Nro 3-2013
Luokittelu: Savo ;  Pohjois-Karjala ;  Alue-esittelyt ;  Aina ; 
Avainsanat: Sininen Tie, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala, Kuopio, Siilinjärvi, Outokumpu, Joensuu, Tohmajärvi

Sininen Tie – historiallisesta vaellusväylästä nykyaikaiseksi matkailureitiksi


Suomen Sininen Tie päättyy Tohmajärvelle, joka sijaitsee Venäjän rajalla. Luontomatkailijalle Tohmajärvi on paratiisi. Tässä kuutamokalastusta Jänisjoella. Kuva: Tohmajärven kunta

Sininen Tie – osa 3.

Tässä numerossa päättyy kolmiosainen sarja Suomen Sinisestä Tiestä, joka on yksi Suomen vanhimmista virallisista matkailuteistä. Tien varrella reitti on merkitty virallisilla ruskeapohjaisilla kilvillä, joissa on selkeästi näkyvillä Sinisen Tien nimi ja oma tunnus.


  Sininen Tie seuraa vesireittiä pitkin tuhansia vuosia vanhaa väylää lännestä itään. Reitti alkaa Atlantin rannalta Norjasta ja jatkuu aina Äänisjärven rannalle Venäjän Karjalaan. Sinisen Tien Suomen osuuden länsipäästä, Vaasasta, pääsee meritse Ruotsin puolelle ja sieltä edelleen Norjan Siniselle Tielle. Idässä Sinistä Tietä voi jatkaa Tohmajärven Niiralan raja-asemalta Venäjän Karjalaan.

Viiden maakunnan reitti

  Suomen Sininen Tie on lähes 550 kilometrin pituinen kulkien peräti viiden maakunnan läpi. Merenkurkun rannikkoalue, Pohjanmaa, Keski-Suomi, Savo ja Karjala tarjoavat mielenkiintoiset puitteet aktiiviseen vapaa-ajan viettoon. Reitin varrella olevat aluekokonaisuudet poikkeavat toisistaan niin maantieteellisesti, luonnonolosuhteiltaan, kulttuuritaustaltaan, nähtävyyksiltään kuin myös palveluyritystoiminnaltaan.

  Sinistä Tietä Suomen halki kulkiessa tarjolla on jatkuvasti uusia, erilaisia elämyksiä. Vaasasta lähtiessä reitti halkoo pohjalaismaisemia, joille lakeudet ja jokivarret ovat leimallista. Keski-Suomea taas sävyttävät järvet ja metsät. Savolainen maisema on pinnanmuodostukseltaan vaihtelevaa, ja vesistöjä on runsaasti. Pohjois-Karjalaan tultaessa vaaramaisemissa näkyy jyhkeitä hirsilinnoja.

  Matkan varrella kielikin vaihtuu rannikkoruotsista pohjalaismurteiksi ja edelleen savolaismurteista karjalaismurteiksi. Jokaisella murrealueella on omia, tyypillisiä mutta ehkä yllättäviäkin sanoja ja sanontoja. Matkalla kannattaa tutustua myös maakuntien perinteisiin arki- ja pitoruokiin.

Kaupungin vilinää ja maaseudun rauhaa

  Sinisellä Tiellä voi viettää kaupunkilomaa nauttien vilkkaasta torielämästä, tapahtumista ja nähtävyyksistä. Maaseudulla sen sijaan kiire unohtuu. Retki maalle tarjoaa lepoa ja rauhaa, mutta myös monenlaista toimintaa luonnosta eri tavoin nauttien. Kulttuurimatkaajalle Sinisellä Tiellä on tarjolla niin kesällä kuin talvellakin muun muassa suuri valikoima teattereja, kulttuurifestivaaleja, urheilutapahtumia, markkinoita ja kansanjuhlia. Monet tapahtumat järjestetään vuosittain, ja ne voidaan suunnitella etukäteen matkaohjelmaan. Osa voi tulla iloisena yllätyksenä matkan varrella – nehän ne ovat matkan suola!

OSA 3 Kuopiosta Tohmajärvelle lyhyesti

  Kolmas ja viimeinen osuus Sinisellä Tiellä kulkee Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakuntien poikki Tohmajärvelle. Niiralan rajanylityspaikalta valtakunnallinen Sininen Tie jatkuu edelleen Venäjän Petroskoihin.

  Nyt esiteltävä osuus alkaa Pohjois-Savon maakuntakeskuksesta Kuopiosta, yli 100 000 asukkaan kaupungista. Kuopio on perustettu jo vuonna 1775, ja se sijaitsee kauniilla paikalla Kallaveden rannalla. Kuopio on alueen merkittävä koulutus- ja kulttuurikeskus ja aktiivinen ja elinvoimainen korkean teknologian yritystoiminnan keskittymä. Se on myös Suomen ortodoksinen keskus. Kaupunkiin liittyvät oleellisesti höyrylaivaristeilyt, Puijon torni sekä kauppatori, jossa myynnissä on muun muassa perinteisiä kalakukkoja. Kuopiossa järjestetään lukuisia kesätapahtumia, kuten Kuopio Wine Festival, Kuopio Tanssii ja Soi, Kuopio RockCock ja Kuopion komediafestivaali.

  Siilinjärvi sijaitsee usean pääväylän risteyspaikassa, Kuopion pohjoispuolella. Monen tielläliikkujan hämmästykseksi tien varrella kallion päällä seisoo kultaisen kauris, joka on Siilinjärven tunnistettava maamerkki. Siilinjärvi on vahva kasvukunta, jonka asukkaiden keski-ikä on vain noin 39 vuotta.

  Outokummun kaupunkiin saavuttaessa on siirrytty jo Pohjois-Karjalan puolelle. Outokumpu on vanha kaivoskaupunki, joka on saanut uutta nostetta matkailusta. Kaivosalueelle on rakentunut monipuolinen elämyskeskus, jossa nähtävää ja koettavaa riittää kaikenikäisille.

  Joensuu on tärkeä kaupan ja teollisuuden keskus Saimaan Pyhäselän rannalla. Kaupungissa elää vahvana karjalainen perinne, johon voi tutustua esimerkiksi kulttuuri- ja matkailukeskus Carelicumissa. Joensuusta voi tehdä retkiä kauniiseen maakuntaan, ja veneellä pääsee niin Saimaalle, Itämerelle kuin Pielisjärvellekin. Joensuussa kannattaa nauttia kaupungin kulttuuritarjonnasta, kuten teatterista ja musiikista, sekä alueen kulinaarisista herkuista. Joensuun kesäisen rokkiviikon tärkein tapahtuma on Ilosaarirock, joka kerää kymmeniä tuhansia nuoria Joensuuhun.

Alla oleva Kallavesj-laulu kertoo kaihoisasti Kuopiosta, josta tämän osuuden aloitimme. Haluamme sen myötä muistuttaa Suomen murteiden rikkaudesta, mikä on hyvin kuultavissa myös matkatessa Sinistä Tietä päästä päähän.

Aaro J. Jalkanen: Kallavesj-laulu

”Kallavesj, Kallavesj, kaonis saonarantonesj!
Siellä höyrys miesten pinta, siellä illar raohoo rinta
naottii piällep päevän työn, kunnes lyö hetki yön!

Kallavesj, Kallavesj, järvii järvi, siinä pesj
äet mun paetanj monta kertoo, isä särillep pitj mertoo,
veljmies salloo tuulastelj, tiirustelj, riijustelj.

Kallavesj, Kallavesj, kaonis kalarantonesj!
Siellä paesto sären kylyk, poeka kuv vuoan onkeen sylyk,
sääsket purj ja vesj nii lystisti liplatti.

Kallavesj, Kallavesj, suarinesj ja salaminesj!
Tokko suanen koskaa ennee kierteep Puijonsarven nennee,
missä laevat huuteloo: Kuopijoo, Kuopijoo! "Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »