Nro 4-2013
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Vehmaa, Balmoral Red, Hyvää Vehmaalla -tapahtuma, Sadonkorjuumarkkinat, Rautila, Outi Heiskanen, Oheistaidekoti, kotiseutumuseo, kivityömuseo, ruotusotamiehen torppa, Anna-Liisa Meskus


Lahdingon luontopolulla pääsee tutustumaan myös entiseen kivilouhosalueseen.

Vehmaa Vakka-Suomen sydämessä

Keskellä kauneinta Varsinais-Suomea sijaitseva Vehmaan kunta on idyllinen matkailukohde Pohjanlahden Rantatien kävijöille.


  Vehmaan nimen merkitystä ja alkuperää on pohdittu paljon. Sana ”vehmane” merkitsee hyvää, miellyttävää. Vehmaa tarkoittaa myös vesiperäistä lehtimetsää ja viljeltyjä alavia vainioita. Vehmaan seutu onkin kaunista ja rehevää. Sille tunnusomaista ovat polveilevat laaksot puhdasvetisine järvineen ja viljavine peltoineen.

Punaisen graniitin pitäjä

   Alueen luontoon kannattaa tutustua Lahdingon kyläyhdistyksen hoitamalla luontopolulla. Se sijaitsee Tummamäen alueella, josta on aikoinaan louhittu kuuluisaa Vehmaan punaista graniittia. Kiviteollisuus näytteli aikoinaan merkittävää roolia paikkakunnalla ja toi monelle toimeentulon. Luontopolulla pääsee tutustumaan entiseen kivilouhosalueeseen, mikä on ainutlaatuinen kokemus.

   Patikoinnin lomassa voi kiivetä näkötorniin ihailemaan ympäröiviä kansallismaisemia sekä poiketa polunvarren laavulle nauttimaan retkieväistä luonnonrauhassa.

Vilkasta kyläelämää

   Kesäisin Vehmaalla järjestetään monenlaisia tapahtumia. Leimaa-antavaa tälle pienelle, n. 2500 asukkaan kunnalle on vilkas kyläelämä. Vuosittain järjestettävän teräsmieskisan kilpailureitti kulkee Vehmaan kauniissa, keväisessä luonnossa.

   Hyvää Vehmaalla -tapahtumaa vietetään niin ikään aina touko-kesäkuun vaihteessa. Ulkoilmatapahtuma käsittää torimyyjäisiä ja monenlaisia esiintymisiä sekä kilpailuja, mm. paikkakunnalla suositun markkinahölkän.

Rautilan kyläidylli

   Sadonkorjuumarkkinat vetävät väkeä Rautilan kylään elokuun lopulla. Täällä pääsee nauttimaan vanhanajan maalaistunnelmasta. Torikojuissa on tarjolla nimensä mukaisesti mm. paikallisia herkkuja ja kaikenlaista muuta ostettavaa. Tapahtumaan kuuluu myös erilaista hauskaa toimintaa niin aikuisille kuin lapsille. Idyllinen Rautila sijaitsee Vehmassalmen rannalla. Kyläyhdistyksen ylläpitämä rantasauna lämpiää iltaisin, jolloin voi samalla pulahtaa uimaan Vehmassalmen virkistäviin vesiin. Vanha kylämiljöö on säilyttänyt omaleimaisuutensa ja viihtyisän ilmeensä.

   – Matkailijat ovat vasta löytämässä Rautilan, kunnanjohtaja Anna-Liisa Meskus kertoo ja vinkkaa, että omaa kotia suunnitteleville on tarjolla myös kunnan omakotitontteja kohtuulliseen hintaan ja jopa rannan välittömästä läheisyydestä.

Outi Heiskasen Oheistaidekoti

   Taiteen ystäviä hemmotellaan erilaisilla näyttelyillä ja tapahtumilla, joita järjestetään kuvataiteilija, taidegraafikko, akateemikko Outi Heiskasen Oheistaidekodissa. Talon nimi Oheistaidetalo tulee Heiskasen käyttämästä taiteilijanimestä Oheis. Oheistaidekoti sijaitsee Vinkkilässä.

Sukellus kyläseudun historiaan


   Paikkakunnan historiaan pääsee tutustumaan kesäisin Vehmaan kotiseutuyhdistyksen ylläpitämässä museoryppäässä, johon kuuluvat kotiseutumuseo, kivityömuseo sekä ruotusotamiehen torppa.

   Museot toimivat Huolilan tilan alueella Lahdingon kylässä. Kotiseutumuseo sijaitsee tilan 1800-luvulla rakennetussa päärakennuksessa. Talon tampurissa on vaihtuvia näyttelyitä.

Komeita kivenlouhijoita ja vihaisia isäntiä

   Vehmaan kivenlouhinnan ja -työstämisen perinteistä kertova kivityömuseo on perustettu Huolilan tilan vanhaan kivinavettaan. Museo kertoo kivityömiesten elämästä. Pysyväisnäyttelyssä esillä mm. oikea kivireki.

   Teollinen louhinta aloitettiin Vehmaalla 1800-luvun lopussa. 1900-luvun alussa Vehmaan punaista graniittia louhi jopa 600 miestä. Louhijoita arvostettiin ammattimiehinä, vaikka talonisännät heitä hieman karsastivatkin. Syynä saattoi olla se, että nuoret, salskeat työmiehet olivat talontyttärien suosiossa.

   Vehmaan punainen graniitti tunnetaan nimellä Balmoral Red. Kivi muistuttaa skottilaista graniittia, josta Englannin kuninkaallisten lomalinnana tunnettu Balmoral on rakennettu. Graniittia tuotettiin rakennusmateriaaliksi ja katukiviksi sekä haudoille ja muistomerkkeihin.

Ruotusotamiehen torppa

   – Näkemisen arvoinen kohde on myös Huolilan tilalla sijaitseva ruotusotamiehen torppa, Anna-Liisa Meskus toteaa.

   Ruotsi-Suomeen perustettiin 1600-luvulla ruotujakolaitos. Pitäjät jaettiin kylittäin ruotuihin, joihin kuului useampi talo. Kunkin ruodun tuli palkata sotamies ja rakentaa tälle oma torppansa. Torppaan kuului aina talousrakennuksia sekä pieni kasvimaa. Myös Huolilan tila ylläpiti muutaman muun talon kanssa ruotusotamiestä, jonka 1700-luvun lopulla rakennettuun torppaan matkailijat pääsevät tutustumaan kesäisin. Torppa esittelee sitä, miten mm. sotamiehet Johan Frisk ja Matts Risberg elelivät siellä muinoin perheineen.Tekstin kirjoittiIrmeli Kojonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »