Nro 4-2013
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Teatterit, orkesterit ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Uusikaupunki, Kaupunginlahti, vierassatama, Isokarin majakkasaari, Kulttuurihistoriallinen museo, Bonk-keskus, Uudenkaupungin Automuseo, Uudenakupungin Teatteri


Idylliset puutalot ovat Uudenkaupungin sielu. Keskusta-alueelta noin kilometrin säteeltä löytyy kaikkiaan 600 puutaloa. Kuva: Uudenkaupungin kaupunki.

Uusikaupunki ja sen kiehtovat puutalokorttelit

Saaristomeren rannalla sijaitseva Uusikaupunki on mielenkiintoinen matkakohde ympäri vuoden. Vanhat puutalokorttelit, meren läheisyys ja vaikuttava luonto luovat upeat puitteet lomalle.


  1800-luvulla elettiin purjelaivojen kulta-aikaa. Sen myötä satamakaupungeissa kauppa kukoisti ja ulkomaiset vaikutteet saapuivat Suomeen.

   – Tuolta aikakaudelta on Uudessakaupungissa jäljellä yksi Suomen hienoimmin säilyneistä puutaloalueista, Irmeli Laaksonen matkailutoimesta toteaa.

   Keskusta-alueelta noin kilometrin säteellä löytyy kaikkiaan 600 puutaloa. Idylliset puutalot ovat Uudenkaupungin sielu. Huolella kunnostetuista taloista merkittävä osa on noin 160-vuotiaita ja yhä asuinkäytössä.

Kävelyretkelle Kaupunginlahdelle

   Aivan keskustassa sijaitsee Kaupunginlahti, jossa järjestetään etenkin kesäisin mutta myös joulun alla monenlaisia tapahtumia. Lukuisat puodit ja pikkuliikkeet houkuttelevat uniikeilla tuotteillaan. Ravintoloissa voi tutustua paikallisiin herkkuihin kaikessa rauhassa, ilman kiireen häivää. Kalaruokien ystäviä hemmotellaan meren antimiin erikoistuneissa ruokapaikoissa. Kala on aina tuoretta, sillä sitä saadaan joka päivä lähivesiltä. Pienet ravintolamiljööt ovat usein kiehtovia, ja oma nähtävyytensä sinänsä. Täällä kannattaa viivähtää tuokio ja nauttia historiallisen pikkukaupungin tunnelmasta.

Saaristo kutsuu

   Rannikkokaupungissa myös veneliikenne on vilkasta. Uudenkaupungin vierassatama on valittu jo kolmesti Suomen parhaaksi vierassatamaksi. Se palvelee veneilijöitä toukokuulta aina syyskuun loppuun asti. Toinen monipuolinen vierassatama sijaitsee kuvankauniilla Pyhämaan alueella.

   Vaikkei venettä omistaisikaan, voi merelle lähteä muutenkin. Opastetut kalareissut saaristoon, erilaiset teemaristeilyt ja saarikohteet, kuten Isonkarin majakkasaari, ovat vain osa tarjontaa. Merihistoriaan voi perehtyä mm. Kulttuurihistoriallisena museona toimivassa tupakkatehtailija Wahlbergin porvariskodissa, jonka yläkerrassa on merenkulkuun liittyvä näyttely. Se esittelee Uudenkaupungin merenkulkua aina purjelaivakaudelta lähtien meidän päiviimme asti ja antaa laajempaa perspektiiviä kaupungin historiaan.

Hienot hepenet vievät aikamatkalle

   Wahlbergin porvariskodin alakerrassa pääsee taas kurkistamaan tuon ajan säätyläiskodin elämään. 1900-luvun alkuun asti ihmisen vaatetuksesta saattoi päätellä tämän aseman ja säädyn. Vain tietyssä asemassa oleva henkilö saattoi pukeutua viimeisimmän muodin mukaan. Uudenkaupungin museon näyttely esittelee hauskalla tavalla merenrantakaupungin pukumuotia 1800–1900-lukujen taitteessa. Kiehtovassa pienoisnäyttelyssä on puolestaan esillä aikakauden muotipaperinukkeja.

   Perheen pienimpien mieleen ovat Ellenin kulmakauppa, jossa pääsee ratkomaan salapoliisitehtäviä, sekä piharakennuksessa sijaitseva suutarinverstas.

Bonkia ja panimoperinnettä

   Uudenkaupungin omintakeisuutta voi kummastella toimintavapaiden koneiden ja laitteiden Bonk-keskuksessa. Bonkin opastetulla kierroksella kuullaan tarinaa Bonkin suvun tapahtumista ja mullistavista keksinnöistä kolmen sukupolven ajalta. Oy Bonk Ab on kuvitteellinen perheyhtiö, jonka ympärille on kehittynyt aivan oma historiansa. Piharakennuksessa on pieni Baby Bonk -paja lapsille omien Bonk-koneiden rakentelua varten.

   – Panimoperinteitä vaalitaan suositussa ja palkitussa erikoisoluiden ja -siidereiden pienpanimossa, josta tuotteita voi myös ostaa ja johon järjestetään vierailuja ryhmille tilauksesta, Laaksonen kertoo.

Suomalaisen auton 100-vuotisjuhlaa Uudenkaupungin Automuseossa

   Uudessakaupungissa toimii Suomen laajin automuseo. Saman katon alle on kerätty komeita ajopelejä kolmen näyttelyhallin verran. Kokoelma sisältää yhteensä yli 100 autoa, joukossa klassikoita ja erikoisuuksia Kupla-volkkarista amerikanrautoihin. Laaja merkki- ja mallivalikoima takaavat, että mielenkiintoa riittää. Myös suomalaisten oma Saab-merkki on hyvin esillä.

   Vuonna 2013 museossa vietetään ensimmäisen suomalaisauton, Korvensuun valmistumisen 100-vuotisjuhlaa. Sen ohella Uudenkaupungin Automuseossa pääsee ihailemaan muitakin keskeisiä suomalaisen autoilun virstanpylväitä.

   Uudenkaupungin autotehtaan tarkka pienoismalli havainnollistaa autotuotannon huimaa kehitystä maassamme sadan vuoden aikana. Mielenkiintoisia käyntikohteita ovat niin ikään museon yhteydessä toimiva kokeellinen entisöintipaja sekä sen oma myymälä, josta voi tehdä löytöjä.

Syyskauden teatteriohjelmaa

   – Kaupungistamme löytyy varsin aktiivinen ja tasokas harrastajateatteri. Syyskaudella luvassa on myös uutta ohjelmaa, Laaksonen muistuttaa.

   – Jari Luolamaan ohjaama Jatsitytön salakapakka vie katsojat kieltolain vuosiin. Kyseessä on musiikkinäytelmä, jossa kuullaan monia tuttuja kappaleita, hän kertoo.

   Marraskuun puolivälistä joulukuun puoleenväliin asti esitetään Saiturin Joulua, joka on Charles Dickensin rakastettu klassikkotarina itarasta miehestä, joka lopulta ymmärtää joulun merkityksen. Ohjaus on Joel Elstelän käsialaa, samoin kuin tammikuussa alkavan, televisiosta tutun Pokka pitää -näytelmän. Tässä teatterisovituksessa Hyacinth Bucket ottaa hienostuneesti haltuunsa Emmet-paran luotsaaman teatteriseurueen murhamysteeriharjoitukset. Luvassa on kommelluksia ja yllättäviä käänteitä.

Haavi auki -teemaviikot


  Laaksonen kehottaa tutustumaan myös yrittäjien ja Uudenkaupungin kaupungin yhteiseen Haavi auki -kampanjaan. Sen teemaviikoilla on odotettavissa monenlaisia hauskoja tempauksia ja hyviä tarjouksia, kuten ennen joulua järjestettävä Joulurysäys viikolla 47. Lisätietoja kampanjasta: www.haaviauki.fiTekstin kirjoittiIrmeli Kojonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »