Nro 4-2013
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Teatterit, orkesterit ;  Syksy ; 
Avainsanat: Pori, Pori Sinfonietta, kaupunginorkesteri, konsertti, vapaa sarja, perinteinen sarja, ooppera, lasten konsertti, Barbara Hendricks, Jan SöderblomPori soikoon!

Tänä keväänä tuli kuluneeksi 75 vuotta Porin kaupunginorkesterin syntymisestä kahden aiemmin toimineen orkesterin yhdistäessä voimansa. Orkesterin alkujuuret juontavat kuitenkin aina vuoteen 1877, jolloin Porin Soitannollinen Seura (Musikaliska sällskapet i Björneborg) perusti orkesterin Poriin.


  Pori Sinfoniettana tunnetun kaupunginorkesterin toiminta on dynaamista ja vireää. Orkesterilla on monipuolista musiikillista toimintaa kotikaupungissaan, ja se tekee vierailukonsertteja ympäröivään maakuntaan sekä eri puolille Suomea. Sinfoniettan ohjelmistoon kuuluvat niin sinfonia-, kamari- ja kirkkokonsertit kuin viihde- ja lastenkonsertitkin. Orkesterin kotisali on akustisesti erinomainen Promenadisali. Pori Sinfonietta tekee säännöllisesti yhteistyötä Porin Filharmonisen kuoron kanssa ja soittaa vuosittaisissa Porin Oopperan produktioissa. Vuoden 2012 syksystä alkaen orkesterin kapellimestarina on ollut Jan Söderblom.

Monipuolinen konserttisyksy

   Orkesterin syyskauden ohjelmiston pääosassa on orkesteri itse, mutta juhlavuoden alusta asti jatkunut solistien tähtiloiste kirkastuu syyskaudella entisestään huipentuen kolme kaupunkia kattavaan joulukiertueeseen sopraano Barbara Hendricksin kanssa.

  – Olen syksyn ohjelmistosta erittäin iloinen ja ylpeä. Ei iha huano, kuten porilaiset sanoisivat, kapellimestari Söderblom toteaa.

Rennot vapaan sarjan konsertit

   Viime syksynä Pori Sinfonietta jakoi ensimmäistä kertaa konserttinsa kahteen sarjaan, perinteiseen ja vapaaseen. Vapaan sarjan konsertit ovat vähemmän muodollisia, ja niihin voi tulla sellaisena kun on. Orkesteri on pukeutunut rennommin, ja yleisö voi myös reagoida musiikkiin haluamallaan tavalla, kunhan ei häiritse muita. Lisäksi kappaleiden välissä on enemmän puhetta musiikista.

   Syksyn vapaaseen sarjaan kuuluvat Porin päivän konsertti 26.9., Virtuoosi omista riveistä 14.11. ja Valon tuoja 28.11. Solisteina edellä mainituissa ovat viulistit Alexander Janiczeck ja Anton Chausovskii sekä mezzosopraano Virpi Räisänen. Jan Söderblomin johtamassa Porin päivän konsertissa kuullaan J-P Lehdon soitinnus Porissa syntyneen Selim Palmgrenin hienosta orkesterisarjasta Kuvia Suomesta.

Mainio ooppera ja lasten konsertti

   Tämän syksyn Porin Oopperan produktio toteutetaan 4 -19.10. Kulttuuritehdas Kehräämössä. Gaetano Donizettin koomisessa Don Pasquale -oopperassa kuorokohtauksissa kuullaan tällä kertaa myös Porin murretta.

   Syyskauden eläinaiheisessa koko perheen konsertissa Mennään eläintarhaan Satu Sopasen johdolla. Lapsille ja nuorille suunnattujen kausikonserttien lisäksi Pori Sinfonietta tekee aktiivisesti yhteistyötä koulujen ja päiväkotien kanssa muun muassa osallistumalla perusopetuksen Kulttuuripolku-ohjelmaan.

Koivusalon ja Kuusiston yhteisproduktio

   Perinteiseen sarjaan kuuluvassa itsenäisyyspäiväviikon konsertissa Täällä Pohjantähden alla kuullaan konserttiesitys Timo Koivusalon samannimisen elokuvan musiikista. Konsertin johtaa sooloviulistinakin toimiva Jaakko Kuusisto, joka on myös säveltänyt elokuvan musiikin. Konsertin visualisoinnista vastaa Timo Koivusalo. Muita perinteisen sarjan vierailijoita ovat Maja Metelska ja Janne Mertanen sekä Ralf Gothóni.

Tähtisopraano Porissa

   Orkesterin juhlavuosi päättyy joulukiertueeseen, jonka kirkkaimpana tähtenä loistaa maailmankuulu sopraano Barbara Hendricks, joka esiintyy yhdessä Helsingin filharmonisen kuoron ja Pori Sinfoniettan kanssa. Konserttikiertue alkaa 11.12. Keski-Porin kirkosta ja jatkuu sen jälkeen Turkuun ja Helsinkiin.

   – Luvassa on lämminhenkinen, kansainvälinen ja elegantti konsertti. Barbaran lavakarisma on häkellyttävää, Söderblom kuvailee.Tekstin kirjoittiAhti Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »