Nro 4-2013
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ; 
Avainsanat: Ulvila, Jukka Moilanen, Ulvilan kirkko, Leineperin ruukki, Friitala-talo, Joutsijärven retkeilyalue


Leineperin ruukki kuuluu Museoviraston luokittelemiin Valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin. Kuva: Ulvilan kaupunki

Ulvila – Suomen kolmanneksi vanhin kaupunki

Pohjanlahden Rantatien varrella sijaitsevan Ulvilan kaupunkioikeusasiakirja on allekirjoitettu 7.2.1365, ja se oli keskiajalla hansakauppiaiden vilkas kauppapaikka.


  Kirkon lisäksi Ulvilassa ei ole säilynyt juurikaan keskiaikaista rakennuskantaa. Keskiaikaiseen tunnelmaan palataan kuitenkin elokuun ensimmäisenä viikonloppuna järjestettävillä Hansamarkkinoilla.

   – Viime kesänä vieraita oli seitsemästä eri maasta, ja mukana oli keskiaikaisiin asuihin pukeutuneita kauppiaita ja markkinaväkeä, kertoo Ulvilan kaupunginjohtaja Jukka Moilanen.

   Ulvilan keskiaikaista kivikirkkoa on kunnostettu säännöllisesti, ja hyväkuntoinen kirkko on edelleen vilkkaan seurakuntaelämän keskus, joka kesäisin toimii tiekirkkona. Kirkossa ja viereisessä seurakuntakeskuksessa järjestetään monia tapahtumia, kuten elokuun alkupuolella vietettävää Vanhan Musiikin Viikkoa. Tämä koulutus- ja konserttitapahtuma on Suomessa ainutlaatuinen, sillä se keskittyy vanhan musiikin yhtyesoittoon.

Historiallinen ruukkialue

   Kirkon ohella Ulvilan ehdoton matkailunähtävyys on Leineperin ruukki, joka on yksi Suomen parhaiten säilyneistä ja täydellisimmistä ruukkialueista. Leineperin ruukki kuuluu Museoviraston luokittelemiin Valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin.

   Ruukkialueen maisemaa hallitsevat kylän läpi virtaava koski ja pato. Masuuni ja kankivasarapaja sijaitsevat vesivoiman äärellä kosken molemmin puolin ruukinkartanon pihapiirissä. Seppien asunnot ovat ruukinkadun varrella, ja ruukin talousrakennukset hieman etäämmällä.

Leineperi on nykyään elävä ruukkikylä, jonne tori-, kädentaito- ja antiikkitapahtumat houkuttelevat kymmeniä tuhansia vieraita. Entiseen meijeriin on kunnostettu Leineperin opastuskeskus. Muissa rakennuksissa on puoteja ja käsityöläisten työpajoja. Kaarlo Kangasniemen entiseen kotitaloon on koottu hänen elämästään ja urheilusaavutuksistaan kertova museo.

   Perinnekahvila Savipakarissa voi kesäisin nauttia lounasta tai juoda kahvit. Muulloin Savipakari toimii tilausravintolana. Talon valtava uuni lämpiää kaksi kertaa viikossa, sillä ruukin entisessä yhteisleipomossa valmistetaan edelleen aitoa juureen leivottua ruisleipää. Ne tehdään ruukin omista jauhoista. Leineperin Myllystä voi ostaa jauhoja ja ryynejä myös kotiinviemiseksi.

Vierailulle Friitala-taloon

   Kaupunginjohtaja Moilasen mukaan tavallisten suomalaisten keskuudessa Ulvila muistetaan lähinnä kahdesta asiasta, pesäpallosta ja Friitalan nahkatehtaasta.

   Nykyään Friitala-talo on tyylikäs yritystalo ja kauppapaikka. Talossa sijaitseva Friitalan nahkamuseo esittelee nahkatehtaan historiaa. Museokierrokseen on saatavana opastus.

   – Friitala-talossa on myös lasivitriinissä nähtävänä veteraanien muistoja, kertoo Moilanen.

   Nahkaa Friitala-talossa ei enää valmisteta. Upeassa tehdasmiljöössä toimii nyt monia yrityksiä, muun muassa Eilen design, joka valmistaa käsityönä värikkäitä, iloisia ja ekologisia kierrätysdesigntuotteita lapsille ja aikuisille. Ostoksilla voi käydä myös sisustus- ja designalan myymälöissä tai tekemässä löytöjä kierrätyskauppa Koronassa.

   Kierroksen lomassa maistuu kahvi tai lounas Cafe Hellmanissa. Kahvilatuotteita saa myös Pekan Parhaat -leipomokahvilasta, josta voi ostaa herkullisia kotileipomon tuotteita vaikkapa kotiin vietäväksi. Makean Elämän kivijalkamyymälästä voi ostaa muun muassa makeisten ja leivosten näköisiä koruja.

Erämaatunnelmaa Joutsijärvellä

   Vain noin kymmenen kilometrin päässä Ulvilan keskustasta sijaitseva Joutsijärven retkeilyalue on osittain luokiteltu hiljaiseksi alueeksi. Sinne ei kanna asutuksen tai liikenteen melu, vaan kaikki äänet ovat peräisin luonnosta.

   Joutsijärvi on puhdasvetinen erämaajärvi ja yksi Satakunnan suurimmista järvistä. Saaririkas järvi soveltuu hyvin melontaan ja souteluun, mutta moottoriveneillä sinne ei ole asiaa. Soutuveneitä on vuokrattavana opastuskeskuksesta.

  Joutsijärven 27 kilometrin mittainen järvikierros soveltuu hyvin yhden yön tai koko viikonlopun retkeen. Reitin varrelle on vesistöjen ylittämisessä välttämättömät rakenteet, useita tulentekopaikkoja sekä yöpymistä varten kaksi autiotupaa ja kolme hirsilaavua.

Hyvä asua ja harrastaa

   Nykypäivänä keskiaikainen kauppakaupunki tunnetaan automaatioteollisuuden vahvana osaamiskeskuksena. Vuosisatojen saatossa Ulvilasta on kehittynyt myös nykyaikainen puutarhakaupunki monine pientaloalueineen. Asuinalueet on hyvin suunniteltu ja toteutettu.

   – Meillä on vehreässä ja puhtaassa ympäristössä hienoja ja rauhallisia asuinympäristöjä, kehuu Moilanen. Hän suosittelee kiertelemään ja tutustumaan eri puolilla Ulvilaa oleviin asuinalueisiin – joku voi vaikka innostua muuttamaan.

   – Ruuhka-Suomeen nähden meillä hintatasokin on edullinen, muistuttaa Moilanen.

   Moilanen painottaa, että viihtyisän asumisen lisäksi Ulvilassa on hyvät mahdollisuudet harrastaa sekä liikuntaa että kulttuuria, musiikista teatteriin. Oman tarjonnan lisäksi Pori palveluineen on lähellä.

   Reilun vuoden ajan kaupunginjohtajana toiminut Jukka Moilanen on ylpeä kaupungistaan.

   – Olen aidosti sitä miltä, että meillä asiat ovat kymmenen kertaa paremmin kuin monessa muussa kunnassa.

   Moilanen on ollut mukana Pohjanlahden Rantatien kehittämisessä alusta alkaen. Hänen mukaansa Rantatie on hyvä vaihtoehto niille, jotka haluavat tutustua luontoon, maisemaan ja asutukseen.

   – Itse ajoin Ulvilasta kesän aikana muutaman sata kilometriä sekä etelään että pohjoiseen päin, ja voin todella suositella reittiä mukavana vaihtoehtona, sanoo Moilanen. Hän toteaa, että tie kulkee välillä pienien kylämiljöiden läpi, joissa nopeusrajoitus on paikoitellen vain 20–30 km/h.

   – Matkantekoon kannattaa siis varata ehdottomasti riittävästi aikaa – näin myös ehtii nauttia kauniista maisemista, muistuttaa Moilanen lopuksi.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »