Nro 4-2013
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Eurajoki, Ruikan Mylly, Kristiina Sillanpää, tukkilaistapahtuma, kokous, juhlapaikka, sauna


Ruikan Mylly sijaitsee kauniilla paikalla Irjanteella, Saharinkosken partaalla.

Uljas ja upea
  Ruikan Mylly

Eurajoen kierrokseen kannattaa yhdistää käynti Ruikan Myllyllä, joka sijaitsee vain 1,5 km päässä Irjanteen kirkolta ja sen museoilta. Saharinkosken partaalla seisova mylly näytteli muinoin tärkeää roolia maataloudesta toimeentulonsa saavan väestön elämässä.


  Myllyjä tiedetään olleen Irjanteen koskilla jo 1600-luvulta lähtien. Ruikan Myllyn rakennuttivat vuonna 1922 yhdessä yhdeksän talollista Eurajoelta ja Kiukaisista paikalle, jossa vanhastaan oli ollut myllyjä.

Tehty kestämään

   Isännät halusivat uuteen myllyynsä aikansa parhaiten toimivat ja nykyaikaisimmat laitteet. Sitä varten pyydettiin tarjoukset sen ajan koneyhtiöiltä. Ruikan Mylly tunnettiinkin koko toimintahistoriansa ajan yhtenä parhaimmista tullimyllylaitoksista. Se oli aikoinaan vilkas paikka, jonne tultiin päiväksi, joskus jopa vuorokaudeksi, jauhattamaan kallisarvoinen vilja jauhoiksi samalla kun kuultiin uutisia kylältä.

   Mylly pyöri kolmessa vuorossa. Siinä missä useimmat tullimyllyt lopettivat toimintansa jo 1960-luvulla kannattamattomina, Ruikan Mylly jatkoi toimintaansa aina vuoteen 1980 asti. Tämänkin jälkeen mylly palveli vielä 12 vuotta yksityisomistuksessa.

Myllyn uusi elämä

   Kun Sillanpäät syksyllä 1997 ostivat myllyn itselleen, se oli ollut viitisen vuotta kylmillään. Seuraavana keväänä aloitettiin vuosia kestävä perusteellinen remontti, jonka myötä osa myllystä muutettiin yksityisasunnoksi.

   Vuonna 2010 myllyn elämä muuttuu asukkaitten muuttaessa kaupunkiin. Koska mylly toimi vanhastaan ihmisten kohtauspaikkana, syntyi ajatus Ruikan Mylly Oy:stä, joka tuottaa palveluja alueen ihmisten ja matkailijoiden virkistykseksi. Tänä päivänä tämä komea, kolmikerroksinen, punamultainen mylly seisoo kosken partaalla ja puhuu omaa kieltään paikkakunnan historiasta.

Entisajan tunnelmaa

   Ruikan Mylly on harvinaisen hyvin säilynyt myllyrakennus. Sen myllylaitteet ovat periaatteessa yhä käyttökelpoiset. Vain koneiston sähkökytkökset puuttuvat viimeisimmän sähköremontin vuoksi, jolloin ne katkaistiin tarpeettomina. Muu osa myllystä on puolestaan remontoitu ajan henkeen sopivalla tavalla. Vanhat pyöröuunit ja takka levittävät syksyllä suloista lämpöä kolmessa kerroksessa oleviin huoneisiin, jotka on sisustettu kodikkaasti vanhahtavaan tyyliin ja joissa näkee paljon hienoja yksityiskohtia.

   Myllyssä voi kierrellä oppaan johdolla ihailemassa Eurajoen ja Kiukaisten tilallisten hankkimaa myllykalustoa ja tutustua samalla paikkakunnan historiaan.

Kotiruokaa omasta keittiöstä

   Kierroksen jälkeen matkailijaryhmät voivat ruokailla tai nauttia kahvit. Tarjolla on maittavaa kotiruokaa myllyn omasta keittiöstä, jossa kaikki ruuat tehdään alusta asti itse. Kristiina Sillanpään mukaan Ruikan Myllyn lihakeitto on saavuttanut paikkakunnalla suosiota. Se ei ole ”mittää perunsoppaa, vaan oikeeta lihakeittoo”, kuten paikkakuntalaiset sanovat.

   Kahvitukset ovat myös haluttu osa palveluita. Myllyn omat lusikkaleivät, herkullinen itse leivottu pulla sekä suolaiset piirakat tarjoillaan kahvinoutopöydästä.

   Mylly on avoinna ryhmille sopimuksen mukaan ja tarjoilut sekä opastukset järjestyvät tilauspohjaisesti myös pienille ryhmille. Kesällä väkeä saapuu paikalle bussilasteittain. Ryhmäkoot ovat hieman pienempiä talvisin, jolloin lämpimiin sisätiloihin mahtuu maksimissaan noin 20–30 henkeä ruokailemaan yhtä aikaa.

Tukkilaispäiviä ja muita tapahtumia

   Vanha Mylly tarjoaa upeat puitteet myös erilaisten tapahtumien järjestämiseen. Mm. elokuun puolivälissä järjestettävä tukkilaistapahtuma, Tukki ui ja soitto soi, on siirretty Eurajoen keskustasta tänne autenttisen ympäristönsä vuoksi. Silloin paikalle kerääntyy suuret määrät yleisöä niin paikkakunnalta kuin muualtakin maasta ihailemaan upeita tukkilaisnäytöksiä.

Saunassa uudistuu keho ja mieli

   Ruikan Myllyllä järjestetään paljon perhejuhlia, mutta se on myös kodikas kokous- ja koulutuspaikka pienille ryhmille antaen samalla mahdollisuuden virkistykseen. Onnistunut kokous syntyy laadukkaista yksityiskohdista.

   Oman lisänsä ohjelmaan tuo mahdollisuus saunoa Ruikan Myllyn pehmeissä löylyissä. Entinen turbiinirakennus, joka sijaitsee osittain Saharinkosken päällä, palvelee nykyisin saunatiloina. Kunnon löylyjen päälle kelpaa pulahtaa lämpimään kylpytynnyriin nauttimaan kosken kohinasta. Ympäröivä luonto, höyryävä vesi, ja tummuva ilta irrottavat suloisasti kaiken stressin jäsenistä.Tekstin kirjoittiIrmeli Kojonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »