Nro 4-2013
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Teatterit, orkesterit ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Pori, Maria Suni, FICC Rally, Kuninkuusravit, Palokuntanuorten suurleiri, Promenadisali, Pori Sinfonietta, Porin Teatteri, Porin taidemuseo, Satakunnan museo, Rakastajat-teatteri


Promenadikeskuksessa sijaitsevassa Promenadisalissa kuullaan läpi vuoden niin kevyen kuin klassisen musiikin konsertteja. Kuva: Porin kaupunki

Pori
on täynnä kulttuuria läpi vuoden

Pori muistetaan perinteisesti vetonauloistaan, Yyterin hienoista hiekoista ja perinteikkäistä jatseistaan – ja nykyään myös vuoden 2013 suomenmestareista, Porin Ässistä. Viime vuosina Pori on kuitenkin profiloitunut voimakkaasti myös korkeatasoisen kulttuurin ja suurten tapahtumien näyttämöksi.


  Porin tunnetuimmat tapahtumat, jokavuotinen Pori Jazz -festivaali, samaan aikaan järjestettävä yhteiskunnallinen keskustelufoorumi SuomiAreena sekä musiikilliset Porispere, Kirjuri Classic ja Pori Folk ovat raivanneet Porin tietä merkittäväksi tapahtumakaupungiksi. Pitkä kokemus ja sen mukanaan tuoma rutiini sekä pitkäjänteinen infrastruktuurin kehittäminen ovat tehneet kaupungista houkuttelevan paikan, jossa suuretkin tapahtumat saadaan sujumaan jouhevasti.

Vaunuja niin hevosten kuin autojen takana


  Myynti- ja markkinointijohtaja Maria Suni Porin Seudun Matkailu Oy MAISAsta kertoo, että Porissa on tehty tietoinen valinta profiloitua korkeatasoiseksi, kansainvälisienkin tapahtumien kaupungiksi.

  – Kaupungissa on tehty erilaisia toimenpiteitä, jotka tähtäävät siihen, että Porissa voidaan järjestää entistä enemmän tapahtumia erilaisille kohderyhmille, Maria Suni kertoo.

  – Esimerkiksi infrastruktuurin rakentamiseen on panostettu voimakkaasti.

  Tehdyt toimenpiteet ovat myös kantaneet hedelmää, sillä Sunin mukaan kesä 2014 on Porissa erityinen tapahtumien kesä. Vuoden päästä Porissa on entistä enemmän kansainvälistä pöhinää kun perinteisten tapahtumien lisäksi kaupungissa järjestetään Palokuntanuorten Suurleiri sekä kansainvälinen karavaanaritapahtuma FICC Rally sekä kotimaisen raviurheilun päätapahtuma Kuninkuusravit.

  – FICC Rally tuo Suomeen noin 1000 asuntoautoa tai -vaunua lähes 30 maasta, kertoo Maria Suni.

   – Tapahtumaa varten on Kirjurinluodon leiriytymisaluetta parannettu ja sen veden- ja sähkön jakokeskuksiin sekä viemäröintiin on investoitu, jotta kaikille matkailuvaunuille olisi hyvät olosuhteet Porissa.

Talvinen Pori ei uinu

  aikka kesä on Porissakin vilkkainta tapahtuma-aikaa, ei länsirannikon helmi vaivu horrokseen talvellakaan. Kaupungin museot, konsertit ja teatteritarjonta pitävät kaupungin sykkeessä läpi vuoden houkutellen paitsi porilaisia myös muualta tulevia kaupungin kulttuuririentoihin. Maria Suni kertoo, että Pori vetää paljon ryhmämatkailijoita myös talvisin, ja miksei vetäisi, sillä Porissa on monipuolinen kulttuuritarjonta ja sinne on hyvät yhteydet kaikkialta Suomesta.

  Porilaisten olohuoneen virkaa toimittaa kokousten, messujen, konserttien ja muiden tapahtumien Promenadisali. Toimivat tilat, korkeatasoinen tekniikka sekä hyvä sijainti ja palvelu takaavat korkeatasoisten esiintyjien arvostuksen ja yleisön viihtyvyyden. Promenadikeskuksen upeassa konserttisalissa kuullaan läpi vuoden niin kevyen kuin klassisen musiikin konsertteja: alkavalla kaudella Promenadisalin lavalle nousevat kaikki kotimaisen musiikin kärkinimet: Katri Helena, Tapani Kansa, Antti Tuisku, Johanna Kurkela, Erin, Lauri Tähkä, Jenni Vartiainen… Pori on pop! Myös Pori Sinfonietta esiintyy Promenadisalissa viikoittain.

  Kun meri ja Porin ilma syksyn tullen viilenevät, viimalta suojaa voi etsiä Porin korkeatasoisissa museoissa tai paeta kylmää todellisuutta kaupungin ammattiteattereiden katsomoihin.

  Porin taidemuseon peruskokoelma, Maire Gullichsenin taidesäätiön kokoelma, sisältää pääosin suomalaista taidetta 1900-luvun vaihteesta nykypäivään. Museo on tunnettu myös vaihtuvista nykytaiteen näyttelyistään: tänä syksynä taidemuseo esittelee näyttelyn Rajanylityksiä, joka käsittelee ruumiillisuutta valokuvan ja videotaiteen keinoin. Syksyllä nähdään myös performanssitaiteilija/valokuvaaja Johnny Amoren näyttely Performers, joka esittelee noin 150 muotokuvan voimin performanssi- ja esitystaiteen kentässä vaikuttavia taiteilijoita.

  Maakuntamuseo Satakunnan Museo viettää tänä syksynä 125-vuotisjuhliaan. Juhlavuotta juhlistetaan syyskuussa, 24.–29.9. Juhlaviikon ohjelmassa on muun muassa näyttelyopastuksia ja tutustuminen museohinaaja Santtuun. Pienoisnäyttely esittelee vanhan ja nykyisen museorakennuksen pienoismalleja.

Teatteria vaikka joka päivä

  Porin Teatterissa alkanut näytäntövuosi on kiireinen, sillä vuoden aikana tullaan näkemään kaikkiaan peräti seitsemän ensi-iltaa. Syksyn avaa hulvaton, sukupuolirooleja hauskasti ravisteleva Luolamies. Naisten ja miesten eroja teräväkatseisesti, mutta huumorilla tarkkailevaa komediaa on esitetty loppuunmyydyille katsomoille ympäri maailmaa, ja nyt se on saapunut myös Poriin. Luolamiehenä nähdään Porin Teatteriin kiinnitetty Ilkka Aro.

  Syksyn suurproduktiona nähdään musikaali The Sound of Music, rakastettu Broadway-klassikko laulavasta von Trappin perheestä. Musikaalin sivurooleissa nähdään toistakymmentä paikallista avustajaa, joista nuorimmat ovat vain kuusivuotiaita.

  Rakastajat-teatteri tuo Kehräämön lavalle Don Pasqualen, yhteisproduktion Porin Oopperan kanssa. Don Pasquale on Gaetano Donizettin mestariteos, josta nyt nähdään ja kuullaan suomalais-porilainen versio. Tuore suomennos takaa sen, että yleisö pääsee nauramaan vauhdikkaille juonenkäänteille. Pikantin lisän esitykseen tuo kuoro, joka laulaa osuutensa Porin murteella…

  Komedia Suomalaisten puolustus on kovien otteiden ja säkenöivien ajatusten näytelmä, jossa pohditaan Daniel Jusleniuksen, suomalaisen kirjailijan, akateemikon ja isänmaan ystävän, jalanjäljillä sitä, missä määrin uskomukset ja ideologiat vääristävät maailmankuvaamme. Näytelmässä perehdytään Jusleniuksen väitteisiin ja hänen elämänsä uskomattomiin käänteisiin.

  Porin kulttuuri- ja tapahtumatarjontaa täydentävät mm. useat pienet galleriat, harrastajateatterit sekä klubit.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »