Nro 2-2013
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Nähtävyydet ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Ilmajoki, Namitupa, karamellitehdas, polkagris, jokiristeily, jokilautta, aktiviteetti, kärpäshyppyseinä, kelluntatuolikisa, Pirunpesä, elämysMakeita elämyksiä Ilmajoella

Namitupa houkuttelee perinteisillä karamelleilla ja hulvattomilla elämyksillä.


  Etelä-Pohjanmaalla, Ilmajoen keskustassa sijaitsee mielenkiintoinen tutustumiskohde. Namitupa houkuttelee herkkusuita perinteisillä karamelleilla mutta tarjoaa myös aidon erilaista ja mielenkiintoista tekemistä. Jokiristeilyt ja hulvattomat elämykset soveltuvat niin perheille kuin erilaisille, jopa yli sadan hengen ryhmillekin.

Perinteinen karamellitehdas

  Nimensä mukaisesti Namitupa on pieni karamellitehdas, joka valmistaa toinen toistaan makoisampia sokerimakeisia 1700-luvulta saakka peräisin olevin käsityömenetelmin. Vierailijat saavat Namituvassa seurata opastettuja karamellileipurin työnäytöksiä lasiseinän takaa ja pääsevät myös maistamaan vielä lämmintä ”karamellitaikinaa”. Tutuksi tulevat myös vanhat konelinjastot, joilla isot massat vedetään, irtokaramellit muotoillaan ja tikkarit kääritään. Opastuksen myötä saa myös palan makeaa historiaa.

  Namitupa tunnetaan alkujaan perinteisistä ”Polkagris”-karamelleista jotka tunnistaa tankomaisesta muodosta, punavalkoisesta raidoituksesta ja piparmintun mausta.

  – Polka-karamellien tarina sai alkunsa Ruotsissa vuonna 1859, kun köyhä yksin-huoltajaleski Amalia Eriksson sai maistraatilta oikeuden leipoa omin käsin sokeri-leivonnaisia ja kutsui niitä nimellä ”Polkagris”. Piparmintun makuiset ”Polkaporsaat” saavuttivat pian suuren suosion. Niitä valmistetaan edelleen, sillä Amalia siirsi tarkoin varjelemansa reseptin tyttärelleen Idalle, joka jatkoi karamellien valmistusta, Namituvan yrittäjä Reijo Laine kertoo. Namitupaa ovat tuoneet tunnetuksi myös omat salmiakkituotteet, ”Pirun Väkevät Pohjalaiset”, perinteiset ”Salmiakkinapit” sekä ”Pöyröö puluveri”, joka voitti salmiakki-Finlandian ja valittiin vuoden 2012 parhaaksi salmiakkimakeiseksi.

Tunnelmalliset jokiristeilyt

  Puolentoista tunnin risteily jokilautta Jaakko Ilkalla Etelä-Pohjanmaan suurimmalla joella, Kyrönjoella, on viehättävä kokemus. Omaleimaisessa pohjalaisessa jokimaisemassa leppoisasti risteillessä voi nähdä joen voiman tulvien jättämistä merkeistä sekä kuulla kipparin tarinoita joesta, sen ainutlaatuisen nauha-asutuksen synnystä sekä elämästä ”lakeuren syrämmessä”. Kippari kertoo muun muassa pohjalaisesta jokisaunaperinteestä, johon liittyy myös romantiikan kukoistusta…

  Jokilauttaan mahtuu peräti 52 matkustajaa, ja se on täysin katettu. Tupamainen sisustus pöytäpaikkoineen mahdollistaa myös kahvitukset ja ruokapalvelut osaksi risteilyä. Lisää tunnelmaa tuo mukaan tilauksesta lähtevä pelimanni.

  – Jaakko Ilkka -jokilautan omat lauluvihot ovat aina käytössä, ja usein rantaan kaikuukin komea yhteislaulun sointi, kertoo Laine, jonka mukaan heillä on mahdollisuus vastaanottaa jopa yli sadan hengen ryhmiä. Silloin ryhmä jaetaan kahtia, ja puolet risteilee Kyrönjoella samalla, kun toinen puoli hyppää vanhan traktorin vetämän komean, katetun kärryn kyytiin ja tutustuu lakeus maisemaan ja alueen nähtävyyksiin kärrystä käsin. Matkan varrella ryhmät kohtaavat ja vaihtavat paikkaa keskenään.

  Laineen mukaan risteilyjä toteutetaan paljon myös erilaisilla teemoilla, ohjelmallisina, aktiivista tekemistä sisältävinä luokkaretki- ja tyky-risteilyinä, kokousristeilyinä yrityksille sekä juhlaristeilyinä yritys- ja perhejuhliin. Niiden toteuttaminen on mahdollista monipuolisten elementtien ja hyvien yhteistyökumppanien ansiosta.

  – Meille miljöö, joka mahdollistaa tämän kaiken, on kuin etuoikeus, toteaa Laine.

Pähkähullua yhdessä tekemistä

  Namitupa tarjoaa vierailijoille myös makeita elämyksiä järjestämällä ryhmän toiveiden mukaan liikunnallisia ynnä muita hauskoja ja sopivan jännittäviä aktiviteetteja. Ohjelma voi olla kestoltaan tunnista jopa kaksipäiväisiin toimintakokonaisuuksiin.

  Yksi hauskimmista kokeiluista on muun muassa virkistys- ja polttaripäiviin mainiosti sopiva Kärpäshyppyseinä, jossa osallistujat pukevat tarrapuvut päälle ja lähtevät hyppelemään tarrapinnoitteella varustettuun pomppulinnaan. Riemukkaassa ja liikunnallisessa leikissä tavoitteena on hypätä siten, että jää seinälle kiinni roikkumaan.

  Kelluntatuolikisailussa osallistujat suuntaavat puolestaan lähellä virtaavalle Kyrönjoelle, missä he pukevat vaatteidensa ylle kainaloihin saakka ulottuvat kahluusaapashaalarit, vetävät jalkoihinsa räpylät, ottavat tuolit ja vedessä kelluen kisaavat esimerkiksi juomakatiskan metsästyksessä tai aarteen etsinnässä. Kyrönjoella voi tehdä myös räpylävaelluksen.

  Hurjempaa menoa on luvassa sähköisen rodeohärän selässä yrittäessä pysyä kyydissä sen villissä menossa. Toinen, erilailla hurja elämys on laskeutua köysien avulla Pirunpesään, joka on kallion laella sijaitseva 23 metriä syvä hiidenkirnu.

  – Täällä kun ei maastosta johtuen ylös päästä, niin mennään sitten alas, valottaa Laine eteläpohjalaista extreme-ympäristöä.

  Hieman rauhallisempaa virkistystoimintaa kaipaaville Namitupa järjestää leikkimielisiä kisailuja, kuten puhallusputki- ja jousiammuntakisoja, tasapainoratoja ja toimintarasteja. Laine kertoo, että eväsretkelläkin voidaan paitsi nauttia eväitä kauniissa niemennokassa, tutustua perinnemaisemaan ja jokisaunaan, herätellä ruokahalua erilaisia tehtäviä luonnossa ratkoen tai vaikkapa ajella suurella luksusveneellä tutustumaan viinitilan kellariin.

  – Meillä mottona on Elämyksillä elämästä makeampaa, Laine tiivistää yrityksen toiminta-ajatuksen.Tekstin kirjoittiSuvi Roselli ja Eeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »