinankaupungin edustan saarilta: Yttergrundin majakkasaarella on Pohjoismaiden toiseksi korkein majakka ja retkisatama, jossa voi yöpyä ja tutustua hämmästyttävään punaiseen rapakivikallioon. Toinen retkisatama on Högklubb Skaftungin ulkopuolella, jossa voi ihmetellä myös kalliopiirroksia, tutustua luotsimuseoon ja ihastella maisemia näkötornista. Kristiinankaupungin varsinainen vierasvenesatama sijaitsee kaupungin keskustassa, Hotel Kristinan rannalla.

Suden suuhun?


  Meren karujen ulkoluotojen, suojaisan saariston ja rehevien lahtien lisäksi Kristiinankaupungissa pääsee tutustumaan monipuoliseen luontoon, jonka järvet, jokilaaksot ja monimuotoiset metsät muodostavat kokonaisuuden, joka hemmottelee luonnonystävää. Kirsikkana kakun päällä on Kristiinankaupungista noin 15 kilometrin päässä sijaitseva Pyhävuoren alue, jossa viisi vuorenhuippua rikkovat muuten laakean Pohjanmaan silhuetin. Pyhävuoren vaihteleva maasto on oivallinen retkikohde niin vaeltajalle, hiihtäjälle, kasvitieteilijälle kuin sienestäjälle ja marjastajalle. Jääkautiset kivimuodostelmat eli pirunpellot, jylhät kallioseinämät, rotkot, lehdot ja kangasmaat tekevät Pyhävuoren maisemasta ainutlaatuisen.

  Tiilitehtaanmäen luontopolku tutustuttaa Pohjanmaan nuorimpaan, veden alta nousseeseen maastoon ja on mukava päiväretkikohde. Sen maisemat vaihtelevat Tiukanjoen jokisuun rantalehdoista avoimiin pelto- ja niittymaihin sekä havu- ja sekametsäsaarekkeisiin. Tiilitehtaanmäki on usean vuosisadan aikana ollut lehmien ja hevosten laitumena, ja on hyvä esimerkki laiduntamisen tuloksena syntyneestä puolikulttuurimaisemasta, jossa vuorottelevat kuivat ja tuoreet niityt.

  Pyhävuoren kupeessa sijaitsee ”Susiluola”, pinta-alaltaan Suomen suurin luola, joka on myös Pohjois-Euroopan vanhin tunnettu asuinpaikka. Luolasta löydettiin vuonna 1996 ihmisen mahdollisesti muokkaamia kiviä ja muita mahdollisia ihmisen toiminnan jälkiä, jotka ovat ehkä jopa 120 000 vuoden takaa. Susiluola on myös ainoa paikka koko maailmassa, jossa on merkkejä jääkautta edeltävästä asutuksesta sellaisessa paikassa, jonka jääkauden aikainen mannerjäätikkö on myöhemmin peittänyt alleen.

  Kristiinankaupunki on vierailukohde, jonka tarjoamat elämykset jättävät muistijäljen, joka ei haihdu hetkessä.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »