Nro 4-2013
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Rauma, museo, Vanha Raatihuone, Marela, Hanna-Leena Salminen


Kuva: Rauman museo

Raumalaista historiaa

Raumalla ei voi olla huomaamatta torin laidalla olevaa vanhaa, kaksikerroksista tornilla varustettua barokkityyppistä rakennusta. Vanha Raatihuone on ollut jo pitkään Rauman museon käytössä.


  Raatihuone valmistui vuonna 1776, ja sen suunnitteli Turun kaupungin muurarimestari Christian F. Schröder apunaan muurari Johan Schytt. Rakennuksen yläkerrassa oli raatisali, toimisto ja arkistotiloja. Alakerrassa oli poliisien putka ja myymälätiloja. Alkuperäisessä asussaan säilyneitä 1700-luvun raatihuoneita on Rauman lisäksi ainoastaan Porvoossa.

  Rauman Vanha Raatihuone restauroitiin vuonna 1976 arkkitehtitoimisto Laiho-Pulkkinen-Raunion suunnitelmien mukaan. Rakennus on ollut 1900-luvun alkupuolelta osittain ja 1930-luvulta kokonaan Rauman museon käytössä.

  Vanha Raatihuone on avoinna yleisölle ympäri vuoden. Museossa on esillä runsaasti Rauman historiaan ja pitsinnypläykseen liittyvää esineistöä. Kesäisin Raatihuoneella järjestetään myös pitsinnyplääjän työnäytöksiä.

  – Käsin nyplätyt pitsit ovatkin Raatihuoneen museokaupassa myytävistä tuotteista ehdottomasti suosituimpia, tietää museon amanuenssi Hanna-Leena Salminen kertoa.

Laivanvarustajan koti

  Toinen Rauman museon ympäri vuoden avoinna oleva kohde on Marela, jonka nimi juontaa juurensa talon 1700-luvun jälkipuoliskolla omistaneesta varakkaasta kauppiaasta ja laivanvarustajasta Abraham Marelinista. Myöhemmin talon omisti kaupungin varakkaimpiin kauppiaslaivanvarustajiin kuulunut Gabriel Granlund.

  Museona Marela on ollut vuodesta1982 lähtien. Sisätilojen koristeelliset kaakeliuunit, ovet, kattojen maalaukset ja paneloinnit kertovat vauraudesta ja museosisustus vanhan laivanvarustajaperheen elämäntavasta.

  – Kiinteä kalustus on alkuperäistä ja kertoo omaa kieltään aikansa purjelaivamerenkulun kukoistuksesta 1890-luvulla, Salminen toteaa.

  Marelan asukkaiden tyyppiset varakkaat raumalaiset olivat niitä, jotka tukivat säännöllisesti vähävaraisia nyplääjiä ostamalla pitsit liinavaatteisiinsa.

  Marelassa on nähtävänä myös vaihtuvia näyttelyjä. Syyskuun 13. päivä Marelassa avautuu mielenkiintoinen venäläisten posliiniesineiden näyttely Menneiden vuosisatojen valkoista kultaa. Näyttely on juhlava läpileikkaus raumalaisten Yrjö ja Salme Kumpuharjun posliinikokoelmasta, joka on yksi Suomen suurimmista ja merkittävimmistä yksityiskokoelmista. Näyttelyssä olevat 70 esinettä ovat vain pieni osa Kumpuharjujen mahtavaa kokoelmaa.Tekstin kirjoittiAhti Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »