Nro 4-2013
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Merikarvia, Lankoski, Köffi, taukopaikka, Kahvimylly, kalastus, majoitus, museosilta, Katariina Tuominen


Vanhassa myllyssä toimii kesäisin kahvila ja lahjapuoti. Kuva: Lankosken Köffi

Lankoski – tärkeä pala Suomen teollista historiaa

Merikarvialla kuohuvat Lankosken komeat pärskeet. Kalaisa koski on perho- ja viehekalastajien suosiossa. Tänne on helppo löytää, sillä paikka sijaitsee aivan E8-tien varressa.


  Lankosken kylän synty juontaa juurensa 1600-luvulle. Lankoski näytteli sittemmin merkittävää roolia Suomen teollistumisenajan historiassa. Joen rannassa näkyy komea, aikoinaan Antti Ahlströmin omistama vanha mylly. Se sai alkujaan voimansa Lankoskesta. Tänä päivänä se palvelee Kahvimylly-kesäkahvilana alueen vierailijoita.

Suuren alku

   Vanha myllyn jyhkeät kiviseinät ja jämäkät hirsipalkit puhuvat omaa kieltään tuon ajan arvoista ja tavasta tehdä työtä. Se, mitä rakennettiin, tehtiin kestämään. Sittemmin myllyn yhteyteen nousi uusi saha vanhan käytyä liian hitaaksi. Kaksiraaminen saha valmistui Ahlströmin ansiosta. Tämä oli merkittävä askel, sillä sahatavaran kaupasta tuli sittemmin Suomen elinkeinoelämää kantava voima. Ahlström osasi käyttää hyväkseen teollista murrosta ja keräsi sen aikana yhden maamme suurimmista omaisuuksista.

  – Mylly oli pitkään kylmillään. Vanhempamme remontoivat myllyn vuonna 1979 kahvilakäyttöön, Katariina Tuominen Lankosken Köffistä kertoo. Hän jatkaa perheyrityksen toimintaa nyt toisessa polvessa yhdessä sisarensa kanssa.

Lankosken Köffi palvelee ympäri vuoden

   Lankosken Köffin uusi rakennus on vilkas taukopaikka ja erityisesti bussiryhmien suosiossa. Tarjolla on päivittäin mutkatonta kotiruokaa seisovasta pöydästä. Myös juhla- ja ryhmätarjoilut onnistuvat.

   – Olemme avoinna joka päivä klo 8–23 jouluaattoa ja -päivää lukuun ottamatta, Katariina kertoo hymyillen.

   Ruoka valmistetaan alusta asti itse, perunat kuoritaan paikan päällä ja kaikki makeat leivonnaiset leivotaan itse.

   – Lisäksi meillä on grillilista, josta voi tilata hampurilaisia ja grillipihvejä, Katariina lisää.

Bed & breakfast -majoitusta

   Yritys tarjoaa myös Bed and breakfast -tyyppistä majoitusta Kortteeri Oivassa, johon kuuluu neljä kahden hengen huonetta. Mericampingin alueella yritys vuokraa vierailijoiden käyttöön Kerttu-nimistä mökkiä. Majoitusasiakkaat koostuvat matkailijoista, joista monet tulevat koettamaan kalaonneaan Merikarvianjoelle, mutta myös tavallisista turisteista sekä työkomennuksille saapuvista henkilöistä. Yrityksen kotisivuilta voi seurata, miten kala nappaa koskessa, sillä saalisilmoitukset ovat nähtävillä etusivulla.

   – Alueelta löytyy myös viehättävä, pieni luontopolku, joka kertoo seudun kasvillisuudesta, Katariina toteaa.

Historiallinen museosilta


   Joen ylitse kulkee toistasataa vuotta vanha kiviholvisilta, joka on yksi alueen komeimpia nähtävyyksiä. Silta toimi valmistuttuaan kyläläisten yhteisenä kokoontumispaikkana ja siinä leikittiin, tanssittiin ja tapeltiinkin. Vanha silta oli maantiekäytössä aina vuoteen 1960 asti, jolloin valtatie 8:n uusi silta valmistui. Silta hyväksyttiin viralliseksi museosillaksi vuonna 1987, jolloin se täytti sata vuotta. Nykyisin se on vain jalankulkijoiden käytössä. Silta kuuluu keskiaikaiseen Satakunnasta Pohjanmaanmaalle johtaneeseen Kuninkaantiehen.Tekstin kirjoittiIrmeli Kojonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »