Nro 4-2013
Luokittelu: Keski-Suomi ;  Teatterit, orkesterit ;  Syksy ; 
Avainsanat: Jyväskylän kaupunginteatteri, Shrek, Maria Lund, Otto Kanerva, Koukussa, Tarpeettomia ihmisiä, Minä sanon suohraan, Kuuraapää ja unien näkijä, Varjomusiikkia, Ismo Leikola, Kaunotar ja hirviö

Jyväskylän kaupunginteatterin syksyssä


Shrek - Fiona (Maria Lund) ja Shrek (Otto Kanerva). Kuva: Sami Heiskanen

Jotain uutta, vanhaa ja lainattua

Jyväskylän teatterisyksyssä nähdään vihreitä miehiä, taksikuskeja ja tarpeettomia ihmisiä.


  Jyväskylän kaupunginteatterin syksy on jälleen onnistunut sekoitus erilaisia ja kiinnostavia esityksiä. Ohjelmistossa nähdään kolme ensi-iltaa, kaksi uusintaensi-iltaa ja mielenkiintoisia vierailunäytöksiä.

  Syksyn aloituksena lavalla kiipeää sydämellinen vihreä jättiläinen Shrek. Maailmaa valloittaneen musikaalikomedian Suomen kantaesitys nähdään Jyväskylän kaupunginteatterissa syyskuussa, ja luvassa on hyvää mieltä ja satujen onnellisia loppuja syksyn pimeitä valaisemaan.

  Tarinassa epätavanomainen sankari, vihreä jätti Shrek, saa tehtäväkseen pelastaa kaksikymmentä vuotta tornissa viruneen kauniin prinsessa Fionan. Shrek ja hänen matkakumppaninsa, suulas Aasi, joutuvat matkallaan erilaisiin kommelluksiin ja joutuvat voittamaan monta estettä, joista pienin ei ole oman itsensä hyväksyminen sellaisena kuin on. Shrek on musikaali epätodennäköisestä ystävyydestä, erilaisuuden hyväksymisestä ja todellisesta rakkaudesta.

Silkkiä ja retkipatjaa

  Shrek vyöryttää lavalle satuhahmojen kirjon – tarinassa erilaisia hahmoja on pitkälti toista sataa, mikä asettaa haasteita myös puvustukselle ja muulle tuotannolle. Shrekin pukuja on valmistettu jo viime keväästä lähtien eikä materiaalivalinnoissa ole säästelty mielikuvituksessa: asuja on syntynyt niin silkistä kuin retkipatjastakin. Puvustus, lavastus, valot ja musiikki ovat kiehtovan tarinan ohella olennaisia mielenpainuvan teatterielämyksen kokemisessa.

  Shrek syntyi vuonna 1990 newyorkilaisen kuvittaja ja kirjailija William Steigin kirjassa. Maailmakuuluksi Shrek nousi Dreamworksin animaatioelokuvassa, ja Brodwaylle vihreä jätti löysi tiensä vuonna 2008. Ennen Jyväskylää musikaalia on esitetty menestyksekkäästi Lontoossa, Puolassa, Espanjassa, Ranskassa, Tanskassa, Ruotsissa ja Virossa. Jyväskylässä Shrekin päärooleissa vierailevat Otto Kanerva ja Maria Lund.

Täydellistä perheidylliä – kö?

  Perheteemaa edustaa suurella näyttämöllä ensi-iltansa saava brittifarssi Koukussa. Näytelmä kertoo lontoolaisen taksikuski Johnin piinasta kun hänen kaksoiselämänsä uhkaa paljastua. John on kunnollinen perheenisä – jopa niin kunnollinen, että siitä riittää peräti kahteen perheeseen. John on onnistunut elämään kahden perheen loukussaan vuosikaupalla, mutta kun kahden perheen teinit tutustuvat toisiinsa internetissä, uhkaa tarkoin varjeltu salaisuus murentua ja katastrofi on valmis. John yrittää pelastaa sen mitä pelastettavissa on, ryntäilee kahden kotinsa väliä ja farssille tyypillisesti ovet paukkuvat ja vauhdikkaat käänteet seuraavat toisiaan.

  Koukussa-näytelmää on esitetty Suomessa aiemmin myös nimellä Linjat kuumina, ja se on itsenäinen jatko näytelmäkirjailija Ray Cooneyn yleisöennätyksiä keränneelle farssille Juokse lempesi edestä.

Mustaa huumoria

  Syksyn kolmantena ensi-iltana nähdään Reko Lundánin vavisuttava draama Tarpeettomia ihmisiä. Se on tarina Karista, joka saa potkut, ja työnsä myötä menettää myös ihmisarvonsa. Samanaikaisesti Karin vaimo Tuula etenee urallaan, mutta joutuu kotona koville yrittäessään tukea miestään, jonka voimattomuus ja toivottomuus kääntyvät lopulta väkivallaksi. Siinä missä Kari romahtaa työn puutteeseen, lähiöaktivisti Petri uupuu työn alle: työ opettajana vie voimat eikä avioliittokaan toimi.

  Ankeista lähtökohdista huolimatta Reko Lundán on saanut aikaiseksi huumorilla höystetyn tarinan ihmisen nöyryytyksestä ja kaipauksesta sekä tarkkanäköisen analyysin hyvinvointiyhteiskuntamme tilasta.

  Pienellä näyttämöllä nähdään myös Rosa Liksomin monologeista koottu Minä sanon suohraan. Viime kaudella yleisön suosikiksi noussut esitys sisältää nykypäivän menoon reteellä huumorilla kirkastettuja sairaan hauskoja monologeja uusilla mausteilla höystettynä.

Vierailut täydentävät tarjontaa

  Tuttuun tapaan Jyväskylän kaupunginteatterin omaa tuotantoa täydentävät monipuoliset vierailuesitykset. Ripauksen pohjoisen eksotiikkaa tuo Norjan Kautokeinossa toimiva saamelaisten kansallisteatteri Beaivváš, joka vierailee Jyväskylässä Suomen kiertueellaan syyskuussa. Beaivvášin esitys Kuurapää ja unien näkijä, joka on Nils Aslak Valkeapään ainoaksi jäänyt näytelmä. Siinä yhdistyvät hienolla tavalla saamelainen joiku ja japanilainen noo-teatteri. Näytelmä kertoo poronhoitajasta, joka näkee unta mystisestä vanhasta miehestä, jolla on tärkeä sanoma. Jyväskylästä esitys jatkaa aina Japaniin saakka.

  Maamme kärkikaartiin kuuluvat musiikintekijät Anna-Mari Kähärä, Jussi Tuurna, Janne Marja-aho ja Sara Puljula vierailevat Jyväskylän suurella näyttämöllä 18.11.2013 Varjomusiikkia-esityksellään, joka on kunnianosoitus runoilija Eeva-Liisa Mannerille ja hänen tuotannolleen. Valtakunnan Virallinen Naurattaja Ismo Leikola tuo uuden koko illan stand up -esityksensä Kaikkien aikojen show vierailulle suurelle näyttämölle 12.11.2013. Jyväskyläläisten taiteentekijöiden yhteistyötä nähdään taas tänä vuonna kun Jyväskylän Tanssiopiston nuoret tanssijat toteuttavat pienelle näyttämölle marraskuun lopussa ensi-iltansa saavan klassikkosadun Kaunotar ja hirviö.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »