Nro 2-2013
Luokittelu: Savo ;  Tapahtumat ;  Kesä ; 
Avainsanat: Mikkelin Musiikkijuhlat, Gergiev Festival Mikkeli, Valeri Gergijev, Mariinski-teatterin orkesteri, Mikkelin kaupunginorkesteri, Sasha Mäkilä, Johannes Piirto, Denis Matsujev, Olli Mustonen, Moskovan solistit, Eero Tarasti

29.6.–7.7.2013


Mikkelin Musiikkijuhlilla taituroivat tänäkin kesänä kapellimestari Valeri Gergijev ja pianisti Denis Matsujev. Kuva: Mikkelin Musiikkijuhlat

Mikkelin Musiikkijuhlat 
Gergiev Festival Mikkeli

Vuosittain heinä-elokuun vaihteessa järjestettävät Mikkelin Musiikkijuhlat on yksi Suomen korkeatasoisimmista klassisen musiikin festivaaleista.


  Mikkelin Musiikkijuhlien kantavana voimana on pietarilainen Mariinski-teatterin orkesteri, jonka kapellimestari Valeri Gergijev on toiminut Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana vuodesta 1993 lähtien. Maailmalla ahkerasti konsertoiva orkesteri saapuu kiireisestä aikataulustaan huolimatta joka vuosi Mikkeliin, joka Gergijeville ja hänen perheelleen on kuin toinen koti. Oman orkesterinsa lisäksi Valeri Gergijevin saa houkuteltua Musiikkijuhlille myös muita maailmanluokan muusikoita.

  Lämminhenkisen festivaalin järjestää Mikkelin Musiikkijuhlien Kannatusyhdistys ry, ja tapahtumaa on toteuttamassa aina suuri joukko vapaaehtoisia.

Mukavaa tunnelmaa ja tasokkaita konsertteja

  Lauantai 29.6. Mikkelin oma kaupunginorkesteri luo uuden ylikapellimestarinsa Sasha Mäkilän johdolla siltoja venäläisen ja suomalaisen musiikin välille. Konsertissa kuullaan myös Mozartin pianokonsertto, nyt jousiorkesteriversiona ja solistinaan pianisti Johannes Piirto.

  Sunnuntaina vuorossa on baritoni Arttu Katajan, basso Timo Riihosen ja pianisti Terhi Dostalin upea ilta, jolloin luvassa on ooppera-aarioita ja -duettoja, lauluja sekä pianosävellyksiä.

  Maanantain kamarimusiikkikonsertissa soittavat Moskovan solistien armenialaiset sisarukset Sergei Khachatrian, viulu ja Lusine Khachatrian, piano.

  Tiistaina 2.7.
klo 20.00 onnitellaan maestroa, joka täyttää 60 vuotta 2.5.2013. Valeri Gergievin 60-vuotisjuhlakonsertissa kuullaan Brahmsin ensimmäinen pianokonsertto venäläisen Denis Matsujevin tulkitsemana sekä harvoin kuultuja venäläisiä sävelrunoja.

  Keskiviikon kamarimusiikkikonsertissa sellisti Sergei Roldugin ja pianisti Miroslav Kultiševin soittavat sellokirjallisuuden suosituimpia sonaatteja. Samana iltana esiintyvät Valeri Gergievin johdolla Mariinski-teatterin sinfoniaorkesteri sekä Martti Rousi, sello ja Juri Afonkin, alttoviulu. Luvassa on kaksi loisteliasta sävelrunoa sekä Šostakovitšin kiehtova kymmenes sinfonia. Martti Rousi esiintyy ensi kertaa Mikkelin Musiikkijuhlilla soittaen solistiosuuden Richard Straussin sävelrunossa Don Quixote.

  Torstaina 25-vuotias valkovenäläinen basso Anatoli Sivko laulaa soolokonsertissaan venäläisiä, italialaisia ja ranskalaisia aarioita ja romansseja. Iltakonsertissa Mariinski-teatterin sinfoniaorkesterin solistina on Ildar Abdrazakov, basso, joka esittää Šostakovitšin Michelangelo-sarjan. Ohjelmassa on myös 100 vuotta sitten ensiesityksensä saanut Igor Stravinskyn Kevätuhri.

  Perjantaina 5.7.
Mariinski-teatterin sinfoniaorkesterin solistina on Musiikkijuhlilla ensimmäistä kertaa esiintyvä pianisti Olli Mustonen, joka on viime vuosina esiintynyt säännöllisesti Valeri Gergijevin johtamissa konserteissa Venäjällä ja muissa maissa.

  Mariinski-teatterin sinfoniaorkesterin lauantain konsertissa kuullaan Max Bruchin ja Johannes Brahmsin kiinnostavia teoksia. Illan solisteja ovat Juri Bashmet, alttoviulu sekä Ivan Stolbov, klarinetti.

  Päätöspäivänä, sunnuntaina, Ristiinan kirkossa Moskovan solistit viettävät orkesterin perustamisen 20-vuotisjuhlaa. Tasokkaan kamariorkesterin konserttiohjelmassa suosikkiteos seuraa toistaan.

  Taiteellisen annin lisäksi Musiikkijuhlien ohjelmassa tiistaina ja perjantaina on professori Eero Tarastin yleisöluento. Keskiviikkona harrastetaan myös ruumiinkulttuuria: päivällä pelataan perinteinen jalkapallo-ottelu Mariinski – Mikkeli.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »