Nro 4-2013
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Nakkila, Villilä Studiot, elokuva, Timo Savunen, Timo Koivusalo, Risto Räppääjä, juhlatila, elokuvastudio


Menossa Vuonna -85 -elokuvan kuvaukset. Kuva: Villilä Studiot

Elokuvien maailmassa

Yksi Suomen suurimmista elokuvastudioista sijaitsee Nakkilassa, Villilän kartanon punatiilisessä piharakennuksessa.


  – Tämä on ollut aikanaan Suomen suurin navetta, jossa on ollut 180 lehmää, selvittää Villilä Studiot Oy:n tuotantopäällikkö Timo Savunen. Mullikoiden sijaan rakennuksessa hyörii nyt muun muassa elokuva-alan opiskelijoita, jotka ovat kouluttautumassa audiovisuaalisten alojen ammattilaisiksi.

Tunnettuja kotimaisia elokuvia

   Villilä Studioilla on toteutettu toistakymmentä pitkää näytelmäelokuvaa yhdessä isojen tuotantoyhtiöiden kanssa. Rakennuksen alakerrassa on 25 hengen auditorio, puvustamo, pukuhuoneet, maskeeraushuone, tuotantotoimisto sekä jälkituotantotilat. Yläkerrassa on 860 m²:n studiotila, josta on juuri purettu Artista Filmin tuottaman, Timo Koivusalon ohjaaman Risto Räppääjä ja liukas Lennart -elokuvan kulissit. Räppääjän sisäkuvaukset tehtiin Villilän studiolla ja ulkokuvaukset Naantalissa. Elokuvateattereihin elokuva tulee helmikuun alussa 2014.

Risto Räppääjä -elokuvan kulissit takaapäin.
   Keväällä Villilässä kuvattiin Klaus Härön Dagmamman, joka tulee joulun aikaan televisiosta. Muita Villilässä toteutettuja kotimaisia kokoillan elokuvia ovat esimerkiksi Vuonna -85, Hella W, Täällä Pohjantähden alla, Sibelius, FC Venus, Jadesoturi sekä Postia pappi Jaakobille.

Vierailulle elokuvastudioon

   Villilä Studioilla on yleisöllä mahdollisuus päästä tutustumaan elokuvien maailmaan. Vierailuvaraukset tehdään Villilän Kartanonrouvien kautta.

   – Esittelemme vieraille elokuvan tekoa tai pidämme vaikkapa yksityisen elokuvanäytännön. Ohjelmassa voi olla myös elokuva-aiheinen visailu, Savunen kertoo.

   Noin tunnin kestävällä esittelykierroksella käy selväksi, ettei elokuvan tekeminen ole niin yksinkertaista kuin äkkiseltään luulisi.

   – Kuvauspäivillä on pituutta 10–12 tuntia, ja yhden päivän otoista saadaan noin kolmen tai neljän minuutin pätkä valmista elokuvaa, Savunen selvittää. Hänen laskee yhden elokuvan kuvaamiseen menevän noin 25 työpäivää ja sitä ennen valmisteluihin kulissien rakentamisineen jopa useita kuukausia.

Erilainen juhla- ja kokouspaikka

   Suuressa studiotilassa on pidetty jopa 400 hengen ennakkonäytöksiä samoissa tiloissa kuvatuista elokuvista. Tuotantotaukojen aikana tilassa on mahdollista järjestää myös juhlia ja konsertteja. Villilän Kartanonrouvien A-oikeudet koskevat myös Studioiden tiloja, joihin he hoitavat tarvittavat ruoka- ja juomatarjoilut. Villilä tarjoaa unohtumattoman ympäristön myös kokouksille ja virkistyspäiville.

   – Elokuvastudion varaustilanteesta riippuen saattaa olla mahdollista tehdä ryhmän kanssa jopa oma lyhytelokuva, vihjaa Savunen.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »