Nro 4-2013
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Teatterit, orkesterit ;  Syksy ;  Kevät ; 
Avainsanat: Porin Teatteri, The Sound of Music, Patrik Drake, Maarit Lehtonen, Luolamies, Ilkka Aro, Pippuridino, Mielensäpahoittaja ja ruskeakastike, Hillitön hotelli, Iso Kiltti Jättiläinen, Päällystakki, Särkelä itte


The Sound of Musicin Mariana loistaa Maarit Lehtonen. Kuva: Porin Teatteri

Elämyksiä koko perheelle Porin Teatterissa

Tänä syksynä Porin Teatterissa on tarjontaa erityisen paljon.


  Porissa seitsemättä vuotta teatterinjohtajana toimiva Patrik Drake on seurannut tyytyväisenä teattereista tehtäviä tilastoja. Porin Teatteri kuuluu keskisuuriin teattereihin, ja niiden joukossa Pori on näinä vuosina menestynyt todella hyvin ollen viimeiset neljä vuotta peräti ykkönen. Teatterin omissa esityksissä käy vuosittain yli 50 000 katsojaa.

   – Hyvä menestys johtuu hyvistä ohjelmavalinnoista, hyvistä tekijöistä sekä hyvin tehdystä teatterista, toteaa Drake.

   Tämän syksyn ohjelmisto kostuu neljästä ensi-iltansa saavasta ja neljästä keväältä jatkavasta näytelmästä.

The Sound of Music ensi kertaa Porissa

   Syksyn suursatsaus on maailmankuulu The Sound of Music -musikaali, joka sai ensi-iltansa Broadwayllä vuonna 1959. Porin Teatterissa noudatetaan tarkasti alkuperäisteoksen henkeä. Rakastettu musikaali kertoo itävaltalaisesta von Trappin perheestä. Nonnbergin luostarin nuori ja eläväinen nunnakokelas Maria lähetetään leski-kapteeni von Trappin seitsemän lapsen kotiopettajattareksi. Perheen äidin kuoltua surun murtama isä on pitänyt lapsilleen tiukkaa kuria, leikkejä ja musiikkia ei talossa suvaita. Helläsydäminen ja lempeä Maria ei voi hyväksyä isän ankaraa suhtautumista lapsiinsa ja päättää, että asialle on tehtävä jotain. Marian sydämellisyys ja iloinen musisointi tuovat lohtua äidittömälle lapsikatraalle, ja lopulta sinnikkyydellään hän voittaa puolelleen niin lasten kuin kapteenin sydämet.

   – Meillä Marian valinta oli itsestään selvä, Drake toteaa. Roolissa nähdään upeasti laulava Maarit Lehtonen, ja kapteeni von Trappina on Vesa Halstonen.

   Lapset ovat monessa mukana, ja Porissa heillä on kaksin- ja osin kolminkertainen miehitys. Draken mukaan varsinkin poikien mukaan saaminen oli haaste. Hakeminen kannatti sillä Porissa näytelmän pojat ovat poikia ja lapset oikeasti lapsia.

   Musikaalissa kuultavat sävelmät ovat aikojen kuluessa muodostuneet klassikoiksi. Rakastetuimpia kappaleita ovat: Edelweiss, Do-Re-Mi sekä tunnuskappale Kun vuorelle käyn. Musiikista vastaa seitsenhenkinen orkesteri.

   Suurproduktion ohjaa Tiina Brännare, joka on laatinut myös esityksen koreografian. Näytelmän ensi-ilta oli päänäyttämöllä 14.9.2013.

Luolamies jaksaa naurattaa

   Näyttelijä Ilkka Aro naurattaa nyt porilaisia, sillä Vaasassa neljä vuotta lähes täysiä katsomoja vetänyt Luolamies on siirtynyt nyt Porin Teatterin pienelle näyttämölle. Huippuhauskasti irrotteleva ja tikahduttavan komedia kertoo miesten ja naisten eroista. Rob Beckerin kirjoittama yhden miehen show on toteutettu lämmöllä ja suurella sydämellä.


  – Aro on esittänyt näytelmän jo yli 160 kertaa, mutta sanoo saavansa siitä joka kerta vain lisää sähköä, toteaa Drake.

Todellista lastenteatteria

   Syksyllä pienellä näyttämöllä sai ensi-iltansa myös Pippuridino, joka soveltuu jopa kaikkein pienimmille teatterivieraille.

   – Suositusikä on kolme vuotta, mutta sekin vain siksi, että sitä pienemmille koko teatteritilanne voi olla liian outo, toteaa näytelmän ohjannut Drake. Teemu Niemelän ja Mira Rastaan lisäksi näytelmän rooleissa ovat kaksi Tytti Niemisen valmistamaa käsinukkea.


   Kokit Ylermi ja Yvonne saavat yllättävän tilauksen: Ruotsin kuningas haluaa heiltä syntymäpäiväkakun! Heidän kanansa lopettaa munimisen, ja hätiin hankitusta munamasiinan munasta putkahtaa kiltti ja innokas Pippuridino, joka lopulta auttaa kokkeja ja kanaa leipomaan kuninkaan kakun. Näytelmä on hauska, vauhdikas ja hellyttävä tarina ennakkoluuloista ja ystävyydestä.

Mielensäpahoittaja ruuanlaittopuuhissa

   Keväällä Porissa kantaesityksensä saanut Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja ja ruskeakastike nähdään syksyn aikana vuorotellen Porin Teatterissa ja Rauman kaupunginteatterissa. Teattereiden yhteistyönä toteuttamassa kulttiteoksessa päästetään eläkeläinen sysisuomesta kertomaan, miten asioiden pitäisi olla… Kun emäntä on Kuusikodin vuodeosastolla, niin isäntä on nälässä. Missä on se kirja, joka tarjoisi helppoja kotiruokia 80 -vuotiaalle? Ja miksei muka saa mies asua yksin rauhassa kotonaan ilman, että pyörivät kaiken maailman lääkärit ja sukulaiset holhoamassa...

   Rooleissa nähdään Jarmo Koski ja Jukka Juolahti.

   Syksyn ohjelmistossa jatkavat suosittu brittifarssi Hillitön hotelli sekä koko perheen näytelmä Iso Kiltti Jättiläinen. Tämä ystävyydestä kertova näytelmä on täynnä huikeaa teatteritaikaa ja visuaalisesti häikäiseviä kohtauksia. Erikoistehosteista johtuen se soveltuu parhaiten yli 6-vuotiaille.

   Tragikoomisesta näytelmästä Päällystakki nähdään syksyllä vielä 11 esitystä.

Särkelä itte

   Joulukuussa ensi-iltansa saa suomalainen Ilmari Turjan komediaklassikko Särkelä itte kuuluu Suomen suosituimpiin ja esitetyimpiin komedioihin. Lasse Lindemanin ohjauksessa tarinasta kehkeytyy raikas tulkinta jääräpäisestä, mutta samalla perisuomalaisesta ja sympaattisesta tiilitehtailijasta. Särkelän roolin tulkitsee Ilkka Aro.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »