Nro 4-2013
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Teatterit, orkesterit ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Nakkila, Nakkilan kirkko, funktionalismi, Erkki Huttunen, Juha Leiviskä, nahkiainen, Nahkiaismarkkinat, Kokemäenjoki, Kalevi Viren, Arantilankoski, Anolan kartano, Salomonkallio, Nakkilan kesäteatteri, kotiseutumuseo, Tappuritapahtuma


Nakkilan kirkon torni on 56 metriä korkea. Kuva: Markku Järviö

Nakkila
   – edelleen kirkon vaiheill

Vanha sanonta ”siin Nakkilan kirkon vaiheill” syntyi peittelemään aikanaan kauppamatkalla olleiden miesten edesottamuksia Nakkilan kirkon vieressä sijainneessa majatalossa. Edelleen Nakkilan kirkon vaiheilla on vilkasta, mutta syy on toinen – nykyinen Nakkilan kirkko on kunnan suosituin matkakohde.


  Vuonna 1937 valmistunut Nakkilan kirkko on rakennettu lahjoitusvaroin. Tehtailija J.W. Suominen testamenttasi rahat uuden kirkon rakentamiseen kuolinvuoteellaan vuonna 1935 saatuaan ulkoillessaan kuolettavan osuman harhalaukauksesta.

Arvokasta arkkitehtuuria

  Nakkilan keskustassa, mäen päällä sijaitseva kirkko on arkkitehti Erkki Huttusen suunnittelema. Se on ensimmäisiä ja parhaimpia funktionalistisen tyylin mukaisia kirkkorakennuksia Suomessa. Ulkoasultaan rakennus on karu, eikä sisälläkään ole koristeita, maalauksia tai edes alttaritaulua. Näkymä alttarille on kuitenkin vaikuttava, sillä suurelle tammipuiselle alttariristille vahvan taustan antaa punainen, kaareva kuoriosa, johon valo lankeaa sivulla olevasta suuresta ikkunaseinästä.

  Suureen kirkkosaliin mahtuu noin 1200 henkeä. Sen kattoa peittää akustinen, sahateräisesti taitteinen puupaneelilaudoitus. Kirkon kuoriosan alla on lahjoittajasuvun krypta, jonne on haudattu tehtailija puolisoineen. Sen vieressä on siunauskappeli, jossa siunaustilaisuuksien lisäksi järjestetään kesäisin kappelihartauksia. Kirkon 56 metriä korkea torni risteineen näkyy hyvin muun muassa Nakkilan keskustaa sivuavalle Valtatie 2:lle.

  Kirkko ei ole julkisivukorjauksen vuoksi avoinna kesällä 2014, mutta muuna aikana kirkkoon pääsee tutustumaan tilauksesta.

  Nakkilan kirkko ympäristöineen kuuluu valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin. Arkkitehtonisesti arvokkaaseen kokonaisuuteen kuuluu kirkon ohella sen edustalla sijaitseva, vuonna 1970 valmistunut seurakuntakoti, jonka on suunnitellut palkittu akateemikko Juha Leiviskä. Myös seurakuntakoti on suosittu tutustumiskohde.

Saalista Kokemäenjoesta

  Nakkilan kunnan vaakunassa uiskentelee nahkiainen, onhan Nakkilan halki virtaava Kokemäenjoki ollut aikanaan Suomen kuuluisin nahkiaisjoki. Vaikka saaliit ovat vähentyneet, edelleen Nakkilan syksyyn kuuluvat kiinteästi kauniin ruskeiksi paistuneet nahkiaiset, niiden tuoksu ja omintakeinen maku. Silloin järjestetään Nakkilan torilla myös perinteiset Nahkiaismarkkinat, jossa muun muassa kisataan nahkiaisen syönnin epävirallisesta Suomen mestaruudesta sekä valitaan Vuoden nahkiaisparoni tai -paronitar.

   Nahkiaisten lisäksi Kokemäenjoesta pyydetään kalaa. Nakkilan virkistyskalastusalueeseen kuuluu kuusi koskea tai nivaa, joiden kalastoon kuuluvat niin lohi, taimen kuin kirjolohi. Joesta nousee myös siikaa ja kuhaa.

– Nakkilassa on hyviä kalastuspaikkoja, kuten sillan lähistöllä oleva kanjoni, tietää kunnanjohtaja Kalevi Viren.

   Nakkilan tunnetuin koski on kunnan keskustassa sijaitseva Arantilankoski. Lukuisat koskipaikat houkuttelevat paikalle perhokalastajia ympäri Suomea. Vauhdikkaasti joki tarjoaa huikeat puitteet myös melontaan ja veneilyyn.

Komeita kartanoita

   Nakkilan kunnassa on vuosisatojen saatossa vaikuttanut merkittävästi kaksi suurta kartanoa. Kokemäenjoen eteläpuolella puolella oleva Villilän kartano on suosittu matkailukohde.

   Joen pohjoispuolella sijaitseva Anolan kartano on yksityisomistuksessa oleva toimiva maatila. Historiallisen kartanotilan omistajina ovat olleet niin Hornit, Kurjet, Hastferit kuin Fellmanit. Vuodesta 1871 lähtien Anola on ollut Frenckellin suvun omistuksessa. Anolassa vietettiin itse marsalkka Mannerheimin 80-vuotissyntymäpäiviä vuonna 1947, jolloin tilaa isännöi vuorineuvos Rafael von Frenckell. Vuonna 1938 rakennettu nykyinen päärakennus on uudemman kartanoarkkitehtuurin merkkiteos. Anola arvokkaine kartanopuistoineen kuuluu myös Museoviraston inventoimiin valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin.

Aktiivilomaa Salomonkalliolla

   Salomonkalliolla on monipuoliset liikuntamahdollisuudet ympäri vuoden. Talvella siellä harrastetaan avantouintia, maastohiihtoa sekä laskettelua ja kesällä golfia, metsäretkeilyä sekä saunomista ja uintia. Rantasaunalla on myös kokoustilat 40 hengelle.

   Alueella voi majoittua hyvin varustelluissa vuokramökeissä tai caravanalueella, jossa on 40 sähköistettyä vaunupaikkaa ja normaalit oheispalvelut..

Suosittua kesäteatteria ja paikallishistoriaa

   Nakkilan Napakoiden mukaansatempaavat kesäteatteriesitykset houkuttelevat väkeä kesäiseen Nakkilaan. Kesäteatteri sijaitsee Nakkilan keskustassa, luonnonkauniilla Aronuomalla. Sen katetussa katsomassa on 400 istuinpaikkaa, joihin on tarjolla istuinalusia. Myös erityisryhmät on huomioitu, sillä käytettävissä on induktiosilmukka sekä inva-wc. Kahviosta on saatavana maistuvat väliaikatarjoilut.

   Kesäsunnuntaisin voi tutustua myös urheilukentän vieressä sijaitsevaan kotiseutumuseoalueeseen, jossa on muun muassa 1720-luvulla rakennettu Pakkalan puustelli, mamsellityyppinen tuulimylly, luhti, paja ja savusauna. Rakennuksiin on kerätty runsas määrä erilaista maatalouteen liittyvää kalustoa, kotitaloustarvikkeista ajoneuvoihin ja työkaluihin. Lisäksi on mm. suutarin ja räätälin käsityöverstaat työkaluineen ja kyläsepän paja sekä nahkiaistokeet pienoiskoossa.

   Kotiseutumuseoalueella ja sen ympäristössä pidetään myös Nakkila Seuran ja Satakunnan Mobilistien järjestämä kaksipäiväinen Tappuritapahtuma. Perinteikäs kesätapahtuma on täynnä menneen ajan tunnelmaa hienoine museoajoneuvoineen ja työkoneineen sekä vanhan ajan työnäytöksineen. Tapahtumaan kuuluu myös rompetori, jossa voi tehdä mielenkiintoisia löytöjä.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »