Nro 4-2013
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Pori, Yyteri, kylpylähotelli, kestävä kehitys, kestävä matkailu, Helsinki Declaration, Seppo Mäki-UllakkoKestävää lomailua Yyterin kylpylässä

Uusiutunut Yyterin kylpylähotelli ainutlaatuisen kansallismaiseman keskellä, upeiden hiekkarantojen syleilyssä uskoo kestävän matkailun konseptiin.


  – Meille on tärkeää, että myös tulevat sukupolvet voivat nauttia matkailusta puhtaassa ja turvallisessa ympäristössä, sanoo Yyterin kylpylähotellin yrittäjä Seppo Mäki-Ullakko.

   Kestävä matkailu on parin viime vuosikymmenen aikana noussut maailmalla yhdeksi johtavaksi matkailun suuntaukseksi. Suomessa ei olla vielä yhtä pitkällä, mutta Mäki-Ullakon mukaan trendi on meilläkin nouseva. Kestävä matkailu on Suomessa totuttu liittämään lähinnä pienimuotoiseen maaseutumatkailuun, mutta Yyterissä halutaan osoittaa, että kestävää matkailua voi tehdä myös suuremmassa mittakaavassa, kannattavasti.

   – Olemme allekirjoittaneet Helsinki Declaration -julistuksen, joka on Suomen matkailuelinkeinon sitoumus kestävään kehitykseen. Julistus on meidän sitoumuksemme kehittää toimintaamme kestävämpään suuntaan, Mäki-Ullakko kertoo.

Nuoret odottavat kestävyyttä

   ”Kestävyys” kuulostaa hankalalta ja kalliilta, mutta Seppo Mäki-Ullakon mukaan käsitys kestävän matkailun hankaluudesta on harhaluulo:

   – Kun asiat otetaan suunnittelussa heti alusta alkaen huomioon, ei kestävän matkailun toteuttaminen ole hankalaa eikä kallista eikä kestävän matkailun tarvitse merkitä tavallista huonompaa matkailukokemusta.

   Yyterissä kestävä matkailu tarkoittaakin hyvin arkipäiväisiä tekoja: energian säästämistä, jätteiden kierrättämistä ja paikallisten yhteistyökumppaneiden suosimista hankinnoissa. Kestävä matkailu on yksinkertaisimmillaan sitä, että pyyhkeet ja lakanat vaihdetaan vain pyynnöstä, tai että hehkulamput korvataan led-valoilla.

   Yyterissä pyritään myös vähentämään energian- ja vedenkulutusta panostamalla uuteen tekniikkaan, remontoimalla sekä neuvomalla ja opastamalla henkilökuntaa ja asiakkaita. Kylpylähotellissa etsitään jatkuvasti mahdollisuuksia vähentää lämpöenergian-, sähkön- ja vedenkulutusta, ja siinä on myös onnistuttu hyvin: vuodesta 2007 lämpöenergian kulutus on laskenut puoleen ja sähkön kulutuskin lähes neljänneksen.

   Jätteet Yyterissä kierrätetään tehokkaasti: energia-, bio-, seka- ja ongelmajätteelle on omat keräysastiansa, samoin muille jätteille. Kertakäyttöpakkauksia pyritään välttämään ja paperinkulutusta vähentämään esimerkiksi suosimalla kaksipuolisia tulosteita.

   Toimenpiteet lienevät tuttuja jokaiselle joko kotoa tai työpaikalta. Mäki-Ullakon mukaan kestävässä matkailussa ei olekaan kyse rakettitieteestä, mutta jostain syystä ”kestävyys” matkailussa koetaan vaivalloiseksi. Onneksi asiat muuttuvat, ja Mäki-Ullakko iloitsee siitä, että Suomessakin ollaan pikku hiljaa heräämässä kestävän matkailun konseptiin. Erityisesti nuoret, 25–40-vuotiaat odottavat matkailulta kestäviä toimenpiteitä.

Uudistunut kylpylähotelli

   Mäki-Ullakoiden perhe on toiminut Yyterissä yrittäjänä vuodesta 2006. Viime vuosina kylpylähotelliin on tehty monia uudistuksia asiakkaiden viihtyvyyden ja tilojen toimivuuden parantamiseksi.

   – Ensimmäiset korkeatasoiset lomaosakkeet valmistuivat vuonna 2008 ja viimeisimmät viime keväänä. Kylpylähotellissa on uusittu kalusteita, kylpylä saneerattu ja uudistettu sekä huoneita uudistettu, Seppo Mäki-Ullakko kertoo.

   – Myös kokoustiloja, ravintoloita ja huonekäytäviä on uudistettu, samoin tekniikkaa ja kylpylän puhdistusjärjestelmä. Olemme kiinnittäneet erityistä huomiota uudistuksissa esteettömyyteen, jotta liikuntarajoitteisetkin asiakkaat viihtyisivät meillä. Muun muassa rannalle menevä polku on uudistettu juuri esteettömyyttä ajatellen.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »