Nro 4-2013
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Aina ; 
Avainsanat: Laitilan Terveyskoti, Hyvinvointikeskus Poukanville, Lokomat-kävelyrobotti, kävelyterapia, Paulina IiskalaElämyksiä matkailusta
– halvaantumisen jälkeenkin

Monen pariskunnan matkustelu on vaikeutunut toisen sairastumiseen myötä. Toisesta on tullut hoitaja ja toisesta hoidettava, ja elämä pyörii kotona sairauden ympärillä. Matkustelun ei tarvitse olla hankalaa.


  Laitilan Terveyskotiin ovat pariskunnat tervetulleita, ja tarjolla on elämyksiä kummallekin. Halvaantuneelle Terveyskodin erikoisuus on kuntoutuksen huipputeknologiaa edustava Lokomat-kävelyrobotti, joka mahdollistaa kävelykuntoutuksen jopa täysin halvaantuneelle. Terveyskodin Hyvinvointikeskus Poukanville taas tarjoaa mukaan lähtevälle puolisolle mahdollisuuden nauttia omasta ajastaan hemmotteluhoitojen ja liikunnan parissa. Majoittuminen onnistuu pariskunnalle samassa huoneessa eri ohjelmin.

Mielekästä ja tehokasta harjoittelua

   Robottiavusteista kävelyterapiaa suositellaan halvaus- ja aivovammapotilaille, erilaisia neurologisia sairauksia sairastaville, selkäydinvammaisille sekä tuki- ja liikuntaelimistön ongelmista kärsiville. Kävelyterapia voidaan aloittaa melko pian halvauksen jälkeen, ja näkyvimmät parannukset liikkumiseen saavutetaan ensimmäisen puolen vuoden aikana. Terveyskodissa kävelyterapia voi olla osa laitoskuntoutusjaksoa, tai asiakas voi käydä pelkästään kävelyterapiassa. Useimmiten hoitoon tullaan lääkärin lähetteellä, mutta kävelyterapiaan voi hakeutua omasta tai omaisen aloitteesta, sillä hintakaan ei päätä huimaa.

   Fysioterapeutti Paulina Iiskalan mukaan tärkeä etu kävelyrobotin käytössä on sen mahdollistama moninkertainen toistojen määrä normaaliin liikehoitoon verrattuna. Juuri lukuisat toistot aktivoivat tehokkaasti hermostoa herätellen niitä osia, joilla on mahdollista palautua. Urheilijatkin pyrkivät hermoston aktivoimiseen tekemällä suorituksestaan tuhansia toistoja.

   Laitilan Terveyskodin kokemusten mukaan Lokomat-laitteen ansiosta asiakkaat kotiutuvat vaikeankin halvaantumisen jälkeen keskimäärin puolet nopeammin kuin aiemmin käytetyillä kuntoutusmenetelmillä.

   Tietokoneohjatun kävelyrobotin kanssa harjoittelu on mielekästä, ja se vaikuttaa positiivisesti mielialaan. Pyörätuolilla liikkuvalle on suuri kokemus nähdä laitteen edessä olevasta kokovartalopeilistä itsensä kävelemässä.

   Robotiikan avulla toimitaan suorituskyvyn äärirajoilla niin, että robotti auttaa siinä, mitä asiakas ei itse pysty tekemään ja sen avulla käydä jopa tehokkaalla ”juoksulenkillä”. Harjoittelumotivaatiota tehostavat interaktiiviset harjoitteet ja pelit, joiden avulla harjoitellaan yhä parempaa kävelyä. Harjoitukset tallentuvat tietokoneelle, josta asiakas itsekin näkee harjoittelun vaikutuksen kävelyynsä.

   Robotista on hyötyä silloinkin, kun esimerkiksi totaalisesta selkäydinvammasta johtuen alaraajojen toimintakykyä on mahdoton palauttaa.

   – Laitteen käyttäminen edistää vatsantoimintaa, kehittää keskivartalon hallintaa sekä ehkäisee lihasjäykkyyttä ja luukatoa, luettelee Iiskala.

   Liikunnallisen Laitila-matkan jälkeen molemmat palaavat kotiin mieli ja keho virkistyneinä.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »