Nro 4-2013
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Kustavi, Restaurant Grill, Kustavin Kipinä, Per-Erik Silver, Pekka Kuru, arkkitehtuuri, moderni taide, saaristolaisruoka, Kipinän popUp-ravintolaHuippukokki kohtaa luovuuden Kipinän Kustavissa

Restaurant Grill ja Kustavin Kipinä tarjoavat elämyksiä mielelle ja kielelle Kustavissa.


  Vajaa kolme vuotta sitten perustettu Kustavin Kipinä tarjoaa kaikkia aisteja hivelevän elämyksen taiteesta, saaristolaisruuasta ja luonnosta nauttiville ryhmämatkailijoille. Arkkitehti Pekka Vapaavuoren Kustavin saaristomaisemaan suunnittelemassa talossa puitteet kokousten, koulutustilaisuuksien ja erilaisten juhlien järjestämiselle ovat ensiluokkaiset: avarat ja valoisat tilat, rauhoittava luonto ympärillä, sujuvasti toimivat palvelut sekä herkulliset ruokailut takaavat unohtumattoman kokemuksen.

   Talon arkkitehtuuri ja sisustukseen olennaisesti kuuluva moderni taide ovat näkemisen arvoisia jo sellaisinaan, mutta Kipinässä järjestetään myös korkeatasoisia nykytaiteen näyttelyitä ympäri vuoden, mikä tekee Kipinästä houkuttelevan kohteen taiteen ystäville.

   – Meillä päättyi juuri 15. näyttelymme, ja 16:tta rakennetaan parhaillaan, kertoo Kipinän yrittäjä Pekka Kuru.

   – Ryhmämatkailijoille tarjoamme kierroksen näyttelyssämme, ja ruokailu järjestyy talviaikaan 40–50 henkilölle, kesäisin noin 70:lle.

   Tilauksesta järjestettävät kokkikurssit ovat hauska ja hieno tapa vaikkapa tiimityön harjoittelemiseen tai yhdistysten virkistyspäivän ohjelmaksi.

   Työyhteisövalmentajana pitkään toiminut Pekka Kuru kertoo, että Kipinä on alusta asti suunniteltu tilaksi, joka palvelee työn ja työyhteisön kehittämistä, ruokkii luovuutta ja toimii mahdollisimman monipuolisesti myös tapahtuma-, ateljee- ja galleriatilana. Kipinän konsertit ja näyttelyt ovatkin olleet suosittuja.

   Yksi Kipinän menestystapahtumista on sen popUp-ravintolakonsepti, jossa huippukeittiömestarit vuoroviikoin loihtivat Kipinän ravintola-asiakkaiden nautittavaksi saaristolaisherkkuja. Neljä viikkoa saaristolaisruokaa mestareiden käsistä – Kipinän popUp-ravintola on muodostunut menestykseksi: kuluneena kesänä Kipinässä herkutteli yli 1000 ruokailijaa.

Loppuelämän koti löytyi Kustavista


   Kipinän vakituisena keittiömestarina toimii Per-Erik Silver, joka maailman huippuravintolat koluttuaan päätti muutama vuosi sitten asettua meren äärelle Kustaviin, ja avasi sinne oman pikku ravintolan. Restaurant Grill palvelee nyt hyvän ruuan ystäviä aterioilla, joissa kala, lammas ja paikallinen Black Agnus -härkä täydentyvät lähimaastojen marjoilla, sienillä ja juureksilla.

   Silver sanoo avoimesti saavuttaneensa elämässään kaiken sen, mistä on haaveillut. Nyt on aika kenties loppuelämän haaveelle: omalle ravintolalle, jonka kiireettömässä ilmapiirissä, punaisen tuvan seinien sisällä, keittiömestari saa toteuttaa unelmaansa klassisesta, skandinaavisesta saaristolaisruuasta.

   – Puhdasta ruokaa, puhdas luonto ja rauhallinen miljöö – sen enempää ei vaadita menestykseen, Silver uskoo, ja lienee oikeassa, sillä kaukaisen Kustavin piskuiseen Restaurant Grilliin lähdetään ruokamatkalle lähikunnista, Turusta, Uudestakaupungista ja jopa Helsingistä asti. Silver lupaa, että kotimatkalla ei tarvitse poiketa snagarilla, sillä Grillissä ei tarjoilla ”piperrystä” vaan kunnon kokoisia annoksia, joista saa rahalleen vastinetta.

   Kesäaikaan Grillin miljöötä täydentää oma kesäkauppa, josta matkailijoille myydään mukaan öljyä, lihoja ja itse tehtyä leipää – sitä lähiruokaa, josta Silver itse joitakin aikoja sitten sanoi sen ”olevan vitsi”. Onneksi puheensa voi aina pyörtää. Niin teki myös Silver, joka nyt hyödyntää Kustavin ja lähialueen tuotteita ja uskoo lähiruuan taikaan. Hyvästä syystä:

   – Puhtaalle, kotimaiselle lähiruualle on kysyntää. Kun sen voi yhdistää maakuntamatkailuun, tuloksena on täysi vatsa ja hyvä mieli, Silver uskoo.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »