Nro 2-2013
Luokittelu: Uusimaa ;  Nähtävyydet ;  Teatterit, orkesterit ;  Kesä ; 
Avainsanat: Tuusula, Krapin kesäteatteri, Nummisuutarit, Aleksis Kivi, Juha Hurme, Tomi Alatalo, Hotelli Krapi, Tuusulan Rantatie, H.J. Erkon hirsihuvila, Pekka Halosen kotimuseo, Jean Sibelius, Ainola

Juha Hurmeen Nummisuutareissa soi musiikki


Krapin kesäteatterin Nummisuutarit on musiikkipitoinen. Esityksen muusikkona toimii Iida Savolainen. Kuva: Keski-Uudenmaan teatteri

Sulhasmies harhateillä

”Taas minä pamppuun sorruin”, parahtaa Martta. ”Minä siivet selkään sain ja pyllyyni pitkän pyrstön”, mongertaa onneton kosiomies Esko. Aleksis Kivi kirjoitti Nummisuutarit vuonna 1864, ja yhä se on Suomen hauskin näytelmä. Ensi kesänä Nummisuutarit naurattaa kyyneliin Krapin kesäteatterissa Tuusulassa.


  Aleksis Kiven klassikkokomedia Nummisuutarit on siitä erikoinen näytelmä, että taitavan ohjaajan käsissä siitä löytyy aina uusia vivahteita. Tulevana kesänä Krapin kesäteatterissa Tuusulassa on asialla Suomen tunnetuin ja arvostetuin Kivi-ohjaaja Juha Hurme ja alueen ainoa ammattiteatteri KUT, Keski-Uudenmaan Teatteri.

  – Aleksis Kivi antaa esikoiskomediassaan valtit tekijöiden kouraan. Nummisuutarit on traagisista aineksista punottu Suomen hauskin näytelmä, sanoo Juha Hurme.

  Martan ja Topiaan perhe on sekasortoisessa tilassa: Martta lyö, Topias juo, kasvattitytär Jaanaa sorretaan, Iivari on hanttapuli ja Esko ei tajua mistään mitään. Näytelmä etenee julmalla voimalla katastrofista toiseen nuoren kirjailijan huimapäisessä ja mestarillisessa juonikuviossa. Lopussa ajetaan täysillä päin seinää.

  – Nummisuutarit esitetään Krapin kesäteatterissa tiiviinä, kaksituntisena pakettina, mutta alkuperäisen käsikirjoituksen ihanaa monimuotoisuutta sortamatta. Ja nämä Nummisuutarit soivat! Esitys on varsin soitto- ja laulupitoinen uusin, tätä tarkoitusta varten sävelletyin musiikein, Hurme paljastaa.

  Eskona toilailee Tampereen Työväen Teatterin Hamlet-näytelmässä loistanut Tomi Alatalo. Muissa rooleissa nähdään Metsälintu Pahkinen, Juha Svahn, Annaleena Sipilä, Tiina Karvinen, Susanna Roine, Mikko Pörhölä, Jari Pahkin, Riku Korhonen ja Antti Laukkarinen. Esityksen muusikkona toimii Iida Savolainen.

Kulttuuria ja kulinarismia

  Elämyksellisiä kesäpäiviä ja -iltoja on vietetty Krapin kesäteatterissa jo vuodesta 2000. Keski-Uudenmaan teatterin huimat esitykset ja Hotelli Krapin monipuoliset palvelut ovat olleet kesäteatterin menestyksen perusta. Tulevana kesänä teatterin katetussa 348 hengen katsomossa on myös uudet istuimet.

  KUT on 14 vuotta alueella toiminut ammattiteatteri, jonka kesäesitykset muistetaan riemukkaina elämyksinä pitkään. Näyttämöllä on vuosien varrella nähty muun muassa Mia Nuutila, Pertti Koivula, Mika Nuojua, Anu Sinisalo ja monta muuta eturivin näyttelijätähteä.

  Hotelli Krapi kestitsee teatteriyleisöä väliajalla ja tarvittaessa myös ennen tai jälkeen esityksen.

Kaikki irti teatteriretkestä

  Nummisuutareihin voi yhdistää myös ainutlaatuisen kierroksen suomalaisen kulttuurin juurille. Krapin kesäteatteri sijaitsee Tuusulan Rantatien historiallisessa kulttuurimaisemassa. Aleksis Kiven kuolinmökki ja runoilija J.H. Erkon hirsihuvila sijaitsevat entisillä Krapin mailla vain kivenheiton päässä kartanosta. Taiteilija Pekka Halosen kotimuseo komeilee vajaan kahden kilometrin päässä Tuusulanjärven kauneimmalla niemellä. Vähän kauempana on Suomen ehkä tunnetuin taiteilijakoti, Jean Sibeliuksen Ainola.

  Tuusulan matkailuoppaat tekevät tilauksesta opastettuja kierroksia Rantatiellä. Taiteilijakoteihin ja niiden asukkaisiin voi myös tutustua Eino Leinon opastamana jo kesäteatterin pihapiirissä, Krapin vanhaan hevostalliin kootussa näyttelyssä.

  Nummisuutareita esitetään Krapin kesäteatterissa, osoitteessa Rantatie 2, Tuusula. Näytelmän ensi-ilta on 7.6.2013 kello 19, ja viimeinen esitys on 18.8.2013.Tekstin kirjoittiHeikki Lund


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »