Nro 4-2013
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Aina ; 
Avainsanat: Rauma, Vanha Rauma, Pyhän Ristin kirkko, Sammallahdenmäki, Kylmäpihlaja, Kuuskajaskari, Reksaari

Maailmaperintöjä vaalien


Vanha Rauma. Kuva: Esko Jämsä

Raumaan on helppo rakastua

Historiaa henkivä Rauma on kotimaan matkailun helmiä. Vanhan Rauman tunnelmalliset kadut ja talot sekä saariston tuhannet tarinat saavat rakastumaan Raumaan aina uudelleen.


  Raumalla on merkityksellinen asema koko maailman mittakaavassa, sillä UNESCOn maailmanperintölistalla olevista kohteista peräti kaksi on Raumalla.

Lumoava Vanha Rauma

   Rauman kaupungin sydämenä sykkii toinen kaupungin maailmanperintökohteista, tunnelmallinen ja ihastuttava Vanha Rauma, jonka koristeelliset puutalot epäsäännöllisine tontteineen ja viehättävät kapeat mutkittelevat kadut saavat mielikuvituksen laukkaamaan kauas menneisyyteen. UNESCOn maailmanperintöluetteloon Vanha Rauma valittiin vuonna 1991 ainutlaatuisena esimerkkinä elävästä ja hyvin hoidetusta vanhasta pohjoismaisesta puukaupungista. Vanhan Rauman alueella on noin 600 rakennusta, joista suurin osa on yksityisomistuksessa. Kaupunginosalle tunnusomaista ovat pihoja rajaavat komeat portit ja lauta-aidat, sekä jokaiseen taloon liittyvät värikkäät tarinat, jotka elävät vielä vuosisatojen jälkeenkin, muuttuen ja värittyen sukupolvi sukupolvelta.

   Vaikka Vanha Rauma on täynnä historiaa, se on tänä päivänä vireä, noin 800 asukkaan kaupunginosa, jossa asutaan ja tehdään työtä ympäri vuoden. Alueen arkielämän keskus on kauppatori, jota on korjattu uusilla katupinnoitteilla ja torikatoksilla. Elämää Vanhaan Raumaan tuovat myös idylliset kahvilat, palvelevat erikoisliikkeet sekä lukuisat sisustus- ja antiikkiliikkeet ja kirpputorit.

Elämykset syntyvät arkisista asioista

   Parhaiten Vanhan Rauman tunnelmaan pääsee kävellen – joko itsenäisesti tai opastetulla kierroksella. Tunnelmallisia katuja kulkiessa voi nenään tulvia läheisiltä sisäpihoilta syreenin tuoksua ja silmiin osua taidokkaita yksityiskohtia talojen julkisivuista. Turistikierroksia Raumalla vetävä opas Sanna Rantala kertookin, että suurimmat elämykset Vanhan Rauman kierroksilla syntyvät arkisista asioista: pienistä kujista, piilossa olevista sisäpihoista ja värikkäistä taloista.

   Vuodesta 2009 opastuksia vetänyt Rantala kertoo, että Vanha Rauma onnistuu edelleen hurmaamaan myös hänet, joka on kolunnut kaupunginosan kujia jo vuosia, sekä asukkaan että oppaan roolissa. Rantalaa viehättävät syrjäisimmät kadut, erityisesti pitseistään kuuluisa, syrjäinen Naulamäen alue.

   - Kyllä joskus tulee ihmeteltyä, että ”Täälläkö minä oikeasti asun?”, nauraa Rantala.

   Jos raumalainenkin tuntee Vanhan Rauman lumon, ei ihme, että sen valtaan joutuvat myös tuhannet turistit joka vuosi. Rantalan mukaan ryhmien suosiossa on erityisesti Pyhän Ristin kirkko, jossa ”käydään aina”. Sen lisäksi ”must”-kohteita ovat Vanhan Rauman lukuisat erikoisliikkeet: laukku-, sisustus-, alusvaate- ja kosmetiikkaliikkeet, joissa palvelu on aina yksilöllistä ja valikoima ketjuista poikkeavaa.

Joko kohta on joulu?


   Rauma mielletään yleisesti kesäkaupungiksi, mutta erityisesti Vanhan Rauman alue herää eloon jouluksi. Pimeintä talvea valaisevat Vanhan Rauman jouluvalot, jotka sytytetään molempien pääkatujen varsille joulukuun alussa, ja jotka palavat aina vuoden loppuun asti.

   Vanhassa Raumassa joulun viettoa juhlistetaan keskieurooppalaiseen tyyliin: tori pukeutuu omanlaisekseen joulutoriksi, jonka tunnelmallisissa kojuissa tarjoillaan ruokaa ja juomaa. Joulutunnelmaa luovat myös konsertit sekä joulupukin paja, jossa lapset pääsevät tapaamaan joulupukin. Yksi Vanhan Rauman jouluviikkojen kohokohtia on ehdottomasti 15.12. Pyhän Ristin kirkossa järjestettävä Kauneimmat Joululaulut -maratontapahtuma. Ja mikä olisikaan sykähdyttävämpi miljöö päästä joulutunnelmaan kuin satoja vuosia paikallaan seissyt, historiaa mukanaan kantanut idyllinen, joulun valoihin puettu kivikirkko.

Salaperäinen Sammallahdenmäki

   Sammallahdenmäen pronssikautinen hautaröykkiöalue entisen Lapin kunnan Kivikylässä hyväksyttiin maailmanperintöluetteloon vuonna 1999 Suomen ensimmäisenä arkeologisena kohteena. Noin kilometrin läpimittaisella kallioalueella sijaitsee 36 kivistä koottua hautaröykkiötä, joista suurin osa on isoja hiidenkiukaita tai matalia kehäröykkiöitä. Tunnetuimmat röykkiöt ovat laakea suuri nelikulmainen latomus, "Kirkonlaattia" sekä pitkä ja korkea vallimuodostelma "Huilun pitkä raunio". Kirkonlaattian kaltaista muodostelmaa ei tunneta muualta Suomesta, ja sen muoto on poikkeuksellinen myös koko Skandinavian pronssikulttuurin alueella.

   Museovirasto on tutkimuksissaan ajoittanut korkeimmalla kohdalla sijaitsevan haudan pronssikaudelle, ajalle 1300–1000 eaa., ja alimmalla tasolla olevan haudan varhaiselle rautakaudelle 170 eaa.–80 jaa. Röykkiöistä on löytynyt ihmisluita, paasiarkkuja ja sarjarannerenkaan katkelma, ja Sammallahdenmäen röykkiöalue onkin Pohjoismaiden edustavin läntisen pronssikulttuurin kohde. Alueella vierailee vuosittain tuhansia turisteja, joista valtaosa on ulkomaalaisia. Sammallahdenmäen alueeseen voi tutustua itsenäisesti, mutta eniten siitä saa irti opastetuilla kierroksilla.

Anna merituulen tyhjentää

   Raumalla kun ollaan, mereltä ja merellisyydeltä ei voi välttyä. Rauman historia on pitkälti merenkulun historiaa, ja meri on keskeinen elementti myös nykypäivän Raumalla. Muutama vuosi sitten perustettu Selkämeren kansallispuisto levittäytyy Rauman rannikolla esitellen maamme monimuotoista sisäsaaristoa isoine metsäisine saarineen, lehtoineen ja perinnemaisema-alueineen.

   Raumalla meri on turistillekin helposti saavutettavissa. Rauman kolme matkailusaarta, Kylmäpihlajan majakkasaari, Kuuskajaskarin linnakesaari ja Reksaaren luontosaari ovat luonteeltaan hyvin erilaisia ja sijaitsevat aivan kaupungin kupeessa, jonne kesäaikana kuljettaa vesibussi päivittäin. Saarilla pää tyhjenee arjen paineista kun suuntaa katseen horisonttiin ja antaa merituulen tuivertaa ja viedä ajatukset mukanaan kauas merelle…Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »