Nro 3-2013
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Kesä ; 
Avainsanat: Kuopio, eläinpuisto, Marita Mömmö, latokahvio, piknik


Kuopion Eläinpuistossa on leppoisa maalaistunnelma.

Kesäparatiisi kutsuu

Kuopion Eläinpuistossa matkailijat voivat hämmästellä muun muassa parrallista kanaa sekä ”sikaa lampaiden vaatteissa”.


  ”Kyllä maalla on mukavaa”, todetaan tutussa iskelmäkappaleessa. Kukapa voisikaan vastustaa maalaisidylliä parhaimmillaan – vehreää kesäparatiisia, jonka keskellä kukot kiekuvat ja lampaat määkivät, lehmät tervehtivät möreillä äänillään ja hanhet kaakattavat.

  Aitoa maalaisympäristöä kaipaaville oikea osoite on Kuopion Eläinpuisto, nähtävyys, joka on vuosien saatossa noussut yhdeksi Kuopion suosituimmista matkailukohteista. Eläinpuisto on perinteinen maatila, jonka mailla asustelee pitkälle toistasataa kotieläintä. Puistossa voi tavata kaikki tavallisimmat maatilaeläimet, kuten ankat, hanhet, kanat, siat, lehmät, hevoset, lampaat, vuohet ja kissat. Siellä voi tutustua muun muassa viehättävään Helmi Orvokki -rouvaan, joka on 200-kiloinen emakko.

  – Helmi Orvokki tykkää ruoan jälkeen ottaa kunnon nokoset auringonpaisteessa. Siinä se rötköttää ja ottaa välillä mutakylpyjä, Kuopion Eläinpuiston pitäjä Marita Mömmö kuvailee.

  Eläinpuistossa asustelee myös valloittava parivaljakko, Maria ja Demsy eli aasi ja Shetlanninponi.

  – Ne ovat aivan erottamattomat. Jos Maria lähtee tarhasta, niin Demsy huutaa ihan kamalasti sen perään ja haluaa mukaan; ja kun Demsyn taluttaa ulos tarhasta, niin Maria seuraa kiltisti perässä, Mömmö kertoo.

  Erityisen suloista katseltavaa ovat Eläinpuistoon vuosittain syntyvät eläinvauvat. Kävijät pääsevät seuraamaan esimerkiksi pikkukilien, karitsoiden ja vasikoiden iloista kirmailua ja voivat katsella kuinka pörröiset vastasyntyneet tiput taapertavat haparoiden eteenpäin.

Eksoottisia eläimiä

  Eläinpuiston erikoisin otus on villasika, joka on alun perin unkarilainen maatiaissika. Sen ihoa peittää kauttaaltaan kihara punaruskea karva.

  – Olen sanonut monille, että se on sika lampaiden vaatteissa, Marita Mömmö nauraa.

  Pitkän karvan ansiosta villasika pärjää mainiosti ulkona myös talvella. Rotu on verrattain harvinainen, sillä villasikoja on jäljellä enää pari tuhatta yksilöä maailmassa. Suomessa niitä on vain muutamalla tilalla. Kyseessä on varsin leppoisa kaveri, sillä villasika on luonteeltaan tavallista maatiaissikaa lempeämpi ja rauhallisempi.

  Lintueläimistä eksoottisin on 2,5-metriseksi kasvava pitkäkaulainen strutsi, jota tapaa villinä Afrikassa. Strutsi tunnetaan erityisesti nopeista ja vahvoista jaloistaan sekä lentokyvyn puutteestaan. Se pystyy juoksemaan jopa 70 kilometrin tuntinopeutta ja puolustautuu potkaisemalla vihollistaan. Tarhatut strutsit ovat useimmiten melko uteliaita ja nokkivat mielellään kiinnostuksenkohteitaan, joten hyvässä lykyssä ne saattavat maistaa myös jonkun aidan lähellä seisovan hihansuuta, jos saavat siihen tilaisuuden.

  Eläinpuiston toinen lintuerikoisuus on partakana, toisin sanoen kana, jonka nokan alla hulmuaa leveä parta. Rotu on kotoisin Ranskasta. Partakana on talvikana, joten se viihtyy mainiosti Suomen viileässä ilmastossa, mutta kärsii kuumista hellepäivistä. Lasten suosikkieläimiin kuuluvat myös kalkkunat, joiden jatkuva kalkatus naurattaa perheen pienimpiä.

  – Ei tarvitse muuta kuin pitää vähänkin korkeampaa ääntä tai taputtaa, niin kalkkunat vastaavat heti erikoisella äänellään ja sanovat koli, koli. Se huvittaa kovasti lapsia, naurahtaa Marita Mömmö.

Leppoisaa maalaistunnelmaa

Kuopion Eläinpuisto tarjoaa kävijöille ennen kaikkea viihtyisän ympäristön kesäpäivän viettoon, leppoisaa maalaistunnelmaa sekä mahdollisuuden päästä turvallisesti eläinten lähelle.

  – Täällä voi paijata kissanpentuja, silittää poneja ja rapsuttaa pikkupossuja. Pupuille ja lampaille voi syöttää heinää aidanraosta, Marita Mömmö sanoo.

  Eläinpuisto sijaitsee noin kahdenkymmenen kilometrin päässä Kuopiosta. Kävelymatkat alueella ovat erittäin lyhyitä ja aitauksia voi kiertää joko listan mukaisessa numerojärjestyksessä tai mielensä mukaan. Kiertelyn lomassa voi poiketa idyllisen latokahvion terassille maistelemaan jäätelöä tai nauttimaan virvoitusjuomia. Kahviossa myydään myös matkamuistoja.

  Jos kotoa ottaa makkarapaketin mukaan, voi nälän taltuttaa jossakin alueen lukuisista grillikatoksista. Monet kävijät ottavat mukaan viltin ja eväät ja pitävät piknik-tauon maatilan vihreällä nurmella.

  Kuopion Eläinpuisto on avoinna toukokuun puolivälistä elokuun puoliväliin. Siellä käy vuosittain noin 20 000 vierailijaa, joista suurin osa on lapsia ja lapsiperheitä.

  – Erityisesti keväisin täällä käy paljon bussiryhmiä päiväkodeista ja kouluista. Jotkut viettävät täällä jopa kevätjuhlaansa. Lasten ohella Eläinpuistossa vierailee jonkin verran myös ikäihmisiä.

  – Palvelukodeista mummut ja papat käyvät rapsuttelemassa possuja ja verestämässä muistojaan, Marita Mömmö kertoo.

  Kuopion Eläinpuisto on päiväkohde. Pitkämatkalaiset löytävät kuitenkin itselleen yösijan lähiseudulta. Lyhyen ajomatkan päässä sijaitsee hotelleja sekä tasokas leirintäalue Matkailukeskus Rauhalahti, jossa voi yöpyä karavaanialueella tai leirintämökissä.Tekstin kirjoittiSuvi Roselli


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »